Nógrádsáp - Kisboldogasszony-templom, középkori műemlék, ("Berepülési nap") - 2024.03.03.

Nógrádsáp - Kisboldogasszony-templom, középkori műemlék, ("Berepülési nap")

Utolsó módosítás dátuma: 2024.03.06. 19:00


Nódrádsáp

Forrás: wikipédia és a település WEB lapja

A vármegye délnyugati szegletében fekszik, a Cserhát és a Gödöllői-dombság találkozásánál, Pest vármegye határa mellett. A legközelebbi város Rétság, mintegy 22 kilométerre; a környék más nagyobb városai közül Vác 27, Aszód 30, Balassagyarmat 32, Budapest pedig 55 kilométerre található. A megyeszékhely, Salgótarján nagyjából 80 kilométer távolságra fekszik Nógrádsáptól.

Nógrádsáp eredetileg két önálló település egyesítésével alakult ki. 1928-ban Alsó- és Felsősápot vonták össze Nógrádsáp néven. Az egyesítéshez elsősorban az vezetett, hogy erre az időre a két település teljes mértékben összeépült, lakói házassági kapcsolatok révén keveredtek, a 14. században épült késő gótikus templom is közös használatban volt.

A 2011-es népszámlálás során a lakosok 86,5%-a magyarnak, 0,5% németnek, 13,9% szlováknak mondta magát (13,5% nem nyilatkozott; a kettős identitások miatt a végösszeg nagyobb lehet 100%-nál). A vallási megoszlás a következő volt: római katolikus 73,4%, református 1,1%, evangélikus 2,1%, felekezeten kívüli 3,3% (19,6% nem nyilatkozott).[11]

Nevezetességei

"A ma Nógrádsápon élő emberek legfontosabb célja az elmúlt évekre jellemző dinamikus fejlődés folytatása, a község gyarapítása, szépítése, a település kulturális életének bemutatása és sok más értékteremtő tevékenység."

Kisboldogasszony templom

"Az 1379-ből származó oklevélből arról értesülünk, hogy a falu a váci püspök birtoka, neve Saap alakban szerepel.

A kis, gótikus, jó arányú templom, azon kevés középkori műemlékeink közétartozik, mely nagyobb átalakítások nélkül maradt ránk. Kőből épült, egyhajós templom, két boltszakaszon kereszt boltozatokkal. A csúcsíves diadalív közbeiktatásával, a hajóhoz csatlakozik, a nyolcszög három oldalával záruló szentélv, mely hat bordás boltozatú. Északról kapcsolódik a szentélyhez a boltozott középkori sekrestye, mely a templommal egyidős. A bordák orrtagosak, és díszítés nélküli kerek zárókövekbe futnak, alul egyszerű gyámokba. Mind a hajó, mind a szentélv támpilléres. A feltárások során megfigyeltük, hogy ezek egybeépültek a templomfallal, egyidősek vele. A XVIII. századból számunkra igen érdekes adatok maradtak ránk a váci püspöki levéltár egyházlátogatási jegyzőkönyveiben. Az 1711. évi Canonica Visitatióban említik, hogy 5 faragott kőből készített ablaka van és oszlopocskák találhatók az ablakok közepén. A templom déli oldalán, a szentélyhez közelebb eső ablak, valamivel nagyobb és díszesebb, mint a többi. Mérete is arra vall, hogy kétosztású ablak volt. A barokk korszakban kissé átalakították. Csak egy kétosztású ablaka volt, a másik négy egyszerű, keskeny, magas ablak. A szentély ablakai közül kettőt téglával befalaztak, mikor a XVIII. század végén a nagyméretű, copf stílusú oltárt behelyezték."

"A Mária tiszteletére felszentelt egykori templomról korabeli feljegyzések nincsenek, így a régészeti feltárások alapján való kormeghatározást kell elfogadnunk. Ezek szerint építésére a XIV. század végén kerülhetett sor. Az egykori falu is közvetlen környezetében helyezkedhetett el. Erre utalnak az ásatások során megtalált XII. századi leletek is. A régészek a templom alapozása miatt félbevágott sírokra is találtak, tehát már a XIV. századot megelőző időben is temetkezési helyül szolgált. A kutatóárkokból mindenhonnan Árpád-kori cserepek kerültek elő."

A "Berepülési nap" történései

Meggyűlt a bajom az új technikával, végül sikerült túlvergődni rajta, a képek/videók megvannak, sikerült letölteni a drónból is. Holnap hozzákezdek a feldolgozásukhoz.

Végre hozzáférek már a képekhez/videókhoz amit a drónnal készítettem. Viszont a kínlódással elvesztettem 2 értékes napot, hogy más ne járjon ugyanígy, gyorsan összefoglalom a tapasztalásokat, a problémákat és a megoldásokat, amíg még élők az információk, ehhez készítek egy önálló bejegyzést, itt nyitható meg: https://dronej.blogspot.com/2024/03/dji-mini-dron-es-rc-n1-vagy-rc.html.

23 GB, 16 könyvtárban, 359 db kép/videó fájl vár feldolgozásra, szerkesztésre!

A fentiek miatt csütörtökön lesz kész a bejegyzésem, elnézést kérek érte!

1.rész - úti-videó, Érkezés a templomhoz.

2.rész - Templom bemutatása (külső/belső)

3.rész - Templom drón-videó, felülnézetben
4.rész - Nógrádi táj

A bejegyzés címébe jeleztem, hogy a a nap a "Berepülési nap". mit is jelent ez?

Az új technikám véglegesített konfigurációja most repült először, a legfőbb feladat volt, hogy megszokják egymást (Drón és táv), na meg én is megszokjam, hogyan is működik a technika a gyakorlatban, mikre kell figyelni, és egyáltalán mik a lehetőségeim és mik a korlátaim, az új konfiguráció:

  • DJI Mini 3 - Drón
  • DJI RC távirányító - Ocusyn V3. vezérlő elektrónikával, t6elefon nélkül, mert maga az RC-táv tartalmaz egy okostelefont Android rendszerrel, és érintőképernyős 5.5"-os kijelzőt is.

A DJI Mini 3-nak az eddig használtakhoz képest új gimbalja és kamerája van. A gimbal fekvő és álló képeket is tud készíteni, ugyan a kamera érzékelője minössze 12 Mpixel, de szoftveresen ezt felturbozza (ha kérem!) 48Mpixelre, viszont ebben a módban csak RAW (DNG) kódolást használ, korrekciók és konverzió nélkül).

Ami számomra új információ, hogy a kamera elvileg "AF" üzemmódú, de egy drónos ismerősöm felhívta a figyelmemet arra, hogy ez nem egészen tiszta AF (AutóFocus). Azaz így célszarű, ajánlott használni:

  • a kijelzőn (DJI RC) rábökök arra a képpontra, ahová az élességet és az expos beállításokat kérem,
  • a kijelölt pont körül a ki8jelzőn a szoftver sárga keretbe helyezi és ide állítja a fokuszt, majd ha ezzel kész, hangjelzést ad,
  • Ha a felvételt elindítom, vagy képet exponálok, akkor ha a kamera (drón) elmozdul az adott ponttól, az "AF" érvényesül és automatikusan focuszt és expo értékeket fog állítani a felvételkészítés során.
  • Ha azt szeretném, hogy semmi se változzon, akkor lehetőség van arra, hogy mi8nd a fukuszt, mind az expo értékeit rögzítsem és a teljes felvétel ezzel fog megtörténni. Ha a sárga élességpontra rányomva újból és ott tartva az újjamat, az értékek lezárásra kerülnek, ezt egy lezárt lakattal és üzenettel igazolja vissza.
Mire jó a fenti rögzítési eljárás? Ha a felvétel készítés során a fényviszonyok, vagy a tárgy helyzete változiik, de azonos értékekkel szeretném a rögzítést, akkor használható (ajánlott) a fenti módszer. Ha nincs lezárva az információs beállítás, akkor a kamera az AF hatására folymatosan változtatni fog, azaz sötétíti, világosítja az expokat, és az élességet is!

Adobe LightRoom Classic képfeldolgozó szoftver (fizetős!)

Ma találtam rá egy YT-videóra, ami új lehetőségek előtt nyitotta ki az ajtót számomra!


Ez a fizetős szoftver csoda eszköz, most jutottam hozzá (véletlenül találtam rá), hogy az égboltot szétválasztva külön lehet a kép többi részétől korrigálni (maszkolás rejtelmei (égbolt, személy, kijelölt terület) és máris külön korrigálható a többi terület változtatása nélkül.
Döbbenes eredményt hoz, ezentúl, már ezt is fogom tudni alkalmazni!

Végül összeállítottam képekből egy Facebook bejegyzést, úgy érzékelem, hogy képeket inkább csak a Facebookon nézegetnek!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok