Várpalota, Zichy Kastély, Trianon Múzeum


A barokk kastély 1725-ben épült, de 1860-ban leégett, és 1863-ban gróf Waldstein János átépíttette klasszicista, romantikus stílusban Ybl Miklós tervei alapján. A kastélyban jelenleg Trianon múzeum működik.

A település egyik földesura, gróf Zichy II. Imre Árva megyei főispán felesége, gróf Erdődy Terézia kezdte meg a kastély építtetését Miután 1860-ban leégett a kastély, éppen egy művészetpártoló földesúr, Waldstein János, Széchenyi barátja birtokolta, aki 1865-ben Ybl Miklós tervei szerint újjáépítette, művészi alkotásokkal és könyvtárral gyarapította.

A hatalmas kör alakú könyvtárszoba falait és mennyezetét freskókkal díszíttette. A könyvek és az oldalfreskók a háború és az utána következő időszak alatt megsemmisültek, de a mennyezet freskója, Pállik Béla alkotása megmaradt Az épület 1913-ban a honvédség tulajdonába került, egy ideig itt volt a tüzérmúzeum. A felújított épületben (hát ennek kívülről semmi nyomát nem látni) kapott helyet az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződésre emlékező állandó kiállítás. A kastély e mellett kulturális rendezvények helyszíne.


Utolsó látogatásom során már szépen felújított épületet láttam (külső felújítást végeztek rajta és végig néztem egy Balassagyarmati történetet bemutató filmet is, nem tudtam otthagyni vetítés közben, mert számomra ismeretlen és érdekes történetet mesélt el az I.világháború idejéből.

A Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen intézménye, mely az első világháborút követő békeszerződésekkel és napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik és intézményes keretek között mutatja be a trianoni országvesztés tárgyi, szellemi hagyatékát, a kárpát-medencei magyar integráció esélyeit és alternatíváit.

A Múzeum a várpalotai Kastélydombon a Zichy-kastély épületében található. A történelmi falak között 2001-ben jött létre a Trianon Múzeum Alapítvány, majd 2004-ben hivatalosan is megnyitotta kapuit a Trianon Múzeum. A Múzeum alapítványi keretek között kezdte meg működését és 2010-ig különböző pályázatokból, a belépőjegyekből, az ajándékbolt forgalmából, különböző adományokból és rengeteg önkéntes segítségével biztosította fenntartását. 2011-ben döntött úgy a Magyar Országgyűlés, hogy külön költségvetési soron biztosít támogatást a Múzeumnak. Ez a folyamatos támogatás biztosítja az intézmény kiegyensúlyozott működését.

A Trianon Múzeum 2011-től országos gyűjtőkörrel rendelkező, tematikus múzeum lett.

A Múzeumban bemutatott anyag a Kárpát-medence viszonylatában felöleli a trianoni diktátum történetét és következményeit, bemutatja az I. világháborút követő irredenta mozgalmak produktumait, az anyaországhoz visszacsatolt országrészek hazatérésének pillanatait, a II. világháború eseményeit és a háború utáni magyarokat sújtó kollektív,
megtorlásokat. A Múzeum programjai révén a látogatók átfogó ismereteket szerezhetnek az I.világháborút lezáró döntések következményeiről, valamint az azt követő történelmi folyamatokról.

Rendezvényeivel, tudományos és kulturális tevékenységével célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében ezer éve együtt élő közösségek hagyatékát és, hogy segítse és patronálja azon kezdeményezéseket, melyek a magyar nemzet fizikai és lelki széttagoltságát igyekeznek orvosolni. Ennek érdekében a Múzeum számos hiánypótló nemzetpolitikai kezdeményezést indított el: segítője volt a délvidéki magyarirtás áldozatait rehabilitáló folyamatok megindulásának éppúgy, mint a felvidéki deportálások és kitelepítések történetét érintő tudományos, társadalmi diskurzus megindításának is.

A Múzeum a TÁMOP-3.2.13- 12/1-2013- 0051 azonosító számú, „Interaktív Trianon” - projektnap sorozat elnevezésű pályázata keretében 12 nevelési – oktatási intézmény vett részt a programban. Az együttműködő iskolákkal a különböző korosztályok számára kidolgozott interaktív foglalkozásokon (az I. világháború feldolgozása és a trianoni békekötés-
előzmények, okok, résztvevők - ppt-s bemutatók, rajzfilmek feldolgozása, interaktív feladatok - térkép, totó, képfelismerés, stb., korabeli dokumentumok elemzése). A pályázat keretében készültek oktatási segédanyagok: az 5 perces és a 15 perces 2D Flash alapú animációs film Trianonról (Peti utazása Nagy-Magyarországon), valamint a Trianon - játék. Ebben a stratégiai játékban a játékosoknak 1918 októberétől 1919 augusztusáig kell az ország
honvédelmét irányítaniuk, határait megvédeniük. A narratív filmes anyag térképes animációk, archív felvételek, 2D és 3D animációk segítségével teszi élménnyé a tanulást.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok