Kastélyok - rövid videó sorozat

Indítottam egy "Hágók" (Pass-ok) sorozatot, de ez így unalmas, főleg, ha valakit a hegyek nem hozzák lázba, így létrehoztam egy másik sorozatot is, hátha így nem lesz egyhangú és mindenki megtalálja a szívéhez közelebbit!

Utolsó módosítás: 2024.06.06. 18:30

(Létrehozás alatt, ha ezt a sort már nem látod, akkor van készen ....)

Melyik legyen az első? Egy olyan kastély, amelyikkel eddig meggyűlt a bajom:

  • Réges-régen voltunk itt először, akkor készült egy videó (Super 8), ezt akkor sikerült digitalizálnom. Aztán belecsapott a villám a ház elektromos hálózatába, és a számítógép minden darabja, beleértve a wincsesztert is, tönkre ment. Akkor a wincseszter elektronikájának cseréjével (újragyártottak Amerikában), a KÜRT Kft. 500.000,-Ftért (ez mai áron úgy 2 milla) helyreállította, de sajnos a videók helyreállításához nem volt elég pénzem!
  • Másodszor mikor itt jártunk, már nem engedélyezték a kastély belsőben a képfelvételek készítését, így aztán nem sok emlékem maradt meg belőle, nos, ebből megkísérlek 1,5 percnyi anyagot összeszerkeszteni.
Tratzberg barokk kastély - Ausztria, Tirol tartomány (2007.09.19.),
ha ide kattintasz megnézheted a rövid videót!

Ha ez a sorozat nagyon unalmas lenne, akkor váltsál a "Hágok" (Pass-ok) sorozatomra.

TRATZBEG barokk KASTÉLY, Ausztria - Tirol tartomány

"Tirolban, az Inn folyó festői völgyében, Innsbruck és Kufstein között, egy sziklatömbön emelkedik, a hatalmas, ugyanakkor varázslatosan romantikus Tratzberg, Európa legszebb késő-gótikus várkastélyainak egyike. A Tirolban járó utazónak már messziről szemet szúr a hatalmas műemlék-épület, mindmáig az Enzenberg grófok rezidenciája, mely messze nem csak a világ minden sarkából odasereglő művészettörténészek zarándokhelye. Egy látogatás a várkastélyban, a meglepően szórakoztató, látványokkal teli vezetésnek köszönhetően, felejthetetlen élmény gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Kirándulás a középkorba Egy izgalmas audio-vezetés (magyar nyelven is!) és hangjáték keretében, I. Miksa császár, a legendás Fuggerek és más történelmi nagyságok "személyesen" vezetik végig a látogatót egykori lakóhelyük ritka, értékes műremekekkel berendezett termeinek hosszú során. A korszakot idéző zenei aláfestés keveredik a női lakosztályban a szövőszék kattogásával, majd egy korabeli vadász jelenet repíti vissza a látogatót a kései középkorba. A Habsburg Ház egyedülálló, művészien festett családfája, és a német reneszánsz mesterműveivel berendezett királyterem után, még négy másik terem, a kastély kápolna, a reneszánsz belső udvar és két fegyvertár gazdag gyűjteménye várja a látogatókat. Búcsúzóul vendégeink, különösen a gyerekek örömére, a fegyverteremben egy a hatalmas, kardjával a padlót kopogtató középkori lovag, a kastély egyik 16. századbeli ura mond Istenhozzádot a sisakrácsa mögül harsogó hangon a látogatóknak."

Korábbi Facebook-os bejegyzésem a Tratzberg barokk kastélyról

Esterházy kastély, Magyarország, Fertőd

Esterházy barokk kastély, Fertőd, 2023.
ha ide kattintasz megnézheted a rövid videót!
"A projekt I. fejlesztési üteme a tervek szerint 2011-ben zárul. Az 1.6 milliárd forintos beruházást a kormány 2007 novemberében kiemelt projektként nevesítette, amely lehetőséget teremtett arra, hogy 90 százalékban uniós forrásból újulhasson meg az Európa-hírű egyedi műemlék. A most induló helyreállítási-fejlesztési projekt első ütemét követi a fejlesztés második üteme 2,4 milliárd forintos keretben. Ennek során a többi között tovább bővül a felújított épületek száma és a kastélypark egy része, valamint a két kamarakert is megújulhat.
Fogadóközpont épül, amely egyrészt kiszolgálja a kastélyba és a világörökségi területre érkezőket, valamint a régió turisztikai központja lesz. A második ütem megvalósulása után az Esterházy-kastély európai színvonalú központjává válik a Fertő-táj világörökségi területnek."
Egy a sok közül: korábbi Facebook bejegyzésem!

Ambras barokk kastély, Ausztria, Tirol tartomány (Innsbruck)

Ambras barokk kastély, Ausztria, Tirol tartomány, Innsbruck
ha ide kattintasz megnézheted a rövid videót!

Kastély története, forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ambras_kastély
"Sokkal régebben, mint hogy Innsbruck várossá vált volna, egy 10. századi Amras vagy Omras nevű erődről írtak a korabeli dokumentumok. Ez a korai erőd az akkori Bajorország délnyugati sarkán az andechsi grófok székhelye volt (Ezek a grófok voltak az isztriai őrgrófok is, majd a rövid életű Meránia államának hercegei is 1180 - 1248 között). Az eredeti erődöt 1133-ban porig rombolták és a nyomait is eltüntették. Az építőanyagai egy részét felhasználták a későbbi kastélyépület építésénél. 1248-ban a birtokot IV. Albert tiroli gróf örökölte. A modern Ambras kastélyt II. Ferdinánd főherceg (1529-1595), I. Ferdinánd császár másodszülött fia építtette. Amikor II. Ferdinánd Tirol kormányzója lett 1563-ban, két itáliai építészt bízott meg azzal, hogy a középkori erőd maradványaiból egy csodaszép kastélyt varázsoljanak. II. Ferdinánd titokban vette el a rangon aluli Philippine Welsert (1527–1580) és a kastélyt neki ajándékozta. Midőn atyja erről értesült, száműzte őt udvarából, házasságának titokban tartására kötelezte és örökösödési jogáról lemondatta. 1919-ben az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése után a kastély az osztrák állam kezelésébe került. 1950-ben a Művészettörténeti Múzeum vette át a felügyeletét: * 1970-es években a Spanyol Termet, * a felső kastélyrészeket és a belső udvart hozták rendbe. * 1976-ban a Portré Galéria kialakítása történt meg, négy évszázad (XV-XIX. század) festészetét mutatja be. * 1981-től a fegyvergyűjtemény is látogatható. * A kastélyban bemutatnak egy Svarowski üveg-kristály gyűjteményt is."

Egy korábbi bemutató Facebook bejegyzésemet itt lehet megnyitni!

Castello di Miramare (I), 2009.10.18.

A helyzet az, hogy erről a kastélyról még semmilyen bemutató bejegyzést nem készítette, így most kölcsönzök!!!

Castello di Miramare (I), 2009.10.18.ha ide kattintasz, akkor megnézheted a rövid-videót!
Kastély képekben: https://mindenuttjooo.blogspot.com/2017/03/miramare-kastely-trieste-trieszt.html

Kastély története, forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Miramare-kastély

"A Miramare-kastély (olaszul: Castello di Miramare, németül: Schloss Miramar) egy 19. századi, romantikus palota díszkerttel. Habsburg Miksa osztrák főherceg (majd mexikói császár, I. Ferenc József öccse) rendelte meg maga és a felesége, Sarolta belga királyi hercegnő részére. Carl Junker tervei alapján épült 1856 és 1860 között, isztriai fehér márványból. Az azóta Olaszországhoz csatolt Trieszti-öbölben áll, Trieszttől kb. 8 km-re.
A terjedelmes (22 hektáros) tengerparti parkot maga Miksa tervezte. A kopár kőszirtet, amelyre épült, számos trópusi növénnyel telepítették be.
Mielőtt Miksa főherceg és Sarolta elfoglalták volna a mexikói trónt, elvállalva ezzel annak előnyeit és terhét, életük boldog időszakát töltötték itt, az osztrák riviérán, így választva el a magánéletüket az udvari kötelességektől. Itt fogadta Miksa 1864. április 10-én a mexikói küldöttséget, amely felkérte őt az országuk császárává. A terület 1920-ban, a Monarchia földarabolásakor az Olasz Királysághoz került.
A kastélyt 1955-ben államosították, és jelenleg múzeum működik benne. Kilátást nyújt a mellette álló szikla csúcsáról a Grignano-öbölre, és azon túl az Adriai-tengerre. A palotát olasz stílusú, szintén látogatható kert veszi körül, amelyben az egész világból összegyűjtött növényfélék találhatók, beleértve egészen ritka fajokat is."


..... (Létrehozás alatt, ha ezt a sort már nem látod, akkor van készen ....)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok