Kastély - Bor - Autós barangolás, 2022.08.13.

Kastély - Bor - Autós barangolás, 2022.08.13.

A kastélyt 2021.szeptember 18-án nyitották meg a felújítását követően, már akkor feljegyeztem, hogy meg nézni, milyen lett, hiszen a felújítás előtt 2007.08.12-én látogattuk meg: Csetény, Holitscher kastély.

Most, hogy belenéztem a kép adatbázisomba (húúúú, micsoda nagyképűség, adatbázisnak nevezni, 170.000 képhalmazt?), most látom, hogy micsoda egybeesés, pontosan 15 évvel ezelőtt látogattuk meg a kastélyt korábban.
A kastély 2022.08.13.

A kastély 2007.08.12.

Ha a 2 képet összehasonlítom, nekem a 2007-es kastély színezése jobban tetszik, nekem ez kastélyosabb!

Az M1 pocsék volt, ezért Zsámbéknál le is tértem és a régi 1.sz. főúton folytattuk az utazást, majd a 811-esen Felcsút-ig, és nem folytatva a 811-esen, elfordultunk Csákvár felé. A Felcsút - Csákvár - Söréd útvonal kiváló útminőséget kapott, köszönhetően a Giro Italia kerékpárverseny Magyarország-i indításának, hiszen ezen az útvonalon haladtak a kerékpárosok. Hogy nézett volna ki ország-világ előtt, hogy bukdácsolnak a versenyzők kátyúkkal teli úton. Szóval amióta felújították, ha Dunántúlra (Balaton felvidékre) vezet az utunk, akkor mindig ezt az útvonalat választom, na persze utána a másik szépségen a 8.sz. főút új szakaszain Veszprémig.
Persze útközben is vannak ám látnivalók, de ezektől most eltekintek (Csákvár, Csuta cukrászda, Esterházy kastély, Csákberény Erdészeti múzeum, Földből előtörő Metró, stb.).
Csetény - kastély megközelítése

Még indulás előtt 9 óra körül próbálkoztam a telefonszámukat hívni, de mint kiderült, ez céges telefon és csak nyitvatartási időben elérhető. Azért elindultunk, bízva abban, hogy a WEB lapon kint lévő nyitvaratás igaz. IGAZ!
A kastélyban szívélyese fogadtak, belépőt megváltva, végig vezettek a kastélyban, Megismertük a kastély rövid történetét, a családról is hallhattunk, és a felújításokról, a kastély 1945 utáni sorsáról is, valamint az elképzelésekről is a fentarthatóság érdekében.
Jelenleg közösségi térként van alapvetően használva:
házasságkötésre berendezett nagyterem,
van egy színpaddal is rendelkező nagyterem, ami korábban a település mozija is volt, tervezik, hogy pályáznak egy mozi berendezés beszerzésére és újranyitják a mozi-t,
a nagytermekben + konferencia termekben projektor is be van építve,
Ideiglenes kiállítás (jelenleg), Simon M. Veronika (csodás) festményei vannak kihelyezve a földszinti folyóson és a színpadra való feljárat szobájában egy helyi fotós kiállítása és egy kis vadászati összeállítás vak kiállítva.
A település könyvtára kerül ide, ez folyamatban van, bár megrekedt a visszatelepítés, mivel nem tudni jelenleg, hogy az új gáz/áram díj miből kerül kifizetésre télen, mert a bevételek ezt jelenleg nem fedezi, az Önkormányzatnak sincsen erre ma 10 milliója. Szóval lehet, hogy télen zárva kell majd tartani, akkor viszont nem jöhet ide a könyvtár!
a kastélyon kívül hátul a parkban van a kastélyhoz tartozó "Bisztró", ami biztosítani tudja rendezvényekhez a konyhát és a vendéglátást, mellette van a település foci pályája.

Most tervezik a jövő évi programokat, amihez sok sikert és eredményes szervezést kívánunk.

Csetény, Holitscher - (Eszterházy), kastély

8417 Csetény, Hunyadi u. 7., Veszprém megye
GPS: N 47.319741,E 17.993546


Utolsó látogatás: 2022.08.13. (2007.08.12.) - Előző (2007) látogatás képalbumja
2021.szeptember 18-án lett átadva a teljes egészében megújuló Holitscher-kastély és Látogatóközpont.

Csetény Zirctől 13 km-re, a Zirc-Budapest közötti út mellett a Keleti-Bakony lejtőjén fekvő község. A honfoglaláskor települt falu előbb királyi, majd az Esterházy-grófok birtoka volt.
A kastélyt gróf Esterházy Imre nyitrai püspök építtette 1747-49 között klasszicista stílusban, erre utalnak az épületben talált CIE monogramos téglák. A kastélyt az utolsó tulajdonosáról Holitscher kastély néven ismerjük.

A kastély alapjául szolgáló barokk kúriát, a grófi família többnyire nyaralóként vagy vadászházként használt.
Ifj. Zitterbarth Mátyás neves klasszicista építész 1853-ban vásárolta meg a csetényi uradalmat, a klasszicista stílusú átépítések az ő idejére tehetőek. Zitterbarth halála, 1867 után, a XIX. század utolsó harmadában a több tulajdonosváltást megélt kastély földszintes épületrészét víztoronnyal bővítették.
Végleges formáját 1922-ben nyerte el az épület, amikor az utolsó birtokos, a bécsi származású Holitscher család megbízásából emeletes szárnyrészt emeltek

A kastély ritkán szolgált állandó lakásául az általában Bécsben és Pozsonyban tartózkodó Esterházy grófoknak. Alkalmanként szállhattak meg az épületben, nyaralónak, vadászháznak használva azt. Az épület 1922-ben nyerte el mai formáját. Egykoron a kastélyhoz tartozott az úgynevezett kiskastély is, és 1890 előtt elsősorban vendégszobák voltak benne. Az elmúlt két és fél évszázad során többször átépítették, bővítették.

A kastély körül található, több mint 16 kat. hold területű, angol mintára telepített park. A park elődje talán a kastély körül meghagyott ősi erdő lehetett, melynek még létező legidősebb fái 250-300 évesek.
A Holitscher kastély parkjában van egy 1780-as évekből származó római katolikus kápolna.
Az épület az önkormányzat tulajdonában van, hétköznap délután vezetéssel és szombat-vasárnap egész nap is látogatható. Az épületet 200 éves, közel 9 hektáros gondozott park veszi körül.







A kastélylátogatást követően feleségem mondja, hogy ejtsük útba hazafelé Mórt és látogassuk meg a Bozoky pincét, mert Bozóky Mónikánál szeretne borokat vásárolni. Így a GPS-be beírtam Mór-t.
Csetényből Mór-ba, Bozoky Pince és Lamberg pince

Lamberg pince

8060 Mód, Hársfa u. 10.

Egy lepusztult pincét mentettek meg, szépen felújították kívül belül, a Pince összefogja a Mór-i borvidék pincéit, bemutatja boraikat. Borkostolásra, a Mór-i borvidéket ismerheti meg az ide látogató. Az összes Mór-i bor kóstolható és vásárolható, bankkártyával fizethető. Figyelem a Hársfa utca csak egy személy autó szélességű, megfordulni is neház, inkább a főúton javaslom a megállás, onnak 120 méter befelé az utcában, az elágazásnál balra tartani és már látható a hatalmas Hársfa, mellette egy emeletes szépen felújított ház.

Története (forrás a hivatalos WEB-lap:
A Lamberg család volt uradalmi pincéje. Az előtte látható kétszáz éves hársfa még ma is él. Az 1711-es évben új külhoni jövevények egész sora érkezett, akik újra meghonosították a Vértes oldalában a szőlőkultúrát. 1755. szeptember 23-án gróf Lamberg Ferenc Antalt magyar állampolgárrá fogadták és ekkor Mór első embere lett. 1762-ben költséges kastélyépítkezésbe kezdett, amely 1766-ban fejeződött be. A gróf Fellner Jakabot bízta meg a kastélyának tervezésével, s így a magyar barokk kastélyépítészet kiváló alkotása született meg Móron. Az Értékleltár szerint feltételezhető, hogy a Hársfa utcai pince, földszinti pincelejáró és a felette megépített emeleti "pihenő" szoba épült meg első ütemben a XVIII. század végén. Második ütemben épült meg a szőlőhegyre néző, nagy belmagasságú épületrész. A legendák szerint, az Ezerjó bor fiúnemző hatásában hittek a Habsburgok, ezért építtette Lamberg gróf a pincét, hogy legyen elegendő helye a bortárolásra. Az államosításkor a pince a Móri Állami Gazdaság tulajdonába került. Ekkor is bortárolásra használták, borfeldolgozás nem volt benne. A Móri Állami Gazdaság megszűnésével az épület magánkézbe került. A pincelejáró előteret és a nagyméretű kőboltozatos pincét igényesen felújították az akkori műemlékvédelmi előírások szerint. Az épület 2016-ban Mór Városi Önkormányzat birtokába került, melyet felújított. A pinceszinten Mór szőlőtermesztésének, a borászat múltjának bemutatására interaktív bemutató pontokat alakítottak ki. A pincében nem kerül sor szőlő- és borfeldolgozásra. A Móri borvidék borászainak minőségi palackozott borait fogjuk bemutatni illetve értékesíteni.

Mór-ból hazafelé vettük az irányt, de Csákváron megálltunk sütizni a Csuta cukrászdában, majd folytatva utunkat az M1-et a Waze elkerülendőnek javasolt, így a régi 1.sz. főúton érkeztünk Budapestre.

A Csuta cukrászda süti kínálatából (csupán egy kis pult részlet)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok