Andrássy kastély, Tiszadob, 2024.01.04.

Andrássy kastély, Tiszadob, 2024.01.04.

Utolsó módosítás dátuma: 2024.01.06. 14:00

Újra látogatható a kastély és a parkja is, kibővített kiállítási térrel az I. emeleten.


Tiszadob, Andrássy kastély volt az utazás célja, ez csupán egy viharos szélállóság próba volt!

A Kastély parkban felszállni nem lehetséges, 2 okból:

  • A tulajdonos előzetes engedélye kellene hozzá (NÖF, már másik kastélynál is próbálkoztam, a NÖF jogi osztálya szerint, csak esküvői fotózási szerződéssel lehetséges, 30+ÁFA szerződés ellenében.
  • Természetvédelmi (korlátozott légtér) terület, így légtérengedély + környezetvédelmi hozzájárulás is kellene hozzá,
Így aztán a drónos repülés elmaradt, helyette, ha már cipeltem a hordtáskát, Polgár közelében, viharos szélben próbálkoztam a repüléssel.

Budapestről utaztunk, az M3 autópályán Polgárig, majd a 36.sz. főúton és Tiszadob. Az odafelé majdnem üres autópályán utazhattunk, kifelé teherautó/kamion forgalom alig volt, viszont szemben (Budapest felé, viszont tele volt kamionokkal).

1.rész (úti-videó) - érkezés a Kastélyhoz

12:10-re érkeztünk a kastélyhoz, a következő vezetés indulási időpontja 13.00. Belépődíjat 70 év felett nem kell fizetni, így számunkra a belépés ingyenes volt. Belépődíjakról itt olvashatsz.
A személyzet udvarias és készséges volt, javaslatukra a 13: órás vezetés indulásáig menjünk fel az I. emeleti kiállítást nézzük meg, ami az Andrássy család és a kastély történetét mutatja be, interaktív módon. Feleségem egy baleset következtében 11 évvel ezelőtt mozgáskorlátozott lett, így a lépcsőzést kerülni szükséges, a személyzet ebben is segítőkész volt, felkísértek minket lifttel az I. emeletre.

A kiállítás anyaga széleskörű volt, a minősége kiváló, megjelenése olvasható méretben (szemüveg nélkül is).

A Múzeumban fényképezés engedélyezett (ingyenes), videó és hangfelvétel készítése nem engedélyezett!

Az I.em. kiállítás vezetés nélkül, a földszinti Múzeumi terület csak vezetéssel látogatható, a vezetés tartama kb. 1 óra. Számomra a vezetéses látogatással való látogatás hátrány, mert:

  • tömeg van, alig lehet mozdulni egymástól,
  • időben korlátozva van 1-1 valami megtekintése,
  • fényképezés nehézkes, mert a személyek jelenléte akadályoz (GDPR), sokszor nem is megoldható, hogy személy ne kerüljön a látóképbe.

Szerencsére a kamerám (Nikon), alkalmas gyenge fényviszonyok alatti fényképezésre is, így a kiállítás fényképezése során, a leggyakoribb expóidő 1/2 mp, szerencsére a gép elmozdulás elleni megoldása optikai és jól használható kézből való fényképezés során.

A kastélyban csak a fényképezés megengedett, videó/hangfelvételt nem engedélyezik, ezt a kastélylátogatás kezdetekor nem mondták, így én videózással kezdtem, de az I. emeleti kiállítástérben már megtudtam, ezért onnan már csak képek lesznek a videóban is!

2.rész, A kastélyt bemutató videó (képfolyam!)

mikor legutóbb (2018) látogattuk meg a kastélyt, akkor volt étkezési lehetőség (étel/ital/kávé), az új Intézmény vezető ezt megszüntette a kastélyban, mondván, hogy a kastélyban ne legyen éttermi szo9lgáltatás, mert az nem kastélyba való. A parkban a kastélytól, 150 méterre egy üvegkalickát építettek, amiben kávézó került berendezésre. Téten ezt fűteni kell (4 villanyradiátor fűt, nyáron pedig majd klíma fogja hűteni. Vendégek száma = gyér, mink egy-magunkban voltunk. rossz időben, senki sem fog odáig elgyalogolni, azaz ez a szolgáltatás csak veszteséggel fog tudni csak üzemelni, aztán, majd mivel nem lesz gazdaságos, azt is megszüntetik.

Mi a hiba az éttermi szolgáltatás hiányának? Mink is ebéd időben érkeztünk, jó lett volna meleg ételt enni, hát ez elmaradt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére sem jellemző, hogy minden helyiségben lenne étterem, hát Tiszadobon sincsen! Szerintünk az étterem megszüntetése hibás döntés volt.

A kastélyt először 2006-ban láttuk, amikor még a Gyerekintézmény üzemelt a kastély területén, nyári szünetben. Akkor a tetőtérig bejárhattuk a kastélyt. Utána felújítások következtek, 2018-ban láthattuk az épület felújítását követően, akkor csak a földszintet, majd most, az I .emeletet is, feljebb jelenleg nem látogatható a kastély. A park látogatásáért külön kell fizetni, de, ha valaki nem megy be a kastélyba, akkor hogyan ellenőrzik a parkban sétálókat, hogy váltottak-e belépőt, fogalmam sincsen. A park egyik különlegessége az I. emeleti térből nagyon jól látható, amit szépen felújítottak.

2006.

2024.

Néhány kép 2006-ból (ami ma nem látogatható):


 .... és még néhány kép 2006-ból, az akkor állapotát megmutatva:

2015-ben készült képek:

2018-ban készültek:

... és végül a legfrissebbek 2024-ben készültek:



A kastélylátogatást követően elindultunk hazafelé, Budapestre, de útközben Polgár közelében, megkíséreltem a Drónos felszállást, elsőre nem sikerült, mert olyan erős volt a szél, hogy "Normál" módban nem tudott egy helyben stabilan megállni 1 méteren. Másodszorra "Sport módban már fel tudtam szállni és megállás nélkül felemeltem 50 méterre, itt már megállt, ki tudta egyensúlyozni a széllökéseket, még ha, a gömb-panoráma képet nem sikerült elsőre elkészítenie, a 26 kép-sorozatból az 4.-diknél abba hagyta és erős szélre panaszkodott, még felemeltem 10 métert, és sikerült rábírnom, hogy készítsen gömb-panorámát, teljes sikerrel!

Utána, gyorsan le is hoztam kézi vezérléssel, mert folyton panaszkodott, hogy nem tud automatikusan visszatérni a nagy szél miatt (RTH).
A hazafelé út az M3-ason nyugis volt, nagy forgalom volt, de kevés teherautóval/kamionnal, úgy látszik már reggel elmentek a sürgős szállítmányok.
Az ég alja a lemenő nap fényében csodásan elszínezte az ég alját.


3.rész, úti-videó, Elhagyjuk a kastélyt
4.rész, Drón-videó Polgár közelében
5.rész. Úti-videó, M3 Hazafelé (Budapest)

A korábbi kastély látogatásról készített Faceobok albumom (2019), itt nyitható meg.

"(2019.09.29.) Az eredeti úti-célunk Tiszadob volt, ugyan 2018-ban már láttuk a felújítás óta másodszor, de kíváncsi voltam, változott-e a kastély, belső. Azt viszont olvastam az FB-n, hogy megnyitották az Éttermet szeptember vége felé. Na gondoltam kipróbáljuk, hát nem egészen a tervek szerint történtek a dolgok. Minden óra 30 perckor indult vezetés, de mivel sok volt a látogató (csoportok is), így most órakor is indult vezetés (csak vezetéssel látogatható a kastély!). A kiállító tér semmit nem változott a felújítást követő megnyitáshoz képest, a kiállított anyag és terület is azonos volt. A vezetést követően bementünk az étterem-be, hogy megebédeljünk és, megismerkedjünk az új szolgáltatással. Az étterem berendezése, ünnepélyes, az ólomüveg mozaik fal és mennyezet emeli az étterem ünnepélyességét. Egy kiszolgálóval üzemeltek, 6-8 asztal lehetett a teremben, úgy kb. 20 személyre van hely, rossz időpontban érkeztünk volna? Nem volt teljesen tele, mégis 30 percen keresztül, még ránk sem nézett az egyetlen kiszolgáló, holott látta, hogy leültünk, se étlap, se kérdés, mit innánk, egyáltalán ebédelnénk? 30 perc után felálltuk, megköszöntük a nem kiszolgálást, és elhagytuk a kastélyt. Mivel már 13 óra volt, bizony már éhesek voltunk, bekaptunk pár kekszet, mivel cukrosak (diabetes-2) vagyunk a feleségemmel, így muszáj volt valami szénhidrátot ennünk, hogy ne ájuljunk el, viszont ebédelni kell, így terveztem. Rögtönöztem, "ugorjunk át" Tarcalra a Gróf Degenfeld Kastélyszállóba, ott megebédelhetünk, így történt."

Kastélytörténet

A kastélyt 1820 körül idősebb gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere, a magyar miniszterelnök építette. Az épület eredetileg klasszicista stílusban készült, de 1870–75 között romantikus stílusban átépítették. A várkastély a holt Tiszaág mellet, egy dombháton épült, eredeti elképzelés szerint a Loire-menti kastélyok utánzására. Ugyancsak ebben a kastélyban nyaralt több ízben is Andrássy Katinka – az öreg gróf unokája –, későbbi Károlyi Mihályné. A park telepítéséhez az 1800-as évek második felében kezdtek, szerencsésen házasítva össze a morotvát kísérő keményfaliget-erdőket a francia kert stílusával, amely kicsit talán erősen fogalmazva a természet megerőszakolása.

A kastély északi részén az egyholdas franciakert legérdekesebb része az ún. "buxuslabirintus". E zöld útvesztőt itt-ott tiszafák csoportja szakítja meg, illetve különleges látványnak számít még a 7 méteres magasságot is meghaladó, közel 100 darabból álló tiszafasövény. Említést érdemelnek még a liliomfa, a császárfa, az ezüstfenyők és lucok, juharfák, nyírfacsoportok is. A kor ízlésének megfelelően az épület homlokzata előtt külön előparkot létesítettek, nyírt bukszusokkal, tiszafákkal, A kastély környékét egykor rózsalugasok és díszcserjék is ékesítették.

A kastélytól távolodó kertrészeket a Tisza egykori ártéri erdőjének ritkításával hozták létre úgy, hogy annak szépségét fokozzák. Itt található védett ártéren az ókenézi műemlékkastély is. A park területe a II. világháború után csökkent, jelenleg 15 katasztrális hold. A park természetvédelmi oltalom alá 1977-ben került. A kastély neves újkori képzőművészeti alkotása Péli Tamás roma festő 9-szer 4,5 méteres pannója. A lépcsőház a kastély eredetijeként megmaradt faragott, csodálatosan szép fából faragott lépcső rendszer. Látogatható a földszinti különtermek, a toronyban lévő kiállítóterem, ennek erkélyéről csodálatos kilátás tárul a látogató elé a hátsó park labirintusra.

A magyar gyermekvédelem kiemelkedő értékű nevelőiskolája, menedékhelye volt - 2007-ben a településen belül egy modern, épület-együttesbe költözött. 2010. december 9-én Tiszadobon kerül sor az Andrássy-kastély felújítására vonatkozó kivitelezési szerződés aláírására. "A tiszadobi Andrássy-kastély és kapcsolódó területeinek kulturális és turisztikai hasznosítása" című kiemelt projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A felújítás után remélhetőleg 2013 nyarán megnyílnak az ajtók a látogatók előtt.

Bár 2013-ban a kastély felújítása felújítás befejeződött, de a project befejezése (???) után a kastély továbbra sem volt látogatható (2 évig). Engedélyek beszerzése folyik (no de meddig???). Lázár Miniszterelnökséget vezető miniszter úr, egy országgyűlési képviselő (Tukacs István szabolcsi MSZP-s politikus) interpellációját követően már másnap elrendelte a kastély állami tulajdonba vételét, a Forster Központ kezelésébe adását és azonnali megnyitását. A földszintet 2 hét alatt látogatók fogadására alkalmassá tették! http://nol.hu/belfold/ica-neni-kizarta-lazart-1582021 2015.december közepén újra megnyitották a nagyközönség előtt! A megnyitást követően rögtön fel is kerestük.

"A TISZADOBI ANDRÁSSY-KASTÉLY ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSAINAK KIVITELEZÉSI FELADATAIRA VONATKOZÓ SZERZŐDÉS ÜNNEPÉLYES ALÁÍRÁSA. (2020 október 1.), tehát ismét felújítási munkák kezdődtek, amely során a kastély parkja is felújításra, rendbehozatalra kerül.

A tiszadobi Andrássy-kastély turisztikai célú fejlesztése” című projekt 1 270 000 000.- Ft európai uniós (GINOP-7.1.1-15-2017-00033) forrásból valósul meg. A kastélyban és a kastélykertben elvégzendő munkálatokra vonatkozó szerződést az uniós nyílt építési kivitelezési közbeszerzési eljárás keretében kötötték meg a partnerek.

A jelen beruházás során egy új állandó kiállítás költözik a kastély tereibe, amely az Andrássy családot és a kastély történetét mutatja be. A terekben enteriőr hangulatú részletek kerülnek kialakításra, felhasználva a meglévő eredeti elemeket.

A kiállítás mellett ruhatár, kávézó és múzeumi bolt, rendezvénytér, étterem is helyet kap majd. A tervezett funkciók igényeinek biztosításához jelen beruházásban az épület meglévő infrastruktúráját és a belsőépítészeti adottságait szükséges fejleszteni."

Megjelent egy közlemény:
Kedves Látogatóink!

Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy az Andrássy-kastély 2023. december 8-tól ismét látogatható. Jegyárainkról az alábbi elérhetőségen tudnak tájékozódni: https://nof.hu/hu/tiszadob/

Mint már korábban írtam, az éttermet megszüntették, helyette a parkban egy bódés kocsi szolgál (!?), mert az új intézményvezető álláspontja szerint egy múzeumkastélyban, étteremnek semmi keresnivalója nincsen!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok