Kulturális Örökség Napjai - 2022.09.17-18.

Kulturális Örökség Napjai - 2022.

Ma és Holnap nézhetők meg a helyszínek, programok, látnivaló és vannak helyszínek, amik csak ezeken a napokon látogathatók!

Én pontosan olyan helyszíneket néztem ki, amik csak ezen a 2 napon, vagy valamelyikén látogathatók.


Tehát ezeket néztem ki:

  • Hild Villa, Budapest, Budakeszi út 38. (csak szombaton!)
  • Víztorony, Gödöllő, Egyetem területén
  • Zichy kastély, Zsámbék
  • Madarász-Bedécs ház, Átány, Templom út 14.

Hild Villa, Budapest

A Budakeszi úton nagyon sokszor utazunk, amikor bármiért az M1/M7 autópályára vezet az utunk. A kastély szerű (Villa a definiciója) épületet mindig látjuk, de ez ideig még közelről nem láthattuk, mivel jelenleg munkahely, a Magyar Művészeti Akadémia Kutató intézményének ad helyet. Felújítását követően, birtokbavétele 2016. decemberében történt.

A Hild Villa egyéb időpontokban nem látogatható!
Kívülről kastély formája van, belül 2 szintes: földszint és pince. Csupán a nem munkahely jellegű részek voltak láthatóak, a pincében Hild kiállítás volt látható.
A park szépen felújított, ápolt park.













Víztorony, Gödöllő

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem területén, Gödöllő legmagasabb pontján van a Víztorony.
A Víztorony az egyetem tulajdonában van, az egyetem Alapítványi rendszerben működik.
"A víztorony az 1950-es években épült. A torony a Duna-Tisza-közének vízválasztóján, a környék legmagasabb pontján áll, így kivételesen szép kilátás nyílik róla minden irányban. Az épület a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kezelésében áll. Történetéről a MATE munkatársai a helyszínen igény szerint rövid ismertetést tartanak."





 A víztorony szomszédságában, egy vasbeton templom épül:





Zichy kastély, Zsámbék

Ezt a látogatást töröltem a programomból, oka: csak óránként induló vezetés keretében látogatható, ha rossz időben érkezek, akkor 1 óra kiesést is okozhatott volna.

Madarász-Bedécs ház, Átány

3371 Átány, Templom út 14.
Tévedésben voltam, amikor arra gondolta, hogy ez a ház a Kokas Ház, ugyan a két ház azonos családfához tartozott (Bedécs), de, két különböző házról van szó.

Az átányi Református templom szomszédságában található, Templom út 14. Madarász – Bedécs – ház (műemléki azonosító: 31029). A parasztház „egykori zsellérház a múlt század ötvenes-hetvenes éveiben még a néprajzosok és a népi építészet szempontjából kivételesen gazdag forrásként szolgált település kevés, csaknem eredeti állapotában megmaradt lakóházainak egyike. A falu központi helyén álló zsellérház megőrizte eredeti alaprajzi osztását, tömegét, számtalan értékes, különböző korszakokból származó részletét,- ajtók, ablakok. A fűrészelt áttört deszka oromzat – vértelek, egykor a településen szinte minden házon látható volt, ma már a bontások, átépítések miatt ritka. A hagyományos településkép fontos eleme.” Forrás: (Gálné Lászay Judit) Madarász Sámuel (született: 1784.06.06. Átány) építtette 1815-ben. Felesége Bedécs Julianna (született: 1786.02.24. Átány).

Bedécs Mária: "Édesanyám anyagi támogatásával a tulajdonomba került 2015.09.23-án. Csillagfalu Közhasznú Egyesület 2013-ban szívességi használatba kapta a már erősen megromlott állapotban lévő házat, melyen ezt követően állagmegóvási munkálatok mellett bevezetésre került a víz, ezt követően a kamra megfelezésével kialakításra került egy kicsi fürdőszoba, tégla burkolással és egy épített konyhai mosogató. A szobába hajópadló került lerakásra. 2018-ban a Népi Építészeti Program keretében állami támogatásból az elöregedett rossz állapotban lévő palatető helyébe nádtető került. Az ámbitus (tornác) esetében a helyi tradicionális motívumokkal, arányában és formájában került kialakításra az ámbitus (tornác) és a vértelek. A szobába a már korábban lebontott kemence újraépítésre került."
(bedecs.maria@gmail.com)

A KÖN WEB lapján nem volt feltüntetve, hogy előzetesen be kell jelentkezni, de szerencsénk volt, mert a Tulajdonos Átány-on volt, így néhány percet kellett csupán várnunk és bemutatta a házat.
A ház megmentése volt a vásárlás és a helyreállítás célja, másrészt, egy régi épület mai lakhatára is alkalmas állapotra hozása és bemutatása is célként szerepelt.
A volt kamra, amely az épület végében volt, került funkcionálisan új szerepkörbe, itt kapott helyet a padlás feljáró (létra), valamint vizes blokként fürdőszoba, alkalmazkodva a régi korhoz, nem csempézve, hanem tégla falazással. A felújítás során, amikor a kamra átalakítására került sor, akkor került elő a falban az eredetei építkezési mód az "ágas", az egyik ágas-fa, amit meg is tartottaak és láthatóvá tették.
A kemence, amely nem volt meg (lebontották) újjáépítésre került. Számomra érdekes látvány volt a tetőtér, a benne lévő kemence folytatásaként a hatalmas kémény és a tető szigetelése a "csupasz" nádtető, a rajta lévő "nádvirággal".
Köszönjük szépen a lehetőséget, hogy megnézhettük és bemutatták számunkra e ritkaságot (1815) Bedécs Máriának és Székely Csaba-nak.

























Melléktermék a Hild villához.

Két házszámmal lejjebb van az YBL Villa, jelenleg zárva, a park területét megnövelték és a park kialakítása van folyamatban.
Amikor felújítás után megnyitották (KÖN- napon) megnéztük, csodásan felújították, ez bizony már régen volt, akkor magántulajdonban, aztán eladták az államnak, majd a Türk Tanácsnak ajánlották fel, DE:
"Nem jöttek a türk diplomaták, üresen áll az Ybl-villa
2020. 05. 21. 13:33
A kormány a járványidőszakban is propagálta, milyen élénk a kapcsolat az azeriekkel és a többi tagállammal, ám a türk diplomaták egyelőre otthon maradtak."

Üres az épület, sorsáról nincs információm (nagyon nem is kutakodtam).





Én így láttam kívül/belül 2011. június 24-én este a "Múzeumok Éjszakája" rendezvény keretében kinyitotta kapuit a nagyközönség előtt.


Melléktermék, Átány - Református templom

(csak külső képeim vannak, mivel éppen Isten tisztelet volt a templomban.



Átány település története a Település WEB lapján.

Melléktermék, hazafelé,

Jászszentandrás, Szent Kereszt felmagasztalása templom

Sajnos a templom zárva volt (ahogy általában Magyarországon), így csak körbe tudtam fényképezni a templom épületét és a templom kertet.











További úti videók:

Átány település

Heves település

Jászszentandrás település

Budapesten való átutazás, XV-kerből a Budakeszi útra



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok