Komlódtótfalu - Becsky-Kossuth kúria (2024.02.17.)

Ma mink is lezártuk a NKP-I. ütemét, az utolsó a programba felújított műemlék épület, amit ma megnéztünk.

Becsky - Kossuth kúria

Utolsó módosítás: 2024.02.21. 18:00


Azt olvastam korábban, hogy 2023 Őszén elkészült, megnyitották, aztán meg azt, hogy átadása megtörtént, de csak a sajtónak mutatták be és nem látogatható, majd csak 2024. Tavasz-al várható a nyilvánosságnak a látogathatóság, a NÖF oldalon mégis fent van, hogy NYITVA és LÁTOGATHATÓ!. NÖF Guide APP!
Az előzőek alapján elmentünk a világ végére, lementünk a térképről, Budapest - Komlódtótfalu (a Szamos partján, a Román határtól néhány kilométer) 300 km, 3 óra utazással elérhető.

Egész napos utazás a Google útvonal követése alapján

Mivel nem sűrűn utazunk erre felé, úgy gondoltam, az utazásból mutatok részeket, letérve az M3 autópályáról, azaz a 49.sz főút több településen is áthalad, így talán azoknak is képi információ, milyenek ezek a települések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

... úti-videók (több is lehet, még nem döntöttem el) ....
1.rész (1) - úti-videó - Jármi (49.sz. főúton) 

1.rész (2) - úti-videó - Mátészalka (49.sz. főúton) 

1.rész (3) - úti-videó - érkezés Komlódtótfalu-ba a Becsy-Kossuth kúriához

Sajnos nagyon rossz állapotból kellett felújítani az épületet (ami nagyon jól sikerült). Jó megoldás, hogy a bejáratnál (parkoló) építettek egy fogadóépületet, melyben pénztár, kávézó, WC került elhelyezésre. A személyzet udvarias, kedves vendégszerető, a kiállítás nagy részben interaktív, eredetiben néhány tárgy maradt csak meg.
A kúriába a bejárat lépcsős!

2.rész (4) - Becsky-Kossuth kúria



Drón repülési helyek

3.rész (5) - Drón-videó - a kúria felett

4.rész (6) - Drón videó - a Szamos kanyarulata felett

Becsky - Kossuth kúria története

Komlódtótfalu históriája ötszáz éven át a Becsky család történetével fonódott össze. A család komlódtótfalui, a 19. század első évtizedeiben épült klasszicizáló késő barokk stílusú, copf díszítőelemekkel ellátott kúriája a hazai köznemesi építészet kiemelkedő emléke. Az épület vörös anyagú téglákból épült fel, és mészben szegény – a kötőhabarccsal megegyező összetételű – vakolat borította.

A kúria falai között megvalósuló „Régi történetek a tekintetes urakról” c. interaktív kiállítás műtárgyak, hiteles műtárgymásolatok, ábrázolások, és nem utolsó sorban játékos feladatok segítségével mutatja majd be a módos birtokos nemesi réteg hétköznapjait és ünnepeit.
Interaktiv (érintő képernyős) "játék", az év közben végzett különböző tevékenységeket a megfelelő évszakba kell átmozgatni, kis segítséggel elvégeztük a feladatot!

A vármegye keleti szélén helyezkedik el, a Szatmári-síkságon, a Szamos jobb partján, a magyar-román határ közvetlen közelében.
Szomszédai: a Szamos túlpartján Csenger 1,7 kilométerre fekszik tőle délnyugatra – de híd csak távolabb található, és arra 9,3 kilométeres az út –, Szamosbecs 2 kilométerre északnyugatra, Csengersima 3,5 kilométerre északkeletre, a romániai Szamosdara pedig 4,2 kilométerre délkeletre – ám közvetlen határátkelő nincs. 3 kilométerre keletre fekszik a kihalt (az 1970-es nagy árvíz miatt elnéptelenedett) Nagygéc.
A térség nagyobb városai közül Mátészalka 39 kilométerre északnyugatra, a romániai Szatmárnémeti 14,5 kilométerre délkeletre fekszik.

Forrás: Nemzeti Archivum
Komlódtótfalu, 1970. május 20. Az elvonult ár után visszatért lakók összedőlt házuk romjai között keresik az épségben maradt tárgyaikat. A Csenger közelében lévő Komlódtótfalun, ahol a házak 70%-a megsemmisült.


Becsky-kúria: A község legjelentősebb építészeti emléke a Becsky-Kossuth-kúria műemléki védettség alatt áll. Figyelemre méltó épület, az eredetileg Becsky-, később Kossuth-kúria, amely a 17. században épült a Becsky család részére.

1900 körül már Kossuth-birtok Kossuth István fia, Lajos Gábor tulajdona lett, majd ennek két leányáé 1945-ig. Az államosítást követően a Tsz raktárként és istállóként használta, majd tűzvész pusztította tetőszerkezetét. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1961-62-ben állította helyre nagyobb részt, felújítása - főként belsejében - jelenleg is tart. A kúria magasföldszintes, manzárdtetős, késő barokk épület, klasszicista elemekkel. Körülötte tágas udvar, tőle jobbra és balra gazdasági melléképületek, mögötte angolpark pavilonnal. Állami tulajdon, mely a Műemlékek Állami Gondnokságának vagyonkezelése alatt áll.

2020. szeptember 25-én rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében a komlódtótfalui Becsky–Kossuth-kúriában kezdődő fejlesztési munkálatok ünnepélyes alapkőletételét. A fejlesztés 442 000 000 Ft európai uniós (GINOP-7.1.1-15-2016-00023) és 201 898 740 Ft hazai forrásból valósul meg, (összesen 643 898 740 forintból). A rendezvényen Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ismertette a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram jelentőségét, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos bemutatta a komlódtótfalui kúria történetét, Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF NKft.) ügyvezető igazgatója pedig beszámolt a kúria rekonstrukciójáról. Kovács Sándor, országgyűlési képviselő a fejlesztés jelentőségéről beszélt, az ünnepségen Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott pohárköszöntőt mondott.

Az alapkövet Dr. György István államtitkár, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Glázer Tamás ügyvezető igazgató, Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Román István kormánymegbízott és Szabó Árpád, Komlódtótfalu polgármestere helyezték el.
Komlódtótfalu hajdan két község volt: Komlód és Dombó. Levéltári és régészeti kutatásokból megállapítható, hogy a 10.-11. században már létezett a település. 1337-ben készült oklevélben említik Komlód néven a falut, mint a Komlódi család birtokát. Dombó, mely szláv eredetű név és magyarul „tölgy” a jelentése – első okleveles említése 1312-ben történt, mint a Darahy család birtoka. 1430-ban már Tótfaluként írják nevét. Ezt követően a két település eggyé vált. A 15. századtól a Becsky család birtoka lett. A 17. század végén a községnek már volt fából épült református temploma.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok