Majki Kamalduli Remeteség és Esterházy kastély - 2024.01.28.

Kellemes Napsütés +7-8 fok, szél nélkül, ez csábító volt és nem tudtunk ellenállni a csábításnak, így kiruccantunk a szabadba, összekötve egy repüléssel is.

Utolsó módosítás: 2024.01.30. 18:00

Az úti cél?

Majkpuszta, Kamalduli Remeteség, és Esterházy kastély

Budapest - M1 - Biatorbágy - 811. - Csákvár - Majkpuszta, ez volt az útirány. Amióta a Giro Italiano indulási helyét Magyarországra helyezték és ennek köszönhetően, teljes burkolat cserét kapott a Felcsút - Csákvár útvonal, a Dunántúl felé ez a kedvelt útvonalunk. Ráadásul Csákváron a Csuta Cukrászda (most kihagytuk), elkerülhetetlen útvonal.

Nagy forgalom még az M1-en sem volt. Előzetesen rákerestem a Remeteség WEB lapján a látogatási, megközelítési, parkolási, és jegy információkra, így képben voltam, legalább is ezt gondoltam, hát több mindenben nem igazak az információk, amit a WEB lap tartalmaz.

"A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Ám nemcsak hangulatában egyedülálló az erdők ölelte, tavak szomszédságában fekvő remeteség, hanem Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes is egyben, amely tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból (Esterházy kastély) áll."

Kifogásaink:

  • A jegypénztár és fogadóépület (új) a tó és az Oroszlány - Csákvár közötti út mellett került kialakításra. A remeteségbe a kastély épületén keresztül lehet bejutni (azt is túlbonyolították!), első meglepetés, a parkolótól (jegypénztár) egy gyatra minőségű (nem karbantartott) gyalogúton lehet feljutni, emelkedő megmászásával, zúzott kő maradvánnyal borítva, a távolság kb. 500 méter gyalogosan.

  • A pénztárban tudtuk meg, hogy a tó gátja le lett zárba az autós forgalom elől, így a kastély mellett kialakított mozgássérült parkolóba a gáton keresztül nem lehet feljutni, viszont, ha kerülünk Oroszlány felé, kb 5-6 km és akkor a gát felett érkezünk, és akkor autóval fel tudunk hajtani a mozgássérült parkolóba. A gát túloldalán valóban sok autó parkolt (nem kijelölt parkoló!). Végül nem kerültünk, hanem felsétáltunk 500 métert egy emelkedőn (feleségem bevállalta, hogy megpróbál feljönni a botjára támaszkodva), a vége már meredek volt, de feljutottunk 25 perc alatt. Na ez után jött a második meglepetés!
  • A kastély épülete zárva, mellette tábla jelezte, hogy az ajtót 1/2 óránként nyitják ki, ekkor lehet bemenni. Na és, ha hideg van, esik az eső, fúj a viharos szél, na ez senkit sem érdekel a szervezők és az üzemeltetők részéről, se egy pad, se egy eresz, se, egy ernyő!


  • Kinyitották az ajtót. A belépőjegyeket ekkor ellenőrizték és bemehettünk, azaz megettünk volna, a harmadik meglepetés, de lépcsősor volt 1/2 emelet magasságban, na igen korlát segíttette azokat, akiknek ez megfelelő akadálymentes bejárat. Felkínlódta magát a feleségem is, a lépcsők bizony magasra sikerültek!
  • A negyedik meglepetés, van egy pince és van egy emelet, de lift nincs, a mozgáskorlátozottak a lépcső korlátra ráépített felvonó ülőszék pedig rossz (általában mindig rossz!). Ja és, ha a kerülő úton érkeznél, akkor pedig le kell gyalogolnod a fogadóépületbe, mert csak ott lehet belépő jegyet vásárolnod, aztán vissza gyalog a kastélyhoz. amikor a végére érkeztél a látogatásnak, jön az ötödik meglepetés, a kijelölt kijáratot választod (nincs más lehetőséged!), akkor ma remeteség szintjéről egy hosszú lépcsőn kell lemásznod, hogy a kert szintjén kimehessél a kastélyból, természetesen itt sincsen használható mozgássérült kijárat. Így aztán a kastély bejárata (belülről sem lehet csak úgy kimenni!) előterében várakoztunk, míg előkerült valaki és kinyitotta a bejárati ajtót, hogy kimehessünk, miután a lépcsőkön lemásztunk fél emeletet.


  • A remeteség és a kastély is kétféle módon látogatható, vezetéssel, vagy egyénileg. Ha vezetést választasz, akkor a belépőjegyhez még vezetést is kell váltanod. A fényképezés/videózásért is külön kell fizetni.
  • Viszont van egy kedvezmény is (mint minden NÖF által fenntartott épületnél), 70 év felett a belépés ingyenes, a vezetésért viszont fizetni kell ekkor is. Mint az egyéni látogatást választottuk.
11:15-kor érkeztünk a pénztárba, mivel 500 méteres emelkedőt kellet megmászni, így csak a 12-órás ajtónyitásra kaptunk bebocsátást, az ajtó előtt várakoztunk 20 percet.

A remeteséget és a kastélyt is már sokkal korábbról látogatjuk, így a változásokat is nyomon követhettük, az utolsó látogatásunk óta (2018) a kastélyban semmi változás nincsen kiállításokban, csupán a bejárat helye változott meg. A Remeteség épületei viszont teljesen felújításra kerültek, a park része és a templom is felújításra került, a toronyba pedig csigalépcsőn fel lehet mászni, erre nem vállalkoztam, inkább a drónos repülést választottam a látogatás után 120 méteren. Bár ez sem volt egyszerű, mivel a közelben van a Kecskédi repülőtér, így a fogadóépületek is még a korlátozott légtérbe estek, de a tó déli része és a kastély volt kertje már szabad légtér volt, így onnan szálltam fel a drónnal.

Mielőtt bemutatnám a mostani látogatási állapotot, néhány kép a múltból (2007):


Majki Kamalduli Remeteség és Rendház (Esterházy kastély) története


"A majki műemlékegyüttes Oroszlány külterületén (Majkpuszta) található, valaha kamalduli szerzetesek éltek falai között, különálló kis cellaházakban. A barátlakokon kívül a komplexum része a templomból megmaradt, ma csonkán álló torony, illetve a főépület is, amelynek falai között – miután II. József rendelete nyomán a rendet megszüntették – az Esterházyak alakították ki vadászkastélyukat.
A településen a középkorban a premontrei rend prépostsága állt, amelyet 1235-ben alapított a területen birtokos Csák nemzetség Szűz Mária tiszteletére. Kezdetei a régészeti feltárások szerint a 13. század elejéig nyúlnak vissza. Háromhajós, félköríves szentélyű templomához két nyugati torony kapcsolódott, amiről ugyancsak régészeti adataink vannak. A templom kelet–nyugati tájolású volt, háromhajós, kb. 43 m hosszú és 22 m széles, déli oldalához a kolostor csatlakozott: az épületek így teljes négyszöget alkottak, és erődítés benyomását keltették.

A turóci prépostság 1282-ben kelt alapítólevele említést tesz „a Boldogságos Szűz majki prépostságáról”, és úgy említi, mint gazdag és virágzó prépostságot. Jelentőségét bizonyítja, hogy hiteleshely volt, ez bizonyítható Zyghwy Joachim fia Iwánka comes végrendeletéből, amely Oroszlánkő várában kelt, és a majki prépostság pecsétjével hitelesítették. A pecsét a kis Jézust ölében tartó Szűz Máriát ábrázolja, körülötte felirat: „Sigillum Capituli de Maik”.

A virágzó szerzetesi életet a tatárjárás zavarta meg: a barátok elmenekültek, a kolostor teljesen elnéptelenedett. Ezután azonban egy újabb virágzó időszak következett, ugyanis IV. Béla támogatta a premontrei rend majki működését, mivel igyekezett a Csákok kedvében járni. Ennek nyomán nemsokára a majki prépostság ismét megfelelően tudta ellátni feladatkörét, és tennivaló akadt is bőven.

Királyaink is szívesen időztek a Vértesben (a tatai, a gesztesi, illetve a gerencséri várakban), és ilyenkor az ország ügyeit Majkon intézték: rendeleteiket a premontrei atyákkal íratták le, és velük hitelesítették. Tudomásunk van róla, hogy 1388. október 25-től november 4-ig Zsigmond király és felesége, Mária királynő a Vértesben tartózkodott, és a Majkon kelt oklevelek tanúsága szerint a premontreiekhez is ellátogattak. A huszita háborúk (1400-1452) idején, majd a török térhódításának kezdetén Majk jelentősége háttérbe szorult. Önállóságát elvesztve 1516-ban Csornához, majd később Esztergomhoz csatolták. A prépostságot végül a török hódítás szüntette meg. Majk véres harcok színhelye lehetett, legalábbis erre enged következtetni az a nagy számú magyar és török fegyver, illetve emberi maradvány, amelyet a 19. század elején találtak, amikor a kastély zöldségeskertjét kialakították.
1733-ban a vidék birtokosa, Esterházy József alapította a kamalduli remeteséget, melynek 1200 holdas pusztát, tavakat és malmokat is adományozott.

1806-ban gróf Esterházy Károly megvette a birtokot és a területet bérbe adta. Majkon ebben az időben a környék legnagyobb posztógyára működött, a cellaházakban ekkor munkások laktak, az egyikben iskolát rendeztek be.

1810 nyarán egy villámcsapás következtében a Szent Jánosnak szentelt templom tetőszerkezete leégett.

Részben az oroszlányi evangélikusok, részben Esterházy Károly csákvári kastélyának bővítéséhez szállíttatták el a köveket. A torony egyik oldalán, a sekrestye boltozatcsonkján még ma is látható freskótöredék. A II. világháborúban a kastély keleti mellékszárnya és a főszárny csatlakozó része leégett, ekkor pusztult el a családi levéltár anyaga, könyvritkaságok, újságok és több értékes bútordarab is. A háborút követően az épületegyüttes kórházként működött, majd az államosítás után középiskola és kollégium, majd munkásszálló költözött falai közé. Az egykori berendezésből a helyszínen ma csak nagyon kevés tárgy emlékeztet a régi időkre, a refektórium és a vadászterem kályháin kívül az emeleti kandalló és két csillár.

Majk az 1980-as évektől turisztikai látványosság, 1993-ban állították helyre a templomtorony alsó részét, a modern toronyóra 1992-ben került ide. Az egykori jégverem átalakításával hozták létre a napjainkban is működő büfét. A majki kamalduli remeteség 2001-től a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, 2012-től – jogutódaként – a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kezelésében áll."

Részletes bemutatást a fenti "Források" WEB oldalak megnyitásával olvashatsz!

Képek a mostani (2024.01.28.) látogatásból:
A müemlekem csoport adminja megosztotta a Lengyelországi testvér remeteség bemutató lapjának LINK-jét (Köszönöm szépen)

A sasszeműek biztosan észrevették, hogy a képek torzítottak, igen jó a szemük, ez egy próba fényképezés volt, a DJI Osmo Action 4 sport kamerát használtam. Bizony a képek nem NIKON minőségűek! Mivel igazából csak videózni szerettem volna, nem vittem magammal a NIKON gépemet.

1.rész, Esterházy kastély és a Kamalduli remeteség

2.rész, Esterházy kastély és a Kamalduli remeteség, Drón-videó



Az egyéni látogatóknak segítség a vezetéshez a NÖF telefonos APP-ja (Android és iOs).


Megjegyzések

  1. A Lengyelországban lévő testvér Kolostor bemutatása: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.568762603189522&type=3

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok