Beniczky kastély (Veres Pélné kúria)

Mit sok esetben, most is feleségem hívta fel a figyelmem erre a kúriára, rákerestem és meg is találtam a Google térképen, innen már csupán néhány keresés és teljesen ismerté vált a Kúria története.

Az egész napos autós utazás videó lejátszási listája: YouTube

Beniczky kúria (Veres Pélné kúria)

A névviselése furcsának tűnt, hiszen a Google térképen Beniczky kastély néven szerepel, na de akkor mi köze hozzá Veres Pálné-nak, ráadásul így hagyományos Asszonynévvel?
A Wikipedia (szabad enciklopédia) azonnal megadja a választ és az összefüggést:
"Beniczei, micsinyei és pribóczi Beniczky Hermin 1815. december 13-án született Nógrád vármegyében, a Terbeléd (ma Trebelovce, Szlovákia) melletti Lázi-pusztán. Apja az Árpád-korig tudta visszavezetni a családfáját, svéd származású édesanyja is igen művelt, nemesi családból származó asszony volt."
"Huszonnégy évesen ment feleségül Veres Pálhoz, Nógrád vármegye főjegyzőjéhez, akivel Vanyarcon telepedtek le."

Veres Pélné annyira ismerős név, miért is? Hát Persze Veres Pálné Gimnázium, na akkor itt meg mi a kapcsolat? Erre is a Wikipediában olvashatjuk a kapcsolódást,  és a  "Az első magyar lányiskola megalapítója" cikkben (MaNDA Magyar Nemzeti Digitális Archivum és filmintézet), Veres Pélné életútját követve.

"Beniczky Hermin Apját egyéves korában vesztette el, anyja ezután három gyermekével Budára költözött, ahol egyik alapítója lett a Budai Jóltevő Asszonyi Egyesületnek. Anyja áldozatául esett az 1831. évi kolerajárványnak, a teljes árvaságra jutott Hermin ezután nagyapjánál, a tótgyörki kastélyban nevelkedett. Saját akaratából tanult, sokat olvasott, érdekelte a kultúra, a földrajz, a történelem, a politika, az irodalom, a művészetek. Huszonnégy évesen ment feleségül Veres Pálhoz, Nógrád vármegye főjegyzőjéhez, akivel Vanyarcon telepedtek le. Hermin az 1850-es évekig kizárólag családjának és egyetlen lánya, Szilárda nevelésének élt. Mivel lánygyermekeket nevelő iskola akkoriban nem létezett Magyarországon, tanárokat fogadott lánya mellé.
Az 1840-es évek végétől szoros barátság fűzte Madách Imréhez, ezért háborította fel mélységesen, amikor elolvasta az író 1864-es akadémiai székfoglalóját, mely A nőkről, különösen esztétikai szempontból címet viselte.
Előbb Madáchnak írott levelében kelt a nők védelmére, majd elhatározta, hogy a nyilvánosság elé lép, és mozgalmat indít a felsőbb nőnevelés érdekében. Hatalmas ambícióval látott munkához, s bár kezdeményezése mögött valóságos társadalmi igény állt, terveit nem volt könnyű elfogadtatnia. Még a liberális Eötvös József sem támogatta, csak Deák Ferenc állt ki mellette. Veres Pálné Felhívás a nőkhöz című kiáltványát 1865. október 28-án közölte Jókai lapja, a Hon, majd újabb felhívást írt Buzdító szózat címmel.

1868. március 23-án adományokból megalakult az Országos Nőképző Egyesület, melynek elnöke Veresné, alelnöke pedig Teleki Sándorné lett.
A következő évben, 1869. október 17-én az Ország úton (a mai Múzeum körúton) megnyílt az első magyar felsőbb leányiskola, amely a nők szellemi fejlődését, a magasabb ismeretek megszerzésének lehetőségét tűzte ki célul. A tantervet Veres Pálné készítette, az intézménynek a nagy tekintélyű irodalomkritikus, Gyulai Pál volt az igazgatója, a tanulókat főként óradíjas gimnáziumi tanárok oktatták.

Az 1870-es évek elején a felsőbb leányiskola már internátussal is rendelkezett. Megindult a négyosztályos alsóbb népiskolai oktatás is, és 1873-ban Trefort Ágoston kultuszminiszter támogatásával a népiskolai és a felsőbb leányiskolai szint közé beillesztették a polgári iskolai képzést. Jól szemlélteti a Nőképző Egyesület hírnevét, hogy Erzsébet királyné három alkalommal is meglátogatta az intézetet. Az 1890-es évek elejére az Országos Nőképző Egyesület tanintézetében a felsőbb leányiskolai képzést négy évfolyamossá alakították át, amivel lehetővé vált a nevelőnői vagy tanítónői oklevél megszerzése. 1881-ben a tanintézet a belvárosi Zöldfa utcába költözött, ahol a 11 osztályterem mellett ének-, rajz- és tornaterem, valamint játszótér és korcsolyapálya is helyet kapott.

Veres Pálné bokros elfoglaltságai mellett tavasztól őszig Vanyarcon igazgatta a férje halála után rámaradt gazdaságot, télen a fővárosban élénk társadalmi életet élt, lánya szalonjában fogadta a szellemi élet kiválóságait, Jókai Mórt, Gyulai Pált, Mikszáth Kálmánt, Vámbéry Ármint. Az Országos Nőképző Egyesület elnök asszonyaként hetvenhat éves koráig irányította mindenre kiterjedően a szervezetet, visszavonulásra egészségi állapota miatt kényszerült.

Nyolcvanéves korában, 1895. szeptember 28-án halt meg Váchartyánban. Az egykori felsőbb leányiskolát az utókor az alapítóról nevezte el, a budapesti Veres Pálné Gimnázium ma is ugyanazon a helyen található, a Zöldfa utca nevét 1905-ben változtatták Veres Pálné utcára. A magyarországi nőmozgalom jeles alakjának emlékét szobor (Kiss György, 1906) is őrzi, melyet az Erzsébet téren, majd később a Veres Pálné utcában helyeztek el."
Felvettem a kapcsolatot a kúria tulajdonosával és kértem és kaptam látogatási/fényképezési lehetőséget, így ma délelőtti programunk ez volt.
A kúria története röviden, teljes képalbum pedig itt nézhető meg: www.kastélyok.hu képalbumban.
Az új tulajdonosa hirdetés alapján vásárolta:
“IGAZI RITKASÁG!!! KORHŰEN FELÚJÍTOTT VERES PÁLNÉ KÚRIA ELADÓ!!! Pest és Nógrád megye határában, a nyugalom szigetén, Vanyarcon kínáljuk megvételre ezt a RITKASÁGnak számító, korhűen és teljeskörűen felújított, Veres Pálné Kúriát, közel 3 hektáros, kerítéssel körbezárt területtel, SAJÁT ERDŐVEL! A XIX. század elején épült klasszicista kúriát 22 éve, korabeli képeslapok figyelembevételével rekonstruálták. 242 nm-es lakóterületén nappali (gyönyörű épített kályhával) + 4 tágas hálószoba, 2 fürdőszoba, és egyéb kiszolgáló helyiségek találhatóak, illetve 2 nagy méretű terasz. Tetőtere igény esetén beépíthető! A fűtés gáz kazánnal megoldott, a szobákban radiátorokkal, a többi helyiségben padlófűtéssel."

A vanyarci Veres Pál Kastély igazi szellemi műhely volt (1847-1889)

  1. Veres Pál – al- majd főjegyző, alispán, országgyűlési képviselő „Tiszta önzetlen jellem, mint a kristály, s nemesen dobogó szív volt.” Mikszáth
  2. Veres Pálné Beniczky Hermin – a magyar nőnevelés apostola, a Veres Pálné Gimnázium elődjének megalapítója Pesten.
  3. Veres Szilárda Rudnay Józsefné – irodalomért, kultúráért lelkesedő közéleti személyiség
  4. Rudnay József – művelt váchartyáni földbirtokos
  5. özv. Veres Pálné – Veres Pál édesanyja
  6. Veres Gyula – szolgabíró Szakalon, Veres Pál fivére, Madách Imre komája
  7. Madách Imre – költő, drámaíró, országgyűlési képviselő
  8. Szontagh Pál – széles műveltségű, országgyűlési képviselő, az államtól nem vett fel soha fizetést, Madách Imre sírig tartó hű barátja.
Ők nyolcan voltak ott a kastély szalonjában 1862 jan. 2-án, amikor Madách Imre felolvasta az „Ember tragédiája” című művét és két példányt dedikált Veres Pálnak és feleségének, akiknek vendégszeretete most is áradó, pozitív és megértő volt. A felolvasások, megbeszélések, vitatkozások sokszor sorsdöntőek voltak mindenki életben. Hazához való hűségük, gazdagodó élettapasztalatuk megerősítette őket, szolidáris tevékenységükben. Felelősséget és cselekvés-inspirációkat kaptak egymástól, és a megismétlődő találkozások sok esetben sírig tartó hű barátságokká formálódtak. Rajtuk kívül a szellemi műhelyhez tartozott még Pulszky Ferenc, Petőfi Sándor, Teleki László, Teleki Auguszta, Mikszáth Kálmán, Győri Vilmos.
"Épült a Beniczky család számára a XIX. század első felében. Később Veres Pál Nógrád megyei főjegyzőé volt.
Jellege: Klasszicista
Külseje: Földszintes, hossznégyszög alaprajzú épület. A főhomlokzatban oromzat oszlopos porticussal.
Délkeleti főhomlokzat falnyílásai: 3+2 ablak + ajtó + 2 + 3 ablak, ezek alatt a két szárnyon balra három alagsori ablak, jobbra ennek megfelelően három vakablak. A porticus hat oszlopán teljesen sima gerendázat, ezen oromzat. A bejárathoz 14 lépcső vezet. A rizalit szélességében a homlokzati falon az oszlopoknak megfelelően hat toszkán fejezetes falpillér. Hasonlók zárják le két szélről a homlokzat két szárnyát is. Sima ablakkeret. Magas lábazat fut körül az épületen, gerendázata mindenütt sima, koronázó párkánya tagolatlan.
Északkeleti homlokzat falnyílásai: vak + valódi + vakablak. A délkeleti homlokzat hasonlóképpen tagozódik. Az északnyugati homlokzat középrésze gyengén előreugrik, előtte újkori fedett verandával.
Falnyílások: négy ablak (egy ablak +ajtó + egy ablak) + négy ablak.
Zsindelyborítású, kontyolt nyeregtetője beomlott.
Belseje: Az épület középpontjában egymással érintkező két nagy helyiség, ezek közül a délkelet felé fekvőben két oldalra egy-egy folyosó ágazik, amelyekről a fagerendás födémű többi helyiség nyílik."












A kúria története, sajnos konkrét hivatkozásokat nem találtam, DE

A jelenlegi tulajdonosa, ez év elején vásárolta, már ebben a felújított állapotban volt, berendezve. A hasznosítás célja: bérbeadás. Alkalmas társaságoknak, családoknak találkozók, rendezvények tartására. Terv szerint az egész épület vehető bérbe.
Az épület maga egy "családi ház" kastélyos belsővel, 4 szoba (12 személyre), 2 fürdőszoba, konyha és társalgó(k).

Ennyit találtam az épületről: "A Benicky-kúria a 19. század elején épült klasszicista kúria irodalomtörténeti emlékhely. Gyakran megfordult itt Madách Imre, Mikszáth Kálmán és Szontágh Pál is. Az épület jelenleg magántulajdonban van, hosszas egyeztetés után sikerült időpontot megbeszélni.Az épületet romokból újították fel, szinte csak néhány fal állt, teteje nem volt. Miután az eredeti telket felszabdaltatták, az új épület is jelentősen kisebb lett, de igyekeztek a lehető legtökéletesebben visszaadni az eredeti stílusjegyeket."
Vanyarc, Veres Pál Polgári Egyesület - hivatalos oldal
"A Veres Pál Polgári Egyesület 2010. december 1-én alakult Vanyarcon
Az Egyesület névadója Veres Pál (1815-1886) Nógrád megye volt alispánja, országgyűlési képviselő. Hitvese Beniczky Hermin, aki a Magyar Nőnevelés neves úttörője. Mindketten a polgári haladó eszmeiség kiemelkedő személyiségei voltak.
Névválasztásunk tudatos volt, amely egyben tükrözi értékeinket és hitvallásunkat is. Ez nem mindenki tetszését nyerte el, de megfogadtuk Széchenyi gondolatait:
“ Azokból a kövekből melyeket utunkba gördítettek, sikerült lépcsőket építenünk…”
"Újjáépítés vagy kutyatemető? (A vanyarci Beniczky kúria ...)

"A Veres Pál Polgári Egyesület kiemelt figyelmet kíván fordítani a Veres család történetével, ennek keretében főleg levéltári dokumentumok alapján szeretnénk kideríteni, hogy a Vanyarci Beniczky kúria miért semmisült meg, miért lett a falu szemétlerakója. A dokumentumfilmben a kúria jelenlegi tulajdonosa is megszólal. A teljes film hamarosan megtekinthető."


Pusztulásnak indult állapotát megörökítő képalbum

A fentiekből arra következtetek, hogy nem véletlenül nem találtam az épület történetéről konkrét adatokat, szomorú sorsa lehetett, ha .....
1900
1989

1992

1989-ben ilyen állapotba került, és 1992-ben már beszakadt a tető ....-
DE mégis újjáépítették, bár el is adták, így 2020 januárjától új tulajdonosa van, aki bérbeadásra szánja hasznosítani.

1921 - Duna Haus árulta, már felújítva


Hivatkozások még:

"A Névpont – www.nevpont.hu – legújabb írásával az 1815. december 13-án, született és 1895. szeptember 28-án elhunyt Veres Pálnéra emlékezett. Különös véletlen, hogy a magyarországi nők egyetemi tanulmányainak engedélyezése végül is egy 1895. évi november 18-i rendelettel valósult meg, abban az évben, amikor Veres Pálné elhunyt."

Az egész napos utazás autós-videók

1.rész, Bag, Domony, Aszód
2.rész, Kartal
3.rész, Kartal, Verseg, Kálló
4.rész, Vanyarc, Beniczky kúria (Veres Pálné kúria)
5.rész (Hazafelé, Budapest), Vanyarc, Bercel, Galgaguta
6.rész, (Hazafelé, Budapest), Acsa, Acsaújlak, Prónay kastélyok
7.rész, (Hazafelé, Budapest), Penc, Rád, BEFEJEZŐ rész!

Remélem találtatok olvasásra, megismerésre alkalmas információkat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok