Festetics kastély - (Szabadegyháza, Zichyújfalu) Dég, 2023.10.23.

Kellemes időt jósoltak az idő-jósok, hová is menjünk? Ja persze, ahol még nem jártunk, na de olyan hely nincs is!

Utolsó módosítás: 2023.10.28. 21:00

Na jó akkor hová? Ne legyen nagyon messze, hiszen már 18 órakor sötét van, sötétben pedig nem autózunk, akkor?

Legyen Dég, na de nem az M7-esen, mert az nem kedvenc, főleg nem egy ünnepi hétvégén. Ja egyébként október 23. Nemzeti Ünnepünk, egyáltalán nyitva lesz? Igen, azt jelezték a Facebook-on, hogy az ünnepi hétvégén is nyitva lesznek. Na jó akkor legyen Dég, az M0 - M6 útvonal jó lesz.

Mikor is láttuk elsőször?
2008.06.15. - a kastély megnyitása a látogatók elött
A "kastélynyitó" (2008) kiállítást rendezte: Alföldy Gábor a dégi kastély létesítményfelelőse, Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

A következő alkalom ....

2014.07.26.
(https://www.facebook.com/groups/BarangolasHN/posts/738640939543069/)
A kastély 2001. júliusában került a Mûemlékek Állami Gondnokságának kezelésébe.
Az épület azelőtt négy évig lakatlanul állt, és építészeti értékeihez mérten meglehetősen méltatlan állapotban került átadásra.
A Mezőföld délkeleti részén, a magyar tengerhez közel található az egyik legszebb klasszicista kastélyunk. A Pollack Mihály által tervezett épület idillikus környezetben, több patak találkozásánál, enyhe lankán, csodás tájképi kertben fekszik. Érdekessége a parkban létesített tó szigetén álló, németalföldi stílusban épült vörös téglás hollandi ház, aminek környékét tavirózsák és hattyúk színesítik ma is.
Az egykori Kék Szalon - az egyetlen, a hajdani életformát enteriőrként megidéző terem - a kastély korának megfelelő, különböző múzeumokból kölcsönzött bútorokkal és dísztárgyakkal berendezve ízelítőt ad a 19. század elejének lakáskultúrájából és a kastély egykori belsőinek stílusából.

2018. április 3-án 15 órakor került sor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a dégi Festetics-kastély (GINOP-7.1.1-15-2015-00006) turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételi ünnepségére.
Magyarország legnagyobb angolparkja, a Szerpentin-tórendszer, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak a felújítás ideje alatt is zavartalanul látogathatóak. A parkban olyan botanikai értékek, történeti fák várják a vendégeket, mint a virginiai boróka, a szomorú kőris és a kocsányos tölgy.
Az épületegyüttes rengeteg újdonsággal és új funkciókkal nyitja meg újra kapuit a felújítás befejezése után.

Aztán 2018-ban elokezdték felújítani, a parkkal kezdték és a kastély-al fejezték be 2022-ben. Én pedig kaptam egy előzetes nyitás előtti látogatásra lehetőséget. a műszaki átadás végén a NÖF-től.
2021.03.05.

Tehát az előre tervezett útvonalon utaztunk - Budapest - M0 - M6 - mellékutakon közelítettük meg Dég-et a kastélyt:
Úti-videó 1.rész - érkezés Dég-re a kastélyhoz
Rengeteg képet készítettem, hogy mutatom meg, még nem tudom. Itt nehézkes a kezelése (mármint a szerkesztése az megjelenésnek), a Facebook-ot pedig már nem kedvelem, a baromi félrevezető csaló/átverő hírdetései miatt, szóval még nem tudom. A videó viszont már elkészült.
Festetics kastély, Dég - 2023.10.23.

Hoppácska, megvan a képek megjelenítési megoldása!
Szerkesztek a képfolyam-videót. Tudom sokan nem néznek videót, sajnálom Őket, mert nem fogják látni a belsőt.

A mai napot (2023.10.25.) a képek feldolgozására fordítottam, hogy elkészíthessem a képes-videót. Közben ismerkedtem a PS lehetőségeivel. Már majdnem vépgére értem a feldolgozásnak, akor a laptop feladta a bírkózást és újraindult, persze mentés közben nincsen, így kezdhettem előlről az egépszet. A mai nap küzdelmének eredményeként megismertem a PS alábbi funkcióit:
  • RAW fájlok megnyitása,
  • Kamera mód használata, a paraméterek átvétele,
  • Adobe színprofilok,
  • Fehéregyensúly gyors lehetőségek,
  • Képkorrekciók (expozició, kontraszt, fényesség, árnyék, fehérség, élesség, színtelítettség),
  • Képkorrekciók (forgatás, vágás, geometriai torzitás kiegyenlítése),
  • Exportálás JPEG-be,
  • Utómunka (javítás) a PS-ben.
A képekből összeszerkesztettem a belső bemutató videót, íme:


Munka közben, így készült a mennyezetről a kép (2021.)

A munka eredménye (2021.)
Erről jutott eszembe, hogy 2021. márciusában a felújítást követő műszaki átadást követően kaptam engedélyt egy látogatásra és fényképezésre. Akkor nagyon korlátozottan kaptam csak engedélyt a képek nyilvános megjelenéséhez. Most 3 év eltetlével az akkori korlátozás értelmpét vesztette, vzsint sok olyan részletet tudok megmutatni, amit ma egy látogatói nézelődés során nem is látható, ezért ezekből a képekből is összeszerkesztek egy videót!
2021.03.15. felújítás után, megnyitás előtt

a Festetics kastély rövid történelme
Forrás: korábbi Facebook bejegyzéseim, a www.kastélyok.hu WEB oldalam és a wikipedia.hu

"A dégi Festetics-kastély Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya Fejér vármegyében. A kastélyt az ország legnagyobb angolparkja veszi körül.

A kastély 1810 és 1815 között gróf Festetics Antal (17641853) császári és királyi kamarás megbízásából épült, aki a tervezéssel az általa már korábban is foglalkoztatott neves építészt, a magyar klasszicista építészet kiemelkedő képviselőjét, Pollack Mihályt bízta meg.

A kastély több rendhagyó építészeti megoldás jegyeit viseli magán, például az ovális díszterem nem az épület központi részén, hanem egyik sarkában található, valamint a kastély főbejáratához sem lépcsősor, hanem kavicsos rámpa vezet.

A kastélyt a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik, mivel több mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát, s az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt.[1][2]

Festetics Andor (18431930) gróf és Pejacsevich Lenke (18511936) grófnő fia, Festetics Sándor gróf, az 1920-as években átalakíttatta, korszerűsítette a kastélyt; ekkor született a belső terek ma látható, a klasszicizmus formavilágát követő dekorációja.

A Festetics család 1944-ben elhagyta a kastélyt, amelyben hamarosan német hadikórház működött. Az 1945-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthon működött. Az épület eredeti berendezését nem ismerjük, mivel azt a második világháború végén, illetve után elpusztították, valamint eltulajdonították.

A kastély, a parktó és a kert a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Környezetenergetikai Operatív Program pályázata keretében bruttó közel 250 millió forint értékű, 100%-ban támogatott vissza nem térítendő forrást nyert el 2012-ben. 2014 szeptemberében a Forster Központ rekonstrukciós projektjének I. üteme,[3] a Közép-Európában egyedülálló, másfél kilométer hosszú tó leglátványosabb része, a kastéllyal szemközti tószakasz megújítása lezárult.[4] A történeti kert felújítása során tizenegy gyalogoshíd épült újjá az eredeti formájában, és több mint három kilométer sétaút újult meg. Az első ütemben rendezték a tó és a kastély közötti területeket, újjáépült a tó legnagyobb szigetére átvezető faszerkezetű gyalogoshíd, ezen kívül elbontották a park összképét zavaró vasbeton fürdőmedencéket és sportpályákat is.

A kastély felújítása a Nemzeti Kastélyprogram keretében
Ennek a nem mindennapi helyszínnek a hasznosítását teszi lehetővé az a fejlesztés, amely a GINOP-7.1.1.-15-2015-00006 projekt keretében 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból újul meg, amelyet Magyarország Kormánya további 1 228 155 716 forintos hazai támogatással egészített ki.
2018. április 3-án 15 órakor került sor a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében az alapkőletételi ünnepségre.
A felújított kastélyt 2022. november 8-án adták át.[6]"

A kastély látogatás után a vissza (hazafelé) vezető útat azonosra terveztem, mint, ahogy ide érkeztünk.
Lesz néhány úti-videóm, talán 2. - Szabadegyháza és Zichiújfalú, és akkor még 1, a kastélyról (belső képek).
Úti-videó, 2.rész - Szabadegyháza

A hazafelé úton egy kis kitérővel ránéztünk a Zichyújfaluban lévő Zichy kastéls állapotára is. Először 2008-ben látogattuk meg, akkor már szörnyű állapotba került, ezért a benne lévő intézményeket kiköltöztették belőle (Önkormányzat, Könyvtár, Gyógyszertár) és úgy nézett ki akkor tájt, hogy megmentik, felújítják, de ma (2023.10.23.) bizony szomorúan láthattuk, hogy sorsára hagyták, félebahagyott felújítás lett belőle.
2008.
2023.10.23.
Úti-videó - 3.rész, Zichyújfalu

..... még mindig nincsen készen (!) folytatom a BLOG bejegyzés szerkesztését (visszamenőlegesen is (!) .....

FIGYELEM: korábbi részekbe is beleszerkesztettem, érdemes az eléről újra olvasni/nézegetni!

Egy melléktermék (PS) használatának elindulása.


Megváltoztattam a NIKON D3200 DSLR kamerám beállításain, a képeket ezentul RAW formátumban fogja készíteni (letárolni). Azoknak egy kis kitérő magyarázat, akik nem jártasak a fotózásban. Az egyszerű kamerák, telefonok, digitális fényképezőgépek, JPEG formátumban rögzítik a képeket. A JPEG formátum egy képtárolási szabvány, előnye, hogy készen van, nem kell javítgatni, szerkesztgetni és viszonylag spórolós a tárolásuk, mivel ezek tömörített fájlok, viszont ebben van a hátrányuk is, a tömörítés miatt sokat veszítenek a képek minőségében, ja és utómunkákkal csak nagyon korlátozottan javíthatók. A RAW formátumok viszont tömörítés nélkül kerülnek tárolásra, ahogy az objektív az érzékelőre továbbítja a kép részleiet. A RAW fáklok viszonylag jól korrigálhatók (fényviszonyok, árnyékok, csúcsfények, színek, élesség, stb), viszont eddig én csak JPEG képeket használtam, amihez egy egyszerű képszerkesztőt használtam (korlátait tudomásulvéve), a RAW szerkesztéshez már speciális programra van szükség, én az Adobe PhotoShop (PS) programot választottam. Nos az anyagiakon kívül van még egy hatalmas hátránya, használatát meg kell tanulnom, no nem mindent, csak egy pici részét, de az sem 1-2 napos tanulási tevékenység lesz, azaz valóban a képek feldolgozása lassan fog menni, mert a PS tanulása is lassítani fogja a haladásomat. De én választottam, végigmegyek az új választott úton, amihez a nézőim/olvasóim türelmét is kérem.
Szerencsére a képfeldolgozás alapfogalmaival már találkoztam a PhotoScope programnál, így már csak a képfeldolgozás rejtelmeivel kell megismerkedjek, ja és, hogy ezeket a PS-ben hol és hogyan tudom elvégezni!
Miért is választottam a PS megoldást, egy alábbi képen szeretném bemutatni, ez a PS szerkesztő képe (Camera RAW szerkesztő felülete) lesz, ahol talán érzékeltetni mtudom egy kép szerkesztés előtti (nyers) és korrigált képe lesz látható.
A RAW fájl megnyitás után, a 2 oldalon azonos a kép (még)
Ha a kezelőfelület jobb szélét megnézitek, mi mindent meg lehet változtatni, azaz 1-1 képpel jól el lehet tölteni az időt és ha 100x kell ugyanezt elvégezni? Szóval kell rá idő, míg előáll majd a megjeleníthető JPEG változat!
Kinagyítottam egy részletet a képből, bal oldalon az eredeti nyers, jobb oldalon a korrigált

Ez a kép a PS-el korrigált kép

Ide teszem az eredeti JPEG változatát is, amit a NIKON kamera készített. A kamera 2 féle változatot készít (tárol), JPEG + RAW. A JPEG-et meg tudom mutatni, nyers változatában, sajnos a RAW-ot nem, mert a WEB-BLOG szerkesztő ezt a formátumot nem kezeli!
A NIKON kamera eredeti JPEG képe
(tulajdonképen, nem is rossz ez a kép, biztosan jobb, mint egy szuper telefonnal készített kép!)

Talán sikerült bemutatnom, bizony van különbség az kamare JPEG és a PS AI által korrigált kép között, szerintem érdemes végig menni az összes képen, na ehhez kell még egy kis idő.

Tehát végül is miért fogom használni a RAW képformátumot?

Mert nem a helyszenen, "röptében" kell döntéseket hozni 1-1 képbeállításról, hanem a helyszínen nyers RAW képek kerülnek rögzítésre, és idehaza, nyugodtan, nem időhöz kötve lehet a végső beállításokat, korrekciókat, színezés helyreállítását, képkivágásokat elvégezni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok