Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: november 7, 2021

Budafai Arborétum

Kép
  Budafai Arborétum Budafapuszta, Bázakerettye, Zala megye GPS: N 46.511744,E 16.703170 http://www.kastélyok.hu/Lap.php?cId=147 https://www.zalaerdo.hu/hu/turizmus/termeszeti-kincseink/4/budafai-arboretum A képre kattintva a teljes képalbumot megnézheti Az arborétum Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt kb. 3 kilométerre található,  a meghitt zalai dombok között a gyönyörű göcseji bükk tájba illeszkedve. Bázakerettyétől és a kiscsehi elágazástól aszfaltúton, Kistolmács felől a kék kereszt turistaúton közelíthető meg. A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők régen a Zichy család birtokában voltak. Az itt található vadászkastély 1926-ban épült, körülötte ekkor kis parkot és tavat alakítottak ki.  Az 1926-ban épített vadászház és köré telepített park képezi a mostani 48 hektáros arborétum magvát. ....... A részletes bemutató megnyitásához kattintson ide , vagy a képre.
Kép
  Fehérvárcsurgó, Károlyi kastély (Károlyi József Alapítvány) 8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u.2., Fejér megye GPS: N 47.287752,E 18.265222 A képre kattintva megtekintheti  a teljes bemutató oldalt A kastély története A Fehérvárcsurgói kastélyt magába foglaló birtok története meglehetősen régre nyúlik vissza, s az évszázadok során többször is gazdát cserélt. 1690-ben jelentek meg a Hochburgok, mint Csurgó birtokosai, őket pedig a Berényi és a Perényi-család követi a birtokosok sorában. 1834-ben Perényi Imre báró elzálogosítja a Csurgói birtokot Károlyi György grófnak, ami 1853-ban, vásárlás útján, végleg a Károlyi család bírtokába került. A még ma is álló kastélyépületet a Perényi Imre bárótól megvásárolt és lebontott kúria helyén kezdték el építeni 1844-ben. Károlyi György gróf pesti palotájának befejezése után Csurgón teremtette meg leszármazottjainak vidéki rezidenciáját. ...... A bemutató oldal megnyitásához kattintson ide , vagy a képre kattintva nézheti meg.

Szeged - Kiskőrössy Halászcsárda

Kép
  Szeged, Kiskőrössy Halászcsárda 6727 Szeged, Felső Tisza-part 336. GPS: N 46.256104,E 20.180751 A bemutató oldal megnyitásához kattintson a képre A Kiskőrössy Halászcsárda története az 1930-as évekig nyúlik vissza. A csárda több évtizedes hírnevét már hosszú éveken keresztül öregbítette Oláh Dezső csárdagazda, a közelmúltban pedig családja vette át a patinás halászcsárda üzemeltetését a Tisza parton. A finom ízek és speciális ételek miatt visszatérő sok vendég igazolja a sikerét. Most a Márton napon, a "Liba menü" okán kerestük fel. ...... A bemutató oldal megnyitásához kattintson ide , vagy a képre.

Étkezési helyek

Kép
  ÉTKEZÉS - Étterem, Csárda, Fogadó, Hotel, Kastélyszálló ( mindezekből csupán az étkezés lehetősége ) Ezen az oldalon segítséget nyújtok azok számára, akik barangolnak, kirándulnak és utazgatnak, útközben megéheznek és szeretnének ebédelni/vacsorázni. Ez a gyűjtemény nem törekszik a teljességre és nem Budapest-re szűkül le. Számunkra is mindig fontos volt, hogy bármerre barangolunk, az országban tudjunk étkezni, ezért itt ezen az oldalon megkísérlem összefoglalni az általunk kipróbált étkezésre alkalmas lehetőségeket. Kattints a térképre a megnyitáshoz . Mi legyen a sorrend? Még nem tudom, egyenlőre helység nevekre fogom rendezni. Felkerültek nagyjából a helyszínek a térképre, látható, hogy merre járunk sűrűbben, ezeken a területeken több étkezési helyet próbáltunk már ki! ..... A teljes bemutató oldal megnyitásához kattintson ide , vagy a térképre.

Dég Festetics kastély

Kép
 Dég - Festetics kastély 8135 Dég, Hunyadi út 1., Fejér megye GPS: N 46.875850,E 18.434780  A képre kattintva megtekintheti a bemutató oldalt A kastély 1810 és 1815 között gróf Festetics Antal (1764–1853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét, Pollack Mihályt bízta meg. A kastély több rendhagyó építészeti megoldás jegyeit viseli magán, például az ovális díszterem nem az épület központi részén, hanem egyik sarkában található, valamint a kastély főbejáratához sem lépcsősor, hanem kavicsos rámpa vezet. ....... A részletes bemutató megtekintéséhez kattintson ide , vagy kattintson a képre.