Tőzikés barangolás - Dobogó erdő Tanösvény

Úti-cél: Tőzikés barangolás


Horvátnádalja - Dobogó erdő Tanösvény (Tőzike)

Az Örségi Nemzeti Park oldalán találtam rá erre a Tanösvényre. Korábbról már ismerem a Csáfordjánosfa határában lévő Tőzikés Tanösvényt, sőt már fel is kerestük, de akkora volt a tömeg, hogy inkább tovább mentünk!

Az idokep.hu előrejelzése szerint vasárnap a Dunántúlon kevésbé lesz felhős, eső nem valószínű, és ezt el is hittem, így eredetileg a Csáfordjánosfa Tőzike Tanösvényt céloztam meg egész napos programként.

Budapest - M1 - Győr - M86 útvonal volt a GPS navigációba beírva. Most akartam áttérni a Google Térkép APP-ra, korábban a Waze App-ot használtam. Azt olvastam, hogy ugyan mindkettő a Google tulajdona (felvásárolta a Waze-t), de nem azonos a kettő működés motorja. Azt írták a használók, hogy a Google a forgalmi helyzeteket jobban kezeli, na gondoltam kipróbálom. Már az induláskor meggyűlt vele a bajom, mert ha már el van indítva, és megnézem, vagy váltani akarok az APP-ok között, akkor a Google Térkép rögtön leteszi magát egy ici-pici ablakba, és a jobb sarkában van 2 picike ikon, amivel vissza lehet nyitni, vagy végleg kilépni, nahát, ezt bizony mozgás közben eltalálni szinte lehetetlen, főleg a magyar út-minőség mellett. A másik ami rögtön nem volt szimpatikus, hogy a beszélő hangot nem tudom kiválasztani/megváltoztatni, alapértelmezés van csupán, egy nem egészen szimpatikus női hang, na ezt rögtön ki is kapcsoltam, csupán a figyelmeztetéseket hagytam bekapcsolva, ezek nem szöveges, csupán pityegések.

A másik ok, amiért ki akartam próbálni, a Waze csupán 1 közbenső pontot kezel, míg a Google sokat, sőt, a PC -n a Google térképen meg tudom tervezni a teljes útvonalat (pontokkal és húzásokkal), aztán el tudom küldeni a telefonra és a Térkép App elindításával át lehet venni a teljes megtervezett útvonalat, ez nagyon kényelmes megoldás egy hosszabb, több szakaszra bontott tervezésnél!

1/2 10 felé el is indultunk, Csáfordjánosfa a tervezés szerint 2 óra 25 perc, míg Horvátnádalja 3 óra, tehát Csáfordjánosfa volt berögzítve úti-célként. Az M1 förtelmes volt, vasárnap délelőtt és egészen Tatabányáig hatalmas forgalom, a szélső sáv tele kamionokkal (vasárnap!!!), e miatt a belső sáv telített, mert az autósok nem mennek ki, pár száz méter szabad-sáv miatt, maradnak bent és ha van lassú jármű, akkor beáll minden. Ami még szörnyűbb, hogy magyar rendszámot szinte nem látsz, mert tele van TR, BG, SRB, SK, RO, D, I, stb. rendszámokkal, de megjelentek a PL kamionok is, főleg az M85/M86 útvonalon. Aztán valahol Tatabánya előtt teljes dugó, a szélső sávban 6 db. csuklós (üres) busz TR rendszámmal, és német utazási iroda feliratokkal, ettől aztán teljesen beállt a forgalom.


A PC-n a Google követő szerint, ez lett a nap útvonala (oda/vissza)

Odautazás - Horvátnádalja-ra (M86, 86, M80, 8)

Megérkeztünk Horvátnádaljára, a Google jelezte, hogy az utca végén forduljak balra, OK, rendben, de melyik balra lévő utcába? Tábla nem jelezte a Tanösvényt, a Google pedig elvezetett a "Malom-tó"-hoz, itt már álltak autók, ezt jelölte úti-célként, nem a Tanösvényt, amit berögzítettem. Amikor megálltam az autóval (parkoltam) a térkép elfordult vízszintesre fordult és, hogy akkor merre tovább, fogalmam sem volt róla. Tábla sehol, csupán a "Malom-tó" házirendje volt egy nagyméretű táblán.

Egy fiatal pár jött el mellettünk, rákérdeztem, merre van a Tanösvény bejárata? Válasz, már régen voltak itt és nem emlékeznek pontosan, de úgy emlékeznek, hogy menjünk tovább (utánuk), arra felé kell menni). Mentünk, mint utóbb kiderült rossz felé, pont a másik irányba kellett volna visszaindulni és 50 méterre volt egy utca, aminek a kerítés belső sarkára ki volt téve egy tábla, hogy arra tovább befelé van a Tőzike Tanösvény.

A rossz iránynak köszönhetően, bizony 3-400 méter helyett, barangoltunk erdőn/mezőn/szántóföldeken/a Pinka védőgátján 3,5 km-t, az idő elúszott nagyon, magára a Tanösvényre már nem futotta, hiszen még 3 óra visszautazás is várt még ránk Budapestig. Azért tudtam néhány képet készítenem, és videó is készülhetett.
Különböző színnel jelöltem az útvonalakat.

Utólag már okos vagyok, sőt az úti videót visszanézve láttam is már a táblát, hol kellett volna jobbra fordulnom, és autóval egészen a Pinka töltésig, a Tanösvény kezdetéig bemehettem volna (mint, ahogy sokan megtették) és semmi gyaloglás nélkül, csak a Tanősvényt kellett volna bejárni és a felesleges 3 órás gyaloglást mellőzhettük volna, IGEN, utólag az ember mindig okosabb lesz. A Google Térkép APP is kiszúrt velem, persze én is bénáztam, mert, ha a földút meg lett volna engedve az APP-ban, akkor bevitt volna a bejáratig. Hát így jártunk, sajnálom!

Javaslat a Kezelőnek/Tulajdonosnak:

  • Jobban látható tábla a bejárat felé irányítva.
  • A parkoló-t ki kéne táblázni, hogy parkoló.
  • A parkolóba egy nagy térképes táblát kihelyezni (Malom-tó), ami eligazítja a látogatót, merre induljon.
  • A Tanösvény bejáratához a Pinka-híd túloldalánál (ahol most a nagy táblák vannak), esőbeálló, pados-asztalos pihenési lehetőség kialakítása.
  • Egy ToyToy is jó szolgálatot tenne.
  • Kerékpártároló hely, stb.
Tanösvény megközelítése rossz irányból, kerülővel!

Tőzike Tanösvény bemutatása

Dobogó erdő Tanösvény (Tőzikés)

GPS: 46.99842 , 16.56573
WEB oldal: https://www.orseginemzetipark.hu/hu/info/vendegeinknek/tanosvenyek/dobogoerdo-tanosveny.html
Parkolási lehetőség: Malom utcában
Útvonal jellege: Erdőben halad, zárt lábbeli szükséges.
Babakocsival (mozgáskorlátozottaknak) nem ajánlott.
A tanösvény 40 perc alatt gyalog kényelmesen bejárható.
A tanösvény hossza: 2 km
https://termeszetfotos.hu/hu/kezdolap-blog-bejegyzesek/a-legszebb-tozikes-erdeink

Videó lejátszási lista: https://www.youtube.com/playlist?list=PLD3vz2Q70v6A5ido5E8r7xtFrqjnlhLiT

Autóval egészen a Tanösvény bejáratáig a Pinka töltéséig megközelíthető!

Forrás: https://provertes.hu/vedett_teruletek_pdf/vas_megye/adatlap_6030.pdf

"A terület a Pinka és a Rába közé ékelődő ártéri terület. Egyik utolsó maradéka a Rába völgyében egykor nagy kiterjedésben meglévő ártéri erdőknek. A Dunántúl egyik legjelentősebb és legszebb tavaszi tőzikés erdeje. Egy 2009-ben végzett felmérés (becslés) szerint több mint ötmillió tő tőzike nyílik itt március elején. A "Dobogó" elnevezésre nincs pontos adat, a térség lakóitól kapott magyarázat szerint valamilyen csata helyszíne volt a terület, mely eredetileg nemcsak az erdőt jelentette. Még az un. I. katonai felmérés térképei is nagy összefüggő erdőségeket jelöltek a Rába mentén. Így Csákánydoroszlótól Körmendig is nagy összefüggő erdők voltak. A nagy erdőtömbök röpke 100 év alatt töredékükre zsugorodtak és feldarabolódtak. Az 1860-as kataszteri térképek jól jelzik ezt. A Rába völgyében egészen a XX. század első feléig folytatódott az erdők kiírtása. A Dobogó nevű erdő is ekkorra nyerte el mai méretét. Északról, az erősen szabályozott mesterséges mederben folyó Pinka, Délről a Rábára futó nagyrészt műveletlen bebokrosodott mezőgazdasági ártéri területek határolják. Délkeleten egy időszakos holtág, Keletről hasonló erdőrészletek határolják. A területet rendszeresen elönti az árvíz. Az erdő zöme ma zárt gyertyános kocsányos tölgyes jellegét mutatja. Az egykori középerdő üzemmódban végzett erdőgazdálkodás nyomait őrzik a 100-120 éves terebélyes tölgyek és a közöttük meglévő 50-60 éves zömmel gyertyánból álló fiatalabb faállomány. Sajnos az öreg tölgyekből mára alig maradt........

A területen mintegy 20 éve nem folyt erdészeti tevékenység. Jelentős a holtfa mennyisége. Az erdő átstrukturálódik. Sajnos kevés a tölgy és sok a nagyvad, ezért félő, hogy a folyamatok a gyertyánosodás irányába mutatnak. Ma még nem tudjuk, hogy a tőzikére hogyan hat ez a szituáció. Hiszen a ma is látható látványos mennyiség, az erdőgazdálkodás és a rendszeres virágszedés ellenére/hatására alakult ki. Az egykori Tsz terület jelenleg az állam tulajdona és az Őrségi NPIg vagyonkezelésében van. Az ŐNPIg munkatársai virágzási időben őrzik."

Képalbum
























Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok