Megváltozott a Nyugat? Avagy történelmi fejlődés? - 2022.08.28.

Megváltozott a Nyugat? Avagy történelmi fejlődés?

Egy kirándulás margójára, ami autós-barangolássá alakult át menet közben.

Mostanában 1-1 kirándulás célpontját kiválasztani igen nehézzé változott, mert:

  • alig van olyan hely Magyarországon, amit még nem láttunk, tudom ez így nem igaz, ezért finomítok: alig van olyan jelentősebb hely Magyarországon, ahol még nem jártunk.
  • a kor előrehaladtával (78) már nem minden hely látogatható számunkra.
  • persze az egészségünk sem már a régi, így gyaloglás, lejtő/emelkedő, lépcső, már nem látogatható helyszínek.
  • ahol már számtalanszor jártunk, már elvesztették korábbi, ismeretlen varázsukat, stb.

A rengeted lehetőség és az időjárást is figyelembe véve, én Badacsonytomaj meglátogatását néztem ki, a Google térkép szerint autóval fel lehet jutni a Kisfaludy Ház Étterem-hez, akkor ott ebédelünk és rácsodálkozunk a Balatonra, hiszen 2022-ben még nem is jártunk a Balatonnál.


Ez lett a tervezett Badacsonytomaj helyett!

Minden jól indult, a szokásos (autó már kívülről tudja az útvonalat, egészen Székesfehérvárig (Az M7-et utálja, ezért azt elkerüli).

Tehát az útvonal: Budapest, M1 - Bicske - 811 - Csákvár - Zsámoly - Székesfehérvár - 8 - Veszprém.
Aztán menet közben a 8.sz. főúton haladva azt mondja a feleségem, ne menjünk Badacsonytomaj-ba, vasárnap van, rengetegen lesznek a Balatonnál, menjünk ebédelni a 84.sz. főúton lévő Borgáta Kisvendéglő és Panzió-ba, ebéd után pedig hazafelé bóklásszunk (barangoljunk) ismeretlen falvakon keresztül. Ez történt, tehát irány a Borgáta Kisvendéglő.


A fenébe, véletlenül bezártam az ablakot, a dög Google pedig nem figyelmeztetett, hogy éppen szerkesztésben vagyok és még nem mentettem, így aztán kezdhetem majdnem elölről!
Megérkeztünk Borgáta Kisvendéglőhöz (a 84.sz. főúton)

Eddig tartott az úti beszámoló, elindultunk hazafelé, az volt a megbeszélés, hogy ismeretlen helyeken, településeken bóklászunk/barangolunk, nézzünk körül milyen állapotok vannak Nyugat-Dunántúlon.

Az első település Borgáta volt, az itt látottak és majd a további útba ejtett települések elgondolkoztattak, ide jutott Magyarország, ide jutottunk az 1989-es Rendszerváltást követően?

Folytatásban itt ebben az indító bejegyzésben, persze még lesznek úti-videók (számomra ismeretlen Vas vármegyei és Veszprém vármegyei településekről), ezek most fognak következni, a szöveges elmélkedést majd utána folytatom, a külön bejegyzés oldalakon (részekben).

Borgáta

Népesség
Teljes népesség179 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség27,54 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület6,21 km²
1964-ben olajkutató fúrás közben találtak rá a 732 m mélységből feltörő, 47 °C-os termálvízre, melynek hasznosítására 1968. augusztus 20-án nyílt meg a termálfürdő. A szép környezetben lévő, csendes helyen üdülőtelep létesült, kis nyaralók épültek, ez lett Borgátafürdő községrész.


Egyházashetye

Népesség
Teljes népesség328 fő (2015. jan. 1.)[2] +/-
Népsűrűség24,39 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület13,2 km²
Itt áll Berzsenyi Dániel szülőháza, melyet a vármegye 1876. májusában, a költő születésének 100-ik évfordulóján, emléktáblával jelölt meg. Birtokosa felsőbüki Nagy Sándor, kinek itt csinos, emeletes urilaka van.
Az ősi nemesi község eleinte a karakói várispánsághoz tartozott, majd a Héder nemzetségbeli Köcsky Sándor birtokaként említették. Örökösödési per útján a Bekeny és Choron, később a herényi Gotthárd család birtokába került. A Gotthárd családdal való rokonság folytán jutott a község a 19. században a Felsőbüki Nagy család birtokába, akik utolsó földbirtokosai voltak. További nemesi családok: Hrabovszky, Thulmann, Berzsenyi, Barcza, Tompos, Szita és Vargyai családok.

Ennek a videó résznek a végére tettem "összehasonlítás képen", egy kis települést a nyugati-határ túloldaláról! 
2.rész, Borgáta, Egyházashetye

Ide még jön néhány települést bemutató videó és szöveges bemutató, és a bejegyzés végén a készülőben lévő folytatás oldalak, hivatkozásait fogom még beszerkeszteni, így fog teljessé válni az egész bemutató anyag!
3.rész, egyben a befejező is!


Még 1 videót szerkesztek hozzá, aztán lezárom és befejezem a folytatását.
Oka = érdektelenség! Úgy érzékelem, az ilyen jellegű bejegyzéseknek / videóknak iránt nincs érdeklődés.

Nincs igazán érdeklődés a hazai viszonyok bemutatása irán, az emberek elfásultak, érdeklődésük a napi nehézségeik megoldására összpontosul (ami érthető is), más nyomorára pedig nem vevők.
Ennyi volt, köszönöm az érdeklődőknek, hogy elolvasták/megnézték.

Na innen már nem tudom politika mentesen folytatni, ezért, ha valakit ez zavar, kérem ne olvassa tovább! Megpróbálok ugyan a szélsőséges politikai nézőpontoktól távol maradni (kellő távolságtartással), de a tényeket én sem tudom, sőt nem is akarom megváltoztatni. DE! ez inkább korképek lesznek, politika-gazdaságtani és társadalom-tudományi megközelítésben.

Lezárásként, amit tapasztaltam: elszegényedett, elnéptelenedő települések, egyre kevesebb új épület, a régebbek pedig egyre pusztulóbb állapotban, az utak állapota szégyen. Amíg egyes személyek folyamatosan gazdagodnak ebben az országban, a többség pedig folyamatosan szegényedik, na ezt láttuk Magyarország Nyugat-i részében!

A fiatalok kivonultak a kistelepülésekről, az ott maradók pedig csak öregszenek!

Folytatásban, 1.rész - ÖSSZEFOGLALÓ


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok