Búcsúzás a Tél-től, Havas környezetben, Ausztria - 2023.március (DefereggenTal)

Defereggental - 2023.03.02. (péntek)

Az Utazás ÖSSZEFOGLALÓ bejegyzése itt nyitható meg!

Ahol végetér az út (Téli zárás) a Staller Sattel felé vezető út,
innen tovább csak gyalogosan, vagy sílécen lehet továbbjutni!
Reggel felkelve a balkonról kitekintve köd és felhők, bekapcsolva a TV-t a 3Sat WEB kamerás "Alpenpanoráma" is azt igazolta, hogy ma az Alpok Észak-i oldala felhőben, napsütés semmi, viszont az Alpok Dél-i oldalán hétágra fog sütni a Nap! Mindez csupán azért érdekes, mert eredetileg péntekre a Gasteinertal volt betervezve, csodás programokkal (két hegycsúcs között kifeszített kábelhíd, egy csodás Alpenstrasse és a völgy legvégében lévő Valeriehaus Bad Gastein Gasthof-ban ebéd,. Nos a döntést meghoztam: ma akkor programváltozás lesz, átautózunk ismét a Felbertauern alagúton (csak ez az egyetlen átjárási lehetőség Észak és Dél között) az Alpok Dél-i oldalára, azaz elővettem az egyik tartalék helyszínt a Defereggental-ba fogunk kirándulni.
A WAZE APP (autós navigáció) szerint a Deferregental autóval járható ugyan, bár néhol lehet, hogy lesznek szakaszok, amik vagy járhatatlanok, vagy lavinaveszély miatt időszakos zárások is lehetnek, ezek az útvonalon "sárga színnel voltak megjelölve), továbbá a Sattel Staller hágóig sem lehet eljutni, mert előtte le van zárva már az út (Tél-i zárás miatt behajtani tilos!).
Egésznapos utazás a Google nyomkövetése alapján

Felbertauern (alagút) Északról Dél-nek

Egy kis Drón-os repülést követően folytattuk utazásunkat a Felbertauern Straße-n, míg el nem értük a Defereggental-ba vezető utat.



Defereggental - St. Veit-be kitérés
Defereggental-ban felmásztunk St.Veit-het a felső útra, hogy rácsodálkozhassunk fentről a völgy-i kilátásra, belülröl is megnéztük a St.Veit-ben lévő templomot, majd visszaereszkedve a völgybe, megebédeltünk a éttermében.

Sankt Veit

Sankt Veit an der Gölsen a tartomány Mostviertel régiójában fekszik a Gutensteini-Alpok és a Bécsi-erdő között, a Gölsen folyó mentén. Területének 56%-a erdő. Az önkormányzat 14 településrészt és falut egyesít, ezek között van St. Veit an der Gölsen (747).
Sankt Veit templomát II. Ottokár stájer őrgróf alapította és a falu a templom körül jött létre fokozatosan. Ebben az időben a Gölsen völgye a stájer őrgrófsághoz tartozott, mert II. Lipót osztrák őrgróf ezt adta hozományul lányának, Elisabethnek, aki II. Ottokárhoz ment feleségül. Ottokár csatlósainak, a Hohenstaff, Altenburger és Hohenberger nemzetségeknek adta Hainfeldet és St. Veitet. Az új birtokosak telepeseket hozattak és kiirtatták az erdőt a mezőgazdaság számára. Friedrich von Hohenstaff 1100 körül építtette Staffburg várát, ebben lakott a Hohenstaff család 1202-ig, amikor a birtok a lilienfeldi apátsághoz került. 1192-ben IV. Ottokár örökös nélkül halt meg és Stájerország (vele a Gölsen-völgy) Ausztriához került.

A törökök Bécs 1529-es és 1683-as ostromakor, valamint Kőszeg ostromakor feldúlták a vidéket. 1588-ban St. Veit már mezővárosi jogokkal rendelkezett. 1679/80-ban pestisjárvány áldozatokat a település lakói közül.
A vasút 1877-ben érte el St. Veit-et, a Südwestbahn kiépülésével. A második világháború végén, 1945 április 18 és május 8 között a mezőváros hetekre a frontvonalba került.


Staller Sattel Pass

A Staller-nyereg avagy Staller-hágó (németül Stallersattel, olaszul Stalle) Ausztria és Olaszország közös határán levő magashegyi (2052 m) hágó és határátkelőhely az Alpokban. Az út az osztrák 108-as főútból Hubennél nyugati irányban ágazik ki, kezdetétől 10%-os, a hágónál (határállomásnál) 12%-os emelkedéssel. Az út áthalad St. Veit in Defereggen, St. Jakob in Defereggen és Erlbach településeken. Tőle nyugatra folytatódó szakasza Antholz (Anterselva) településen át Bruneck (Brunico) településben csatlakozik az E 66-os (49. számú) olaszországi főúthoz.
Az alpesi hágó az osztrák Kelet-Tirol körzetet és az olasz Dél-Tirolt (Bolzano megyét) köti össze. Környezete földrajzi-, közlekedés-, valamint turisztikai szempontból is mozgalmas térség. Egyértelműen magashegyi zóna, melynek mintegy kelet-nyugati felezővonalát a kialakult Isel-völgy képezi. A völgy északi szomszédja Ausztriában a Venediger-csoport (Großvenediger, Sädnig 3662 m., ill. 3173 m.), Olaszországban a Vedrette di Ries-csoport (Riesenfernergruppe 3436, ill. 3357 m.). A déli völgyfalat az osztrák Defereggen-csoport (Weiße Spitze: 2963 m., ill Gölbner: 2943 m.) olaszországi részén a Puster-völgy (St. Magdalena in Gsies: 2617 m) hegyei képezik.
A Defereggen-völgy mintegy 40 kilométeres és a Hubertől számolt első 28 km-én jó minőségű aszfaltút halad. A völgy települései üdülő-, illetve klimatikus gyógyhelyek (Sankt Veit, Sankt Jakob, itt az ún. „Bad Grünmoos” gyógyfürdő). A hágóút a Sankt Jakob-hoz tartozó Erlsbachtól kezdve szerényebb kialakítású, s ez a vidék tulajdonképpen a magashegyi mászósport területe. Megjegyzendő, hogy ez egy történelmi időktől kezdve használt útvonal. Manapság a tranzit-közlekedéstől a nagyforgalmú déli út (a Puster-völgyben, Silliantól Bruneckig vezető osztrák B100, ill. olasz SS-49. sz főútvonal: E66) jelentősen tehermentesíti, s így ennek az hegyi útnak főleg a helyi természeti- pihenési, sportolási adottságai érvényesülhetnek. Manapság a terepmotorsport is felfedezte.

Ebéd után, jóllakva, folytattuk utazásunkat, bízva abban, hogy a WAZE APP által sárgának jelzett szakaszok nem lesznek lezárva, és feljuthatunk a Sattel Staller hágóig. Már korábban egy alkalommal voltunk fent Tél-i időben, és tudtam, hogy a hágóig nem fogunk tudni felmenni, mert azt télen zárva tartják, és valóban a szokásos helyen behajtani tilos tábla és 1 m magas hó jelezte, hogy tovább csak gyalogosan, vagy sítalpakon mehetnénk, de egyik változat sem a kedvencünk, így a Drón-t felküldtem, nézzen körül fentről, majd elindultunk visszafelé a szálláshelyünkre.
Utazás a Defereggental végébe a Sattel Staller Pass (hágó)-hoz


A Sattel Staller hágóhoz vezető út nyáron

Staller Sattel hágó nyáron

Staller Sattel Pass - Drón videó

A hágó látogatás után már jócskán bekerültünk az ebédidőbe, így a visszafelé úton meg fogunk állni, egy kipróbált és bevált ebédelési helyen.

Defereggental visszafelé, ebéd, és a Felbertauern-en várkastély

Naturhotel Tandler, 4* szálloda a Hohe Tauern Nemzeti Parkban

Nyaralás Tirol egyik legvarázslatosabb magas hegyi völgyében, a Hotel Tandler****. Itt, ahol a természet még eredeti.
Tapasztalja meg a modern dizájnt, a békét és a melegséget az Alpinariumban, a természetszálloda finom konyháját, és lazítson légyhorgászat, síelés, túrázás vagy egyszerűen csak ácsorogva.
Az ebédet követően elindultunk visszafelé a szálláshelyünkre, az utazás bemutatásában itt ugrani fogok és a Felbertauern Straße-n idefelé látott (Matrei in Osttirol) várkastélynál folytatom az utazás bemutatását, aztán ismét ugrok egy nagyot és a Felbertauern Tunel-ra érkezést mutatom még meg.

Matrei Weissenstein-kastély

Matrei in Osttirol-nál a Felbertauern útról látható egy várkastély, amely talán még lakott is. Idehaza rákerestem, a tárképen nincsen megjelölve (majd én felteszem a jelölést rá), de az Interneten rátaláltam, magántulajdonban van és nem is látogatható: Weissenstein Castle
A matrei Weissenstein-kastély – akárcsak más kelet-tiroli kastélyok – a lechsgemündei grófok birtokában volt.
Közvetlenül a Felbertauern úton, Matrei in Osttirol északi részén, a Weissenstein-kastély (Schloss Weissenstein) uralja a völgymedencét. A kastélyegyüttes a 12. századra nyúlik vissza, mai nevét a 14. században kapta, valószínűleg a meredek dolomit márványszikláról, amelyen található. Addig egyszerűen "Matrey kastélynak" hívták.
Mint más kelet-tiroli kastélyok - köztük a Lengberg-kastély -, a Weissenstein-kastély is a lechsgemündei grófok birtokában volt. 1470 körül Leonhard von Keutschach bővítette a várat és megerősítette az erődítményeket. Miután az adminisztrációt a Matreibe helyezték át, az ingatlan elpusztult, és részben szegényházként használták. Mai formáját a 19. századi felújítások jellemezték: 1864-ben a historizmus angol kastélyainak mintái alapján restaurálták, pompás kastélyparkkal. Nem sokkal később romantikus kastéllyá építették át, és plüssszállodaként használták, mielőtt 1921-ben eladták.
A legrégebbi rész a "Seinzgerturm" torony, egykor börtön volt. Külön említésre méltó a Szent Laurentius-kápolna, melynek külső falán gyönyörű freskói láthatók, Simon von Taisten készítette. Értékes leltárát a 17. században ellopták. 2016-ban a kastély belső tereit pusztították a vandálok. Ma a Weissenstein-kastély magántulajdonban van, és csak kívülről tekinthető meg.

A visszafelé vezető út esemény mentes volt, a Felbertauern Észak-i oldalán visszaállt a felhős, párás időjárás.

Ez a nap is egy sikeres, élményekben gazdag és látványos nap volt, és reptethettem is a Drón-omat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok