Utazás Romániában - 2012.11.10-19. - Torockó

Torockóra jellemző házsor

Torockó - (Rimetea)

GPS: 46.587653 , 23.786899 (35 km Kolozsvártól)
http://www.torocko.eu/turizmus.html
A Képek 2012-ben készültek!


1999-ben Torockó Európa Nostra Díjat nyert.

Ahhoz, hogy Torockó az ezredfordulóra az erdélyi magyar népi építészet egyik legértékesebb megmaradt gyöngyszemévé vált, furcsa módon a település életének két sajnálatos eseménye járult hozzá: az 1870-es tűzvész és 1880 után a vasbányászat megszűnése.

Torockó falu az utóbbi években (2012-ben íródott!) az Erdélyi faluturizmus egyik szinte legfontosabb központjává vált. Ezt annak köszönheti hogy több mint ezer éves néphagyományokat őriz, melyet a lakósai lelkiismeretesen nap mint nap fenntartanak, és emellett rengeteg érdekességet és kikapcsolódási lehetőséget kínál minden korosztálynak. Talán egy nap nem is elég hogy feltárjuk számtalan irodalomtörténeti kincseit, nem is beszélve arról hogy a közelben levő vár romok is látogatást igényelnek.
Gyakran látogatott a Torockó központjában elhelyezkedő unitárius templom. Építészeti stílusa és belső népies díszítései tükrözik a falu többi házának kézimunkáját és a falu irodalmi örökségét
A Torockó-i népviseletet, kézzel festett bútorzatát, a falu ékességeit,a háztartási eszközöket, a népi kézimunkákat megcsodálhatjuk mind a múzeumban, mind a legtöbb vendéglátó háznál.

A szláv őslakók idejében Torockó jelentéktelen telep volt. Jelentőséget később is sokáig nem vasbányászata adta meg, hanem az a tény, hogy az Erdélyt megszálló magyar törzsek közül Ákos vezérnek nemzetsége, melynek feladatává tétetett a Székelykövön levő őrtoronyból vigyázni az előtte elterülő vidékre, népességével nem az ellenség által váratlanul is meglephető aranyos-széki és Maros-völgyi síkságon, hanem a nehezen megközelíthető s így annál könnyebben és biztosabban védhető torockói völgybe telepedett le. Ákos honfoglaló vezérnek várnépe volt a torockói völgynek első magyar lakossága.
Steierországból bajor bányászok települnek Torockóra.
1141—1161 között, az évet nem ismerjük, II. Géza magyai1 király Steier-országnak Eisenwurzel nevű vasbanyatelepéről német vasbányászokat hívott Torockóra. Eizenwurzel egy hosszú, sziklás hegyvonulat, melyet ma tudományosan steieri Érchegységnek nevezünk. E hegyvonulat Tirolban kezdődik és Salzburgon, meg Felsö-Steierországon át egészen Alsó-Ausztriáig húzódik. Az egész hegység tele van bányákkal, melyek között legfontosabbak a vasbányák. E vasbányák főfészke az Eisenerz és Vordernberg vasbányatelepek között fekvő Érchegység, melyet a XI. században Eisenwurzel-nek, később Eisenberg-nek neveztek.

Torockónak unitárius hitre térését a Kénősi Tösér – Uzoni Fosztó-féle latin nyelvű kéziratos Unitárius Egyháztörténet nyomán Orbán Balázs így adta elö: „Torockó kezdetben római katholikus helység volt s mint a pápai dézmák regestruma tanúsítja, 1332-ben már tekintélyes egyházközséget alkotott. Történt azonban, hogy egy torockói gazda Peterd faluban a Hesdát patak mellett a tordai hasadék táján legeltetésre adott juhai látogatására menvén, egy vasárnapon peterdi gazdája elvitte magával az unitáriusok ott levő templomába (melynek romjai a Torockóról Kolozsvár felé vivő út mentén a XVIII. század elején még meg voltak). Az édesanyai nyelven tartott isteni tisztelet és ének, valamint a szertartásnak magasztos egyszerűsége nagy hatással volt lelkületére, elannyira, hogy mikor csak tehette, átjárt oda magyarul imádkozni.

Közvetlen turisztiai oldalhttps://www.torocko.eu/turizmus.html és

https://hu.wikipedia.org/wiki/Torockó

"Torockó (románul Rimetea, újabban Râmetea alakban is előfordul, korábban Trascău, németül Eisenburg) falu Romániában Fehér megyében, Torockó község központja. Egykori bányászváros, a Székelykő hármas csúcsa alatt, lakói betelepült székelyek. A település Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja."

Neve
"A Toroszkó vagy Toroczko név töve a ’vaskő, vassalak’ jelentésű troszk szóra vezethető vissza. Ez bővült a szláv -ov képzővel, amelynek jelentése ’valamiből való”. A t és r hang közé a magyar egy ejtéskönnyítő o hangot toldott be, s az így kialakult Toroszkov szózáró mássalhangzójának lekopása után lett a név Toroszkó.[3] A helybéliek a ’vassalak’ jelentésű tarack szóból eredeztetik településük nevét."

2015-ben készítettem egy Facebook bejegyzést, már nem is emlékeztem rá, de létezik!

Ide a bejegyzésbe csak néhány jellemző képet teszek, a többit egy képfolyam-videóba teszem, hogy egyszerűbb legyen megnézni, akár PC-n, akár, tableten, akár telefonon megnézhető, hiszen YouTube videó, mindenhol egyformán jelenik meg, tehát néhány kép:








Kelemen Irén privát szálláson szálltunk meg










Képfolyam-videó


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok