Magyar Állami Földtani Intézet

Séta a "Barátság Klub"-al.

Magyar Állami Földtani Intézet

1143 Budapest, Stefánia út 14.
GPS: 47.505723, 19.097513
http://mbfsz.gov.hu/
A teljes képalbum:

Látogatás dátuma: 2018.06.20.

Videó itt nézhető meg.


Kértem és kaptam lehetőséget, hogy a Barátság Klub sétáján részt vegyek, bár nem vagyok a Klub tagja, köszönet a lehetőségért Benczéné Fodor Erzsébet-nek.
A sétára szakvezetéssel 2018.06.20-án került sor.

Egy megjegyzés: nem tudom az okát, de bennem eddig az ülepedett le az épülettel kapcsolatosan, hogy ez a "Földhivatal", pedig ez bizony nem az, ez az ELTE egyik intézménye.


Belépve az intézménybe, ami rögtön szemet szúr a látogatónak, ha már járt az Iparművészeti Múzeumban, nagyok sok hasonlóságot mutat az épület belső. Nem véletlen, hiszen mindkét épületnek azonos a tervezője: Lechner Ödön. Ezzel meg is határoztam alapvetően a stílust is, ez egy szecessziós épület, a benne lévő díszítés elemeit minden tekintetben a föld, a geológia határozza meg.
Bár az épület nem az eredeti tervek szerint épült meg, hanem középen kapott egy csúcsos tetőzetet, melynek tetejére egy földgömb került, melyet ember alakok tartanak. Az idők folyamán sokszor szemet vetettek az épültre, szerették volna más célra hasznosítani, de eddig megúszta, és maradt az eredeti funkciójában.
Az Intézet (MFGI) hivatalos WEB lapja.








Budapest egyik legszebb szecessziós épülete, a Magyar Állami Földtani Intézet a Stefánia úton. Lechner Ödön műremeke azóta is a tudomány szolgálatában áll, s gyűjteményezi, rendszerezi a kristályokat, térképeket, földszelvényeket.
Az intézetben tett sétánkon bepillantást nyerhetünk a tudósok, kutatók életébe, a kiállított tárgyakon keresztül belekóstolhatunk a földtan és a geofizika tudományába, miközben a páratlan szépségű épülettel is megismerkedünk egy helyi szakértő jóvoltából.

A vezetést egy fiatal belső munkatárs végezte, aki nagy szakértelemmel, lelkesedéssel mutatta be az épületet és a benne folyó munkát. Hangsúlyt kapott a vezetés során, a "múzeumi" kiállítási anyag is, legvégül egy különleges élményben is részesül a látogató, amikor a sötét szobában megcsodálhatja a világító ásványokat. A vezetéses látogatásunk 2 órás sétát eredményezett.




Ha már itt jártam, ránéztem a Stefánia út túlsó féltekére is (Thököly út és a Városliget közötti rész), ahol ránéztem a Magyar Néphadsereg Kulturális Központ (Stefánia Palota) épületére is, a szépen ápolt, gondozott parkot is megcsodáltam.





Az Intézetről röviden a Wikipedia alapján

A Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete volt. 2012. április 1-jével beolvadt az akkor alakult Magyar Földtani és Geofizikai Intézetbe (rövidítve MFGI).[1] Állami költségvetésből finanszírozott feladatainak végrehajtásával független, hiteles szakértői segítséget nyújtott a törvényhozás, az államigazgatás és az önkormányzatok részére. Kiemelten kezelte a Kárpát-medence és Európa országaival történő szakmai együttműködést.

Története
1869-ben létesült Magyar Királyi Földtani Intézet néven. Alapító okiratát I. Ferenc József látta el kézjegyével. Munkatársainak száma 2007-ben 113 fő volt, köztük 72 fő kutató (geológus, bányamérnök, térképész, hidrogeológus, vegyész, geofizikus, geográfus). 2012. április 1-jével beolvadt a Magyar Állami Földtani Intézet és az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet összevonásával megalakult Magyar Földtani és Geofizikai Intézetbe (rövidítve MFGI).

Épülete
Műemléki védelem alatt álló szecessziós székháza Budapest XIV. kerületében, a Stefánia út 14. sz. alatt található. Az épület Lechner Ödön tervei szerint, Hauszmann Sándor irányításával készült el 1898-1899-ben. Létrehozásához a kormányon és a fővároson kívül Semsey Andor járult hozzá jelentős adománnyal.



Fő feladatai
  • az ország területének geológiai feltérképezése,
  • alapadatok szolgáltatása a gyakorlati célú kutatás, a tervezés és a döntés-előkészítés számára;
  • vízföldtani, környezetföldtani, agrogeológiai, geokémiai, vízkémiai, mérnökgeológiai és egyéb gyakorlati célú kutatások, fejlesztések végzése, céltérképek, földtani modellek készítése;
  • ásványi nyersanyagkészletek kiértékelése, új nyersanyagkutatási lehetőségek feltárása,
  • hatástanulmányok készítése,
  • földtani adatbázis fenntartása és fejlesztése,
  • a nemzetgazdaság és az állampolgárok informálása.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok