Utazás Romániában - 2012.11.10-19. - Csucsa (Ady-Boncza-Goga kastély)

Csucsa - Ady-Boncza-Goga kastély

Összefoglaló (LINK-ek) - A Képek 2012-ben készültek!

Csucsa - Ady-Boncza-Goga kastély

GPS: 46.9489 , 22.813593
http://www.muzeuloctaviangoga.ro/
A Múzeum és kiállításai belépődíj ellenében látogatható, a fényképezésért külön kell fizetni!

Bánffyhunyadtól 20 km-re északnyugatra a Sebes-Körös jobb partján fekszik.
A domb lábánál álló református templomot 1913-ban építették. A csucsai református gyülekezetnek ekkor már csak beszolgáló lelkésze volt (Barabás Árpád magyarókereki lelkipásztor), a református gyülekezet, amelynek a századfordulón még 400 híve volt, már csak 108 lelket számlált (a község ekkor 1500 lakosából). 1995-ben, amikor a felújított református templomot újraszentelték, a reformátusok már csak heten voltak.

Itt született 1894. június 7-én Boncza Berta (Csinszka), Ady Endre felesége.

1384-ben Chucha néven említik. 1848 novemberében ide szorultak ki a magyar csapatok Puchner Antal császári tábornok csapatai elől, majd Bem József innen indította 1848. december 18-án hadjáratát, amely végül Erdély felszabadításához vezetett. 1910-ben 2010, többségben román lakosa volt, jelentős magyar kisebbséggel. 1919-ben kemény harcok folytak itt az Erdélyt megszálló román erők és a Székely Hadosztály között.
A domboldalon álló kerti lak, az úgynevezett „fehér ház”, ahol az I. világháború idején Ady Endre is lakott. A vele azonos telken álló kastélyt a 20. század elején Boncza Miklós, Ady apósa építtette Csinszka édesanyjának a neves műépítésszel, Alpár Ignáccal — erre a sarokbástyás, földszintes építményre a mai kastély már nem is emlékeztet. Boncza Berta ugyanis az első világháború után, már Márffy Ödön festőművész feleségeként eladta a birtokot Octavian Goga író-politikusnak. Eddigre a csucsaiak széthordták a berendezést, aminek csak néhány darabját tudta visszaszerezni. Goga saját ízlése szerint neobizánci stílusban emeletesre építtette át. A birtokon található még Goga:
  • mauzóleuma és
  • emlékmúzeuma is.
A múzeum elsősorban Goga munkásságát és a román nemzeti mozgalomban végzett tevékenységét mutatja be, de emellett sok Adyra vonatkozó anyagot is. A birtok mellett ortodox kolostor működik.

Csucsán található a Boncza-kastély (Octavian Goga-kastély). Itt élt 1915-1917 között Ady Endre és Csinszka (Boncza Berta). Ady halála után az özvegy a költő barátjának, a híres román költőnek és politikusnak, Octavian Gogának adta el a kastélyt. Az újjáépített kastély ma Octavian Goga emlékmúzeumként működik. A múzeumban a Goga által gyűjtött értékes szőnyegeket és néprajzi, népművészeti tárgyakat tekinthetjük meg. A kertben levő mauzóleum őrzi Octavian Goga és felesége, Veturia Goga hamvait. Ugyancsak a kertben található egy XVI. századi román fatemplom, amelyet Octavian Goga telepíttete ide.

A Csucsán található Boncza-kastély kertjében álló kerti lakban, az ún. fehér házban élt:
  • 1915-1917 között Ady Endre (1877-1919) és 
  • Csinszka ( Boncza Berta).
A kastélyt a 20. század elején Boncza Miklós, Ady apósa építtette Csinszka édesanyjának a neves műépítésszel, Alpár Ignáccal.
A hajdani sarokbástyás, földszintes épületre a ma látható kastély már nem is emlékeztet. Boncza Berta ugyanis, Ady halála után eladta a birtokot Octavian Goga (1881-1938) író-politikusnak, aki saját ízlése szerint neobizánci stílusban emeletesre építtette át. Az újjáépített kastély ma Octavian Goga emlékmúzeumként működik. A múzeumban igen gazdag gyűjtemény: régi bútorok, festmények, könyvek, népművészeti darabok, és Goga munkásságát bemutató termek tekinthetők meg. A kertben levő mauzóleum őrzi Octavian Goga és felesége, Veturia Goga hamvait. Ugyancsak a kertben található egy XVI. századi román fatemplom, amelyet Octavian Goga telepíttetett ide. Egy szoba Ady és Csinszka itt töltött két évének állít emléket.

A csucsai kastélyt a költő Octavian Goga tárgyi emlékeivel berendezve emlékházzá, emlékmúzeummá minősítette át az özvegy, és a román államnak ajándékozta 1967-ben. Férje sírhelyére hatalmas mozaikfalat építettet. A muranói mozaik lapokat maga helyezte el a tervrajz alapján. Húsz évig épült a Goga-mauzóleum, ahová 1979-ben bekövetkezett halála után Veturiát is elhelyezték. Eredetileg Constantin Brâncuşi szobrászművészt kérte fel a mauzóleum elkészítésére, de végül egy másik építészre került a választás.
Utazás Romániában, 4.rész - Csucsa - Octavian Goga Memorial Museum, Ady emlékszoba

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok