Közelebb, vagy távolabb jutottunk a "Laboratóriumnak" tekintett Ausztria-hoz?

Közelebb, vagy távolabb jutottunk a "Laboratóriumnak" tekintett Ausztria-hoz?

(2022.szeptember, Itt az Ősz, itt van újra)

Ez egy utazási beszámoló lesz, az utazás során készült videók/képek lesznek elemezhetők/összehasonlíthatók a hazai állapotokhoz/viszonyokhoz képest.
Én már ismerem a választ, de nem írom ide előre, mindenki inkább saját maga döntse majd el.

Viszont türelmet kérek, mert nagy mennyiségű digitális anyagot kell feldolgoznom, hogy bemutassam mindazt amit láttunk/tapasztaltunk.

Tartalomjegyzék a további részekről (két nap, két úti-programról fogok még beszámolni, mindkettő csodás (szépséges) hely volt:

  1. Kiutazás (indító fő-bejegyzés)
  2. Maria Kirchental + Németország Rossfeld Panorámastrasse
  3. Goldegg kastély + Rauristal
  4. Hazautazás - új útvonalon (alul) Villach/Klágenfurt/Graz felé, Határátlépés Heiligenkreutz (Szentgotthard és 8.sz. főút)

Ha Ausztria akkor hová máshová, hát Fusch am der Großglockner, Oberreiter Pansion*** és Apparman.
Most 4 napot töltöttünk Ausztriában, ebből 2 az oda/vissza utazás, és 2 teljes nap csavargás, habzsolva a látottakat/élményeket.

Előzetesként jelzem:
  • itt minden zöld (ez egy másik időjárási zóna, na meg locsolnak, trágyáznak, és folyton nyírnak, ja meg fésülik a fűszálakat, persze a szemetelés fogalma sem létezik, itt valódi szelektív hulladékgyűjtés van megvalósítva!),
  • kék az ég,
  • az utak még mindig kiváló minőségűek,
  • fejlődnek,
  • a levegő tiszta,
  • az árak nem rosszabbak mint idehaza (persze Ausztriában már € a fizetőeszköz, ja és nincsen háborús veszélyhelyzet sem, sőt háborús infláció sem!),
  • a bérek, hát bizony azok többszöröse a hazainak.
  • Támogatások, ja azok is vannak, Kormány szinten.
  • Bárhová megyünk, akár egy hegy csúcsára épített házhoz, aszfaltozott út vezet oda fel, alatta csatorna, ja és a csatornafedél az út felső korona szintjében, mert itt tudják hol lesz az út koronája.

Na előzetesként ennyi, a többit majd a kép és videó anyagok szerkesztése közben. Mivel nagy lélegzetű lesz, több részletben fogom megosztani.

Semleges képet igyekeztem fő képnek választani, ami egy út szélen volt látható.

Ez még mindig csupán előzetes! Németországból Ausztriába léptünk át, az út 1 nyomsávos volt, a lényeg félrehúzódtam, hogy szemben jövő kocsi sor el tudjon haladni, na ekkor az egyik szembejövő villantott, hogy menjek, és alig hittem a szememnek, német autó volt, NÉMET, akikre az udvariasság egyáltalán nem jellemző, de ez 1 kivétel volt, na majd videón lesz igazán szuper, maga az út is. Nem akartam hinni, amikor a Waze eltérített erre az útra és azt jelezte, hogy 3 km és Ausztriába leszünk, és bizony ez egy határ volt, határállomás nélkül, csupán az ország táblája mutatta, hogy már Ausztriában vagyunk.


Az utazás hirtelen jött ötlet volt, előre tervezés nem volt, mondtam a Feleségemnek, menjünk látogassuk meg a Großglockner lábánál lévő kedvenc helyünket, a válasz menjünk. Írtam a Messengeren Marlene Oberreiter Panzió tulajdonosnak, jött a válasz, igen van számunkra szabad szoba, mehetünk, így került sor az utazásra szeptember 2-től 5-ig. Azaz 3 éjszaka lett belőle, így 2 egész nap jutott kirándulásra nézelődésre, bár az oda és visszautazás során is mindig van látnivaló.
A mostani utazás során egy régen nem használt útvonalat választottam (írtam be útvonalként a Waze-ba).
Egész napot kiutazás nyomkövető térképe

Az utazás Ausztriában a megállások jelölésével

A változásokra voltam kíváncsi, így most nem a települést elkerülő útvonalon autóztam, hanem keresztül a településen, és érdemes volt hiszen egy 1200-as években épült templomot nézhettünk meg. Nyitva volt (Ausztriában a legtöbb templom nyitott), sőt mellette WC is volt.

1.rész, Stainach település
"Stainach neve 1659 előtt Gruscharn volt. Első említése 1195-ből származik, amikor egy bizonyos Hiltigrims von Gruscharn neve szerepel egy oklevélben. Egyes feltételezések szerint V. Gergely pápa itt született, szülei udvarházában. Egy sziklagerincen épült Grauscharn vára 1160 körül, ahonnan III. Ottokár stájer őrgróf uralta az Enns völgyét. A várból mára csak a 12. századi Szt. János-kápolna maradt. Az egyházközség központja Pürggben volt, amelyet 1490-től a Szt. György-lovagrend, 1599-től pedig a grazi jezsuiták felügyeltek. A von Stainach család a 18. században grófi rangra emelkedett. A feudális földbirtokot 1848-ban felszámolták és 1850-ben megalakult a községi tanács. 1875-ben az Ennstalbahn, 1877-ben pedig az Ausseerbahn vasutak megépülésével a község előtt új gazdasági távlatok nyíltak. Amikor 1938-ban Ausztria csatlakozott a Német Birodalomhoz, Stainach a Stájerországi reichsgau része lett, majd a második világháború után a brit megszállási zónába került. 1958-ban Stainach saját egyházközséget kapott.

Az önkormányzat a 2015-ös stájerországi közigazgatási reform során alakult meg az addig önálló Stainach és Pürgg-Trautenfels községek egyesülésével."

Kirche Niederhofen

"A niederhofeni Ruperti-templom a temetővel a Szent István-plébániatemplom fióktemploma. Anthony. A templom helyén eredetileg egy román stílusú előd épület állt, amelyet először 1240 -ben említenek. 1450 körül a templomot késő gótikus stílusban átépítették. A később hozzáépített templomtorony a haranglábból barokk stílusban épült. Az okleveles bizonyítékok szerint a kórust 1464 -ben szentelték felahelyett. Az egyszerű hajó kelet felé néz, Jézus Krisztus sírja felé. A hajó belsejét hossztengelye mentén négyzet alakú alapokon álló kerek pillérek osztják két hajóra . A fapadok 1652 -ből származnak . Az 1637 - ből származó gyóntatószék a második legrégebbi Stájerországban. Az 1701 - ből származó orgona szinte teljesen eredeti. A gótikus szentélyben (kórus) egy barokk főoltár és két mellékoltár található a XVII. századból . A templom keleti oldalán a többi fontos temetkezési emlék mellett található a fejedelmi család családi sírja. Hohenlohe Schillingsfürst.

A falfestményeket 1883 -ban, a helyreállítási munkálatok során fedezték fel. Abban az időben a restaurálásoknál gyakori volt a falfestmények folytatása vagy átfestése. Emiatt nehéz az eredeti freskók értékelése. A St. Rupert zu Niederhofen freskói négy részből állnak: Mária élete, Krisztus szenvedése, az utolsó ítélet, valamint angyalzene és számos szent. A kórus felszentelésének időpontja alapján feltételezhető, hogy a festmények a XV. századból származnak . Az 1495-től 1499-ig terjedő éveket egy boltozatból vették, de epigráfiailag nem teszik lehetővé a közvetlen és kötelező következtetés levonását."









Még egy helyet terveztem be megállásra. Már több mint 20 éve járunk Fusch am der Großglockner településre, és már számtalanszor elautóztunk Radstat település mellett a 99.sz. főúton, egyszer régebben már betértem a településre, de az akkor készített képek megsemmisültek. Most úgy terveztem, hogy ismét letérek és legalább keresztül autózzunk a településen. Nem volt egyszerű feladat, de megoldottam. A főtéren meg is tudtam állni (parkolni), egy 90 perces parkolóban és körbe néztünk, a templomba is bejutottunk.
   1.rész - Kiutazás (Radstadt)
"Radstadt vidékén már az i.e. 4 . században is éltek kelták. A római korban erre haladt át az Aquileia és a Iuvavum (Salzburg) közötti útvonal. A népvándorlás során korán lakói elhagyták, helyükre a 7. században bajorok költöztek. Írásban először 1074-ben említik Rastat (jelentése pihenőhely) néven.

Rudolf von Hohenegg salzburgi érsek 1289-ben városjogot adományozott a településnek. Az 1525/26-os parasztháborúban lojális maradt hűbérurához és ellenállt a Michael Gaismair vezette ötezer felfegyverzett parasztnak, ezért további privilégiumokban részesült, saját polgárőrséget tarthatott fenn és 1527-ben Matthäus Lang von Wellenburg érsek teljes szabadságjogokban részesítette. A város a lázadások miatt három toronnyal erősítette meg védőfalát. A protestáns mártír George Scherert Radstadtban fejezték le 1528-ban.

1731-ben az érsek elűzte birtokairól a protestánsokat. Radstadtból 3000 lakosnak kellett távoznia, elsősorban kelet-Poroszországba. A napóleoni háborúk során hol osztrák, hol bajor, hol francia csapatok szállták meg a várost.
1875-ben elkészült a Bischofshofen-Selzthal vasút, amely érintette Radstadtot is.
1938-ban egyesültek az addig különálló Radstadt-Stadt és a Radstadt-Land önkormányzatok."

Stadtkirche Radstadt

"1354-ben külön kápláni alapítvány működött, amelyet 1395-ben újítottak meg. A kezdeti védőszent Salzburgi Vergilius volt , és 1618-ban Nagyboldogasszony napjává változtatták.


A hajó 1314-ben még építés alatt állt. A szentély 1417 körül épült. A templom 1417-ben, 1616-ban, 1781-ben és 1865-ben tüzeket szenvedett különféle változtatásokkal és átalakításokkal. 1616-ban az építkezés irányítása Santino Solari építőmester kezében volt . Az 1865-ös tűzvész után újra elrománosították és 1872-ben szentelték fel. A 19. század harmadik negyedében a torony legfelső emeleteit Josef Weßicken építész tervei alapján újították fel, és 1879-ben fejezték be."














A továbbiakról külön beszámolót nem készítek, még egy úti-videó fog készülni, amiben a szálláshelyre érkezést fogom bemutatni.

3.rész, Kiutazás - Érkezés a szálláshelyre

Végső értékelést az utolsó részbe fogom elhelyezni, ahol erre a kérdésre fogok válaszolni a saját véleményemet megfogalmazva:

Közelebb, vagy távolabb jutottunk a "Laboratóriumnak" tekintett Ausztria-hoz?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok