Balaton helyett Móri bórvidék - 2022.09.24.

Balaton helyett Móri bórvidék - 2022.09.24.

(avagy érezni már az idegenforgalomban az inflációt?)

Mór - Fogadó az Öreg Présházhoz
Már tegnap eldöntöttük, hogy ma (szombat) valahová kirándulni kéne, hiszen ma még kiránduló idő lesz, napsütéssel, 18-20 fok, eső nélkül. Na de hová menjünk? Ez mostanában már egyre nehézebb kérdés:
  • alig van olyan hely, amerre még nem jártunk (igaz idén még nem voltunk a Balatonnál, ezért javasoltam és javaslatom elfogadásra került!);
  • mivel Ősz van, sok helyen bulik miatt tömegek lehetnek, márpedig a tömegeket kerüljük (vírusveszély, meg egyébként is);
  • hideg van a lakásban, így kései kelés, reggeli, és máris 10 óra lett;
  • egészségünk (mozgássérülés, idősödő kor a gyaloglást, túrázást, lépcsőzést, sok gyaloglást) okán leszűkül mindig a választék;
  • Szóval akkor hová?
Az alábbi választékot ajánlottam fel:
  • Pannonhalma Arborétum (törölve: lépcsők, gyaloglás);
  • Kereki Madárpark (törölve, most nem);
  • Mór, Fogadó az Öreg Présházhoz (Előzetes asztalfoglalás ajánlott);
  • Sátoraljaújhely - Újhelyi vár (a napokban nyitották meg a felújítás után, törölve, mert hegyet nem tudunk mászni);
  • Bagimajor - Szélmalom, Mattfű-Kengyel (most nem);
  • Kis-Tisza - Turisztikai Ökocentrum és Sétány (most nem);
  • Csorna Premontrei Apátsági Látogatóközpont (jó lenne, de ebédidőben érkeznénk, így most nem);
  • Túzok Rezervátum - Dévaványa (törölve: gyaloglás);
  • Türje, Apátsági (felújított) templom (törölve: csak előzetes bejelentkezéssel);
  • Balaton, elfogadva, irány a Balaton Észak-i park.
Budapesten keresztül (Kelet-ről - Nyugat-ra), Budakeszi úton hosszú 15 perces dugó, mert egy helyen 20 méter hosszan, az egyik buszmegálló beszakadt, lezárva a fél úttest, és lámpás egyirányúsítás. Budakeszik érdekes jelenség, az egyik gesztenye fa teljes virágpompában, becsapták ez most nem Tavasz, hanem Ősz!
Budakeszi - Gesztenye fa virágzik!
Tehát M1 - Bicske - 811 - Csákvár az útirány.
Az M1-en Bicske-i leágazás előtt a telefonom feladta, vészfigyelmeztetés, a töltöttsége 15% alá csökkent. Mi a fene van a telefonommal, alig 2 hónapos! Na majd Csákvár felé a Repülős emlékhelynél leállok és kiderítem.
Kiderítettem, a hiba egyszerű, megszűnt a töltés, na és miért? QI vezeték nélküli töltést használok (ezért is cseréltem telefont, hogy ne keljen a töltésekkel foglalkoznom, vezetékeket dugdosni, stb.), ez szuperül bevált (eddig jól is működött), 2 hónap alatt 1x kellett külön feltöltenem kábellel, egyéb esetben, beszállok az autóba, beteszem a tartóba és tölt, és ez eddig mindig elég volt!
Nyomozás, mi a hiba oka (?):
  • telefon elromlott (nem valószínű);
  • a QI töltős tartó elromlót (nem valószínű);
  • a tartó és az USB aljzat közötti madzag hibás (nem);
  • az USB aljzat hibás, nem, mert másik aljzatról sem működik;
  • Nem tudtam egyértelműen megállapítani a hiba okát.
Megoldás ideiglenesen, a tartalék (véssz helyzeti USB iPhone (spec csatlakozó töltőkábelt rádugva a telefonra, jelzi, hogy van töltés. Na majd otthon kiderítem, de nagyon valószínű, hogy a QI-s tartó hibásodott meg.

Feleségem belemódosított az útirányba, ejtsük útba Mór-t, hogy megvásároljuk Szilveszterre (Karácsonyra) a Mór-ban vásárolható szuper édes pezsgőt, kell belőle 6.palack. OK, módosítottam a GPS útvonalat, irány mód a Lamberg Pincészet, itt vásároltuk korábban az ízletes (mézes) pezsgőt.
Megérkeztünk, az ajtó zárva, rajta hatalmas lakat, nyitva tartás, 14 órától, hoppá, most csupán 12:15 van, nos akkor van nyitásig rengeteg időnk. Menjünk a Balatonra tovább és majd hazafelé újra betérünk Mór-ra? NEM, ebédeljünk meg az Öreg Présház Fogadóban, próbáltam felhívni telefonon, nem vették fel a telefont, lehet, hogy zárva van? 0,5 km innen, nézzük meg sokat nem veszthetünk.

Fogadó az Öreg Présházhoz



Odamentünk a Fogadó az Öreg Présházhoz (Étterem), nyitva volt, az étterem is nyitva, viszont ebédelő vendég egyse (csak az italozó/kávézó pultos részen), leültünk , rendeltünk és megebédeltünk. Árakról: 2 személyre, leves + főétel + üdítő + kávé = 21.000,-Ft, na ez már jelentős inflációs ár (szerintem), és ez még nem a vége, ha a vendégszám rendben lesz.
Udvarias, figyelmes, készséges kiszolgálásban volt részünk, finomat választottunk és kaptunk, bankkártyával fizettem.








A Fogadó udvarán van egy régi parasztház (Sváb) amit múzeumként rendeztek be és látogatható, kinyitották nekünk és megnéztük.
 










Mór - Öreg Prés Étterem és Márton ház

Mire végeztünk a látogatással 2 óra lett, mehetünk vissza a Lamberg Pincébe. Éppen akkor nyitotta ki aki helyettesként volt most a Pincében, a gond ott kezdődött, hogy korábban még nem volt itt és nem helyettesített, így a számítógépet, a pénztárgépet és a rendszer nagyon nem ismerte. Többszöri telefonos segítségkérés, a pénztárgépet sikerült felélesztenie.
Mondtuk, hogy miért jöttünk Pezsgőből 6 palack (márka, mézes), keresi a rekeszes polcon, hát 1.db. van csupán. Telefonos segítségkérés, a válasz, annyi van, amennyi a polcon, azaz 1. palack.
Közben a segítő párja elkezdte böngészni a polc rendszert, hát talált különböző rekeszekben még 4 palackot, így 5.db-ot sikerült összeszedni, ezt megvettük. Ugyan lehetett volna bankkártyával is fizetni, de a POS terminál kezelésről már én mondtam le és összeszedtük a pénzt apróban, leginkább a 480,-Ft okozott némi gondot, mert 1000-ből nem volt vissza, de az arany tartalékomat (kávéautomatához félretett) előkotortam, és sikeres lett a vásárlás.
Jött a következő probléma, valamiféle doboz, vagy szatyor kellene 5 üvegnek. Ez is probléma volt, mert sehol sem volt, aztán megint csak a segítő párja megoldotta, mert a legalsó polcon volt 2 papírzacskó, ebbe betettük a palackokat és majdnem sikeres vásárlás (majd 1 valaki nem kap pezsgőt) után már 3 óra lévén a Balatoni látogatás törölve és elindultunk hazafelé ugyanazon az útvonalon, ahogy érkeztünk:
  • Mór - Söréd - Csákberény - Csákvár - 811 - M1 - Budapest.
  • Csákberény és Csákvár között volt még egy megállás, séta (nekem) fel a dombtetőre, hogy bemutathassam a csodás körpanorámát, aztán esemény nélküli út hazáig.


Most volt rá alkalmam és időm is, hogy kipróbáljam élesben az új (majdnem új 2 hónapos) iPhone 12 Mini-t és DJI Mimo-3 stabilizátort összekapcsolva és a DJI iOS szoftvert együttesen használni. Hiába no, ezek így ketten összeillenek, és mint a Schawhausen működnek együtt. A stabilizátor használatával a domb-mászás közben is alig észrevehető a mozgás, a ZOOM pedig csodás oda/vissza, lassú és finom! Szóval ezt így kell használni videózáshoz és az élességállítás is jól működik, nem válik életlenné a kép ZOOM közben sem!

Dolomitsziklás dombok, Csákberény közelében

Csákberény szélén már megismertük a "Földből kitörő Metró kocsi"-t, ami egy installáció:



Most a másik végéhez közel lévő dombságot néztük körbe, a magaslatról.

"Sírt a szél a véres dombok felett - A Fejér Megyei Hírlap megírta a tragédiát és rövidesen emlékművet avatnak a sírokon"... /Már áll az Emlékmű/

"Csákberény után Csákvár felé haladva festő ecsetjére való dombok emelkednek, a lejtőkön fehér kövekből kedves szokással feliratokat szoktak kirakni a szerelmesek. Közülük biztosan senki nem sejti (vagy legalábbis évtizedekig, korábbi írásunkig nem sejthette), hogy a műúttól nem messze egykor betemetett gránáttölcsérekben emberi maradványok pihennek, magyar katonák csontjai porladnak elfelejtve a tájban. Hányan veszíthették ott az életüket? Négy zászlóaljnyi katonáról írtak jelentést, márpedig egy feltöltött háborús zászlóaljban elvileg mintegy hatszázan szolgáltak: persze ma már nem tudhatjuk, pontosan mennyien lehetnek a szélfútta dombok alatt."




"Veress D. Csaba hadtörténész A Dunántúl hadi krónikája című könyvében az 1945. március 16-án történtekről ezt írta: „Megindult a szovjet csapásmérő csoportosításnak, a 9. és 4. gárdahadseregnek tüzérségi előkészítése. A mintegy 3900 db löveg és aknavető egy teljes órán át ontotta tüzét. (...) A védő magyar 2. páncélos hadosztály 3. és 4. gépesített ezredeinek négy zászlóalja már a szovjet tüzérségi előkészítés alatt katasztrofális veszteségeket szenvedett. A szovjet 9. gárdahadsereg haditudósítója, G. K. Holopov százados így írt erről: Ritkán volt alkalmam háborúban ennyire porrá zúzott peremsávot látni, ahol szinte minden fedezékben több tucat halott feküdt." Érdemes megállni itt és belegondolni: 3900 löveg, halált okádó cső... A szörnyű tűzcsapásról megemlékezik Fegyvertitkok című most megjelent könyvében Sipos Sándor is, aki Fülöp Attila bodajki fegyverszakértő és gyűjtő kutatásait dolgozta fel. Úgy tudjuk, évtizedekig ő volt az egyetlen, aki valaha kutatóárkot ásott a helyen."

Egész napos nyomkövetése a Google térkének



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok