Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: november 14, 2021

Városligeti fotós séta

Kép
Városligeti fotós séta. Ma délelőtt (2021.11.18.) bejártam a Városligetet, Budapest, Városligeti park Ami feltűnő volt, sétálók alig, 1 futót láttam összesen a futópályákon. Nagyon-nagyon sok terület fekete kerítéssel lekerítve (építési területek), a vágott lyukakon belátva, mindenfelé keresztül-kasul utakat építenek, hogy aztán ezek mivel lesznek majd burkolva, az még nem látható. Gondoltam a Milleneum házban kávézok, hát tévedtem, csak 12-kor nyit, a Vidámparki rész az állatkerti bejárattól teljesen kihalt , ember alig látható, csak a Széchenyi fürdő tájékán lézengtek. A Biódóm szörnyen néz ki , így elhagyatva még szörnyűbben! ...... Részletes bemutató oldalhoz kattintson ide .

Majkpuszta (Oroszlány) - Műemlékegyüttes és Eszterházi kastély

Kép
Majkpuszta (Oroszlány) - Kamalduli Remeteség, Eszterházy kastély Oroszlány (Majkpuszta), Komárom-Esztergom megye GPS: N 47.496719, E 18.338050 (Kamalduli szerzetesházak, bejárat) GPS: N 47.497522, E 18.338339 (Esterházy kastély, bejárat) A részletes bemutatóhoz kattintson a képre A kamalduli barátokat az új birtokos Eszterházy József telepítette Majkra 1733-ban. A rendnek adományozta az 1200 holdas pusztát, a tavakkal, és a rajtuk működő malmokkal együtt, ráadásul még az új kolostor felépítéséhez szükséges anyagokat és munkaerőt is biztosította. A kamalduliak anyakolostoruk mintájára alakították ki a majki kolostort is. A kolostor két részre tagolódik: az U-alakú főépület (foresteria), ahol a közös helyiségek voltak: refektórium, könyvtár, gyógyszertár, betegszobák, gazdasági helyiségek, vendégszobák. De itt kaptak helyet a prior szobái, és a nem magányban élő testvérek lakóhelyiségei is. A másik nagy rész az úgynevezett clausura, vagyis az a rész, ahol a remeték cellái állnak. A rend

Geszt - Tisza kastély

Kép
Geszt, Tisza kastély Geszt, Arany János u. 1., Békés megye GPS: N 46.885891, E 21.579809 A Tisza család két miniszterelnököt - apát és fiát - is adott a történelemnek: Tisza Kálmánt és az Ady Endre által is megverselt "csóvás ember, a vén geszti bolond"-ot, Tisza Istvánt. Szerepük meghatározó volt a falu életében. A részletes bemutató oldalhoz kattintson a képre A két másik Tiszáról is érdemes szólni. Az egyik  Tisza Lajos , aki a múlt századi szegedi nagy árvíz után az újjáépítés kormánybiztosa volt, s ma Szegeden körút viseli a nevét. A fiatalon elhunyt  Tisza Domoko s volt az, akinek görög és poétikai oktatását a család 1851-ben Arany Jánosra bízta. A költő közel egy évet töltött a kastélyban illetve a kis nyári lakban, amely kedvelt tartózkodási helye volt. ...... A részletes bemutató oldal megnyitásához kattintson ide , vagy a képre.