Csalás-Lopás-Vírus

 CSALÁS, LOPÁS, VÍRUS a digitális világban!

A mai digitális világban könnyen áldozattá válhat az aki nem körültekintő!

A legelterjedtebb csalási módszer, hogy a Messenger-en érkezik egy LINK-et tartalmazó üzenet a leggyakrabban egy ismerősöd nevében!

Ha rá-kattintasz, akkor megnyitod a hivatkozást, ami elvisz egy idegen oldalra, ahonnan rögtön letöltődik egy vírus az eszközödre (mobiltelefon, tablet, számítógép), ahol aztán ez a vírus bármit tehet az eszközöddel. Adatokat lop, és tovább terjeszkedik azáltal, hogy hozzáfér mindenhez az eszközödön, így a címjegyzékedhez (e-mail fiókok, telefonjegyzékek, naptárak), és tovább küldi magát, 1-1 újabb hivatkozás tovább küldésével, amit a nevedben fog tovább küldeni!

A képen látható, hogy a küldött link egy nem létező zagyva hivatkozás (http://msc2je5yd.........), ha ilyen felismerhetetlen címet látsz, soha, soha, soha ne kattints rá! Persze ilyen hivatkozás érkezhet e-mailben, vagy akár SMS-ben is, egyikre se kattints rá!

Mi tegyél, legfontosabb, győződj meg a küldő valódiságáról, ha a legkisebb kétely is felvetődik, soha, soha, soha ne kattints ilyen hivatkozásra!

VIGYÁZAT! A kifinomultabb csalók, akár valóságosnak látszó cégek, bankok nevében küldenek hivatkozást, mindig ellenőrizd le, a cím valódiságáról, legyen gyanús, ha akár csak egyetlen karakterrel is eltér egy valóban létező cég WEB-es oldalának hivatkozásától.

Soha se adjál meg válaszként olyan információt ami a Te személyes különleges adataid. Manapság divatos, hogy felhívnak telefonon, küldenek egy e-mailt, vagy küldenek egy SMS-t, és ebben jelzik, hogy a nevedben furcsa tranzakciót észleltek, és szeretnék ellenőrizni, hogy valóban Te voltál, ezért mindenféle TITKOS, személyes információkat kérnek tőled, hogy azonosíthassanak.

TUDJAD, HOGYA BANKOK ilyet soha nem tesznek! Bankszámla számot, felhasználó nevet, jelszavat, PIN kódot soha nem adjál meg senkinek!

Néhány Hivatkozás, ami segít a már "bekapott és települt" vírusokkal kapcsolatosan:

Digitális fiók adataink védelme

Egy másik veszély forrás a digitális világban a különböző belépési fiókok, felhasználó nevei és jelszavai, bankkártyánk/bankszámlánk számai és PIN, vagy egyéb biztonsági kódjai.
Ezeket soha ne tároljuk kódolatlanul (nyilvánosan bárki által olvasható módon!) semmilyen eszközön (telefon, tablet, számítógép).
Mivel egy embernek számtalan ilyen belépési fiókja létezik (használ), hogy ennyi adatot fejben tartani szinte lehetetlen, hacsak nem valami különleges aggyal rendelkezik! 

Tehát akkor mi a megoldás?

Mindenki használ valami olyan megoldást, amiben megbízik és esküszik rá, hogy szerinte az Ő adati biztonságban vannak, ebben soha ne legyetek biztosak, mindig legyen bennetek kétely!
Mindenféleképpen megbízható forrásból származó megoldás alkalmazását javaslom, ami biztosítja, hogy egyszerű módon rajtad kívül senki más ne tudjon hozzáférni.
Én például egy alkalmazást (telefonos APP) használok, ez egy mobiltárca, amelybe adatokat lehet tárolni, maga az alkalmazásba való belépéskor jelszó megadása szükséges, de újabban már használom az OTP bank Simple APP-ját is, amiben akár bankkártyák (virtuális) is bevihetők és akár PayPass (érintésmentes) mobillal (NFC) akár fizethetek is elfogadó terminálokon, de más adatokat is tárolhatok.

Még egy speciális területre szeretném felhívni a figyelmet, ez pedig a HomeOffice.

Itt most csupán egy távoli VPN/RDP kapcsolat veszélyére hívom fel a figyelmet.
A kapcsolat belépési (azonosítási) adatainak tárolását soha ne engedélyezd, tudom kényelmetlen, de minden bejelentkezéskor újra és újra add meg a belépési adatokat (felhasználó név/Jelszó).
Ha megengeded a letárolást, akkor az eszközödre bárki belép (feltöri a belépési kódod), akkor egyből eléri a Te távoli hozzáférésed is, ez pedig beláthatatlan következményeket okozhat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok