Utazás Romániában - 2012.11.10-19. - Marosugra

Haller kastélyszálló***(*), Marosugra, (Ogra)

Összefoglaló (LINK-ek) - A Képek 2012-ben készültek!

Haller Kastélyszálló*** – Nemesugra (Románia), ma már 4*

Marosugra (Ogra 547440), 466 szám, Maros megye, Románia
GPS: 46.44712 , 24.322684

Útvonal: 520 km, 6:15 óra (Debrecen irányából)
A Fóris család tulajdonában van, kastélyszállóvá lett átalakítva és ezzel bekerült a turisztikai idegenforgalomba, Románia első Kastélyszállodája.

Klasszicizáló barokkos kiképzése és egykori impozáns elhelyezése miatt kastélynak tartották, bár inkább a nagyméretű udvarházakra hasonlít. Építési ideje a XVIII. századra tehető.
A Marosugra (Ogra) első írásos említése 1376-ban történt, ekkor "Poss. Warga, Vgra" néven szerepelt.
A Szentpáli család birtokaiba tartozott. 1479-ben Korvin Jánosnak adományozták a Szentpáli birtokokkal együtt.
Rövid időre a Szentgyörgyi család, Hősszúaszói majd a Bárlábasi János család birtokába kerül. Őt követte Alardi Ferenc és Bátori Kristóf. 1609-ben a Haller család vette meg.

Egykor a kastély egy impozáns épület volt boltíves szobákkal és falfestményékél. A csillárok Bécsből, a masszív fa bútorok Párizsból voltak hozva. A kastélyban romai-katolikus kápolna volt kialakítva.
A XX. században nagy változások történtek a kastélyban, e szépséget giccs váltotta le, a falfestményekre vakolat került, a tetőzet, az ajtók és ablakok ki lettek cserelve, az egykori idők mentalitása szerint. A II. világháború után iskola, internátus, rendőrség, polgármesteri hivatal működött a kastélyban, majd 1950-től elhagyatottá vált és pusztulásnak indult!

2007-ben egy maros megyei Fóris család megvásárolta az impozáns (de lepusztult állapotú) épületet, azzal a céllal, hogy majd kastélyszállodát hoznak létre benne. Négy évig restaurálták és sokat tettek azért, hogy régi fényét visszakapja, így 2011nyarán Erdély első kastélyszállóját nyitották meg. Az ódon hangulat a 21. század újdonságaival, és kényelmével párosul.

A kastély első emeletén kapott helyet a vendégeket szolgáló 100 férőhelyes étterem, alaksorában 130 fős vendéglátásra szolgáló pince jellegű tér került kialakításra. Az étteremben az erdélyi és a nemzetközi konyha legkitűnőbb specialitásait élvezhetik a szállóvendégek.

A kastélyszállót termei, szabadtéri adottságai, alkalmassá teszik kongresszusok, konferenciák, tanácskozások, továbbképzések, szemináriumok, esküvők, eljegyzések, keresztelők, koktélpartik, fogadások, díszvacsorák, bálok, koncertek, hangversenyek és egyéb üzleti és családi rendezvények történelmi környezetben való megszervezésér.e.
A kastélyszálló 15 szobával rendelkezik, amiből 2 apartman, 1 egyszemélyes szoba és 13 kétszemélyes szoba, mindegyik korabeli stílusban van berendezve. A szobákban családosoknak - igény szerint - pótágy elhelyezésére van lehetőség.

A látogatás során az Éttermet vettem igénybe, a teljes személyzet magyar nyelvű, udvarias kiszolgálásban volt részem, finomat ettem, ittam.






Utazás Romániában, 3.rész - Marosugra - Haller kastélyszálló****

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok