MOL Campus - Sky Deck -2023.05.02. (Nappal és este)

Séta a Kopaszi-gáton, Attila Pőthe vezetésével, majd látogatás Budapest legmagasabb épületében a 29.emeleten lévő MOL Campus kilátóteraszán.
A Látogatóközpontból panorámalift visz fel a 120 m magasan található SkyDeck kilátóteraszra, ahonnan Budapest lenyűgöző panorámáját tekintheted meg madártávlatból, én most esti vezetésen vettem részt, így Budapest fényeit tudom bemutatni "Madártávlatból".

És, ha már 120 méterre felvitt a lift, akkor ugyancsak fentről körbe is néztem a Kopaszi gáton is, Drón-ról letekintve a környezetre, a Dunára, az öbölre és a gátra. (Drón-os beszámoló itt).


A programot összekapcsoltam egy délutáni repüléssel, mivel este Drón-al nem vagyok jogosult repülni. Délután még alkalmas volt az idő repülésre, bár erős széllökések voltak, de még az eső és a viharos szelet sikerült megelőznöm, és nény felszállást elvégezve be tudom mutatni a környezetet felüliről is.

Forrás: MOL Campus

A Látogatóközpontból panorámalift visz fel a 120 m magasan található SkyDeck kilátóteraszra, ahonnan Budapest lenyűgöző panorámáját tekintheted meg madártávlatból. A kilátóterasz a 29.-dik emeleten van, ahová üveg-panoráma gyorslift lift fel, miután sikeresen a beléptető rendszer beengedett (az e-jegy QR kódjának beolvasásával). A látogatásra 1 órát adnak, kifelé is le kell olvastatni a jegyet.
A csoportos látogatásunk 20:00-tól volt, így már sötétedés közben láthattuk Budapest panorámáját.
Sajnos a 17 méter magas üvegfal visszatükrözi a terasz világítását, így nagyon zavaró a látvány!
A NIKON Coolpix A1000 digitális kamerám ajánl egy olyan automata programot, ami: "Éjszakai látkép" és kétféle expóval, én most a kézből expót használtam, és láthatók a képeken, egészen jó a stabilizálása, annak ellenére, hogy a távoli objektumok közelre hozásához, bizony néhol jól jött a 840 mm ZOOM!

A MOLL SKY Drive platform látogatása előtt, Pőte Attila vezetésével elsétáltunk a Kopaszi gát végéig, visszafelé már "kék-sötétedés" volt, és mire felértünk a kilátó-teraszra már fantasztikus esti fényben tündökölt Budapest látképe.




.... és végül: plusz információk a Mol sétánkhoz

Attila Pőthe

2023. máj. 5. 18:06 (11 órával ezelőtt)
címzett: titkos másolat: én
Szia! 

Köszönöm, hogy részt vettél a MOL Campus és a Kopaszi gát sétán. Bízom benne, hogy jól érezted magad.  
3 csoportunk volt (esti, délutáni és délelőtti) a héten és a 3 csoportban közel 80-an jutottatok fel a csúcsra velem együtt. :) 

A sétáról készült fotókat feltettem a facebook oldalamra is. Lájkolhatjátok, megoszthatjátok és le is menthetitek magatoknak amelyik tetszik: 


Ahogy már megszokhattad jöjjön pár plusz információ és videó, ami kiegészíti kirándulásunkat. 

Felülről nagyon hangsúlyosan látható volt az új Atlétikai Stadion. Hogy hogyan is zajlott az átadás és mit kell róla tudni? Ezekből a kisfilmekből kiderül: 

Déli összekötő vasút is megújult. Átadását és adait itt találod: 

Nem mindenki dicséri az új épületet, de ebben a kritikában plusz infókat is lehet taláni: 

A MOL torony körüli új városrész a BudaPart nevet viseli. A tervezők koncepcióját itt olvashatod és egy kisfilm is van erről a negyedről kicsit más szemszögből: 

Hogy hogyan is néz ki egy lakás belülről ezekben az új építésű házakban? Lássunk egy kiadó lakás: 

János készített egy összefoglaló Blogot az első esti MOL kirándulásról. A blogban lentebb görgetve a csoport tagjairól is vannak fotók és a legvégén egy drónfelvétel is a gát környezetéről. 

A Lágymányosi-öböl és tó 1870-ben jött létre a Kopaszi párhuzammű megépítésével. Az összekötő hídtól délre eső részében egy téli kikötő árnyékában jött létre egy sajátos vízi világ a két világháború közötti időszakban. Kedvelt horgász, strandoló, vízisport telepe volt ez a környék lakóinak. Az 1950-es évektől kezdve állapota fokozatosan romlott. Az ezredfordulón Nemes Gyula filmrendező töltött el éveket kamerájával az itteni úszóházakon lakó emberek életének megörökítésével. Zenei aláfestésként a Dunakeszi MÁV zenekar próbálja eljátszani az Egmont-nyitányt Beethoventől, ami kifejezetten groteszk hangulatot kölcsönöz a filmnek. Az elkészült dokumentumfilm két részben jelent meg: A Mulandóság Gátja (13 p.) 2004-ben, míg második része, a Letűnt Világok (20 p.) 2009-ben. Utóbbi elhódította a legjobb dokumentum filmért járó díjat a Karlovy Vary filmfesztiválon.
2003-ban a XI. kerületi Önkormányzat három portugál cég magántőkéje segítségével létrehozta az Öböl XI. Kft-t. A tájrendezés során ez a cég ledózeroltatta a Lágymányosi-öböl partján éppenhogy pislákoló vízi világot és létrehozta az új, rendezett, ma is látható Kopaszi-gátat.

A mulandóság gátja
Letűnt világ: 

Várlak szeretettel benneteket a következő sétákon is. 

Üdvözlettel: 

Attila
30/9135193

2023.05.09. RÁADÁS BÓNUSZ

Újra kimentem a Kopasz gáthoz (az öböl szélére) és készítettem egy gömb-panorámát és néhány képet és földi videókat, íme:
Gömb-panoráma képet a hivatkozásra kattintva nézheted meg!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok