Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója, a történelmi múlt (2007-2010)

Utolsó módosítás: 2024.03.23. 12:00
(ha ezt a sort nem látod már, akkor lesz készen ...)


A Munkácsy Mihály Emlékház (Steiner-Omaszta-kúria) minden évben megrendezi a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója rendezvényét, (2024-ben áprilisban), melyen 2007-2010 között rendszeresen részt vettünk, ezek akkortájt 2 napos, sűrű programokkal, előadásokkal, és buszos kirándulásokkal teli rendezvények voltak. Az első nap estéjén, az Emlékház pincéjében Csabai kolbász kóstolós vacsora és borkóstolás is kísérte.

A 2023-as találkozó bemutató lapja itt nézhető meg.

Ebben a bejegyzésben szeretnék emléket állítani az utókornak. Mivel az Internetes WEB lapom megszűnőben van, így ott lévő hatalmas gyűjtemény hamarosan elérhetetlenné válik és nem marad meg belőle semmi az Interneten. A WEB oldalt 2006-ban hoztam létre, ahol kirándulásainkat a meglátogatott helyeket mutattam be, és a látogatottsága 2 millió felettivé vált. Hiába hirdettem meg:

"Szívesen megszabadulnék a WEB oldalam kezelésének nyűgjeitől, ha csak valaki át nem veszi, ma már új néven is elérhető: www.kastélyok.hu
Ez egy ismert, bejáratott oldal, ha érdekel a Domannév és az egész portál (www.kastélyok.hu és www.kastelyok-utazas.hu) átvétele (eredeti képekkel együtt is!), küldjél ajánlatot a janosegresi@gmail.com e-mail címre!
Ne feledjétek, kiindulásként a fő-tartalomjegyzékem a barangolasokeu.blogspot.com/ -on

A megtekintések száma: 673990"

Mivel a szerver bérleti szerződést már felbontottam, a DNS név türelmi idejének lejártát követően, a WEB oldalam már elérhetetlenné fog válni, most ide kimentem a Békéscsabához kapcsolódó oldalak tartalmát.

A WEB oldal megszűnésével sajnos a hivatkozások, képek már nem lesznek elérhetőek, addig még megnézhetitek! Ha már nem lesz elérhető, akkor a LINK-eket megszűntetem, hogy ne fájdítsam senki szívét!

Kisnemesi Otthonok 6.Országos találkozója

(az oldal LINK-je) - 2007

2008. március 27-28-án került megrendezésre a "Kisnemesi Otthonok 7. Országos Találkozó"-ja, "Műemléksorsok nyomában" gondolat jegyében.

A találkozónak Munkácsi Mihály Emlékház Múzeum -Békéscsaba- ad otthont, minden évben. A találkozó szervezését Mészáros Zsuzsa a múzeum igazgatónője végezte, jól sikerült, érdekes tartalmú rendezvény volt. A rendezvény keretében a következő programokra került sor:
2007. március 29. Díszmagyar ma. Kiállítás megnyitó Bánóczky Péter ruha-kollekciójából
Ebéd a pincében - "Vegyes ízelítő korabeli körettel, illő mártással és csemegével" Papp Péter főztje.

Előadások:

  • díszmagyar viseletről - Dr. Tompos Lilla, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténész-szakmuzeológusa

  • Bemutatkozik a győri Zichy Palota és Családi Intézet - Keglovich Ferencné igazgató

  • Műemlékek a turizmus szolgálatában -Dr. Alber Andor a Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója

  • Kondorosi Csárda felújítása - Dankó Béla Kondoros polgármestere és Mészáros Károly építész

  • Wenckheim-Fejérváry-kastély helye Mezőberény nevezetes épületei között - Csete Gyula az Orlai Petrics Soma Múzeum igazgatója

"Ne higyj nekem, ha mosolygok..."Képek Szendrey Júlia életéből - Szente Éva irodalmi összeállítása, fiatal színinövendékek előadásában.
Vacsora a pincében - csabai finomságok és borkóstoló, a "Csabai Kolbászklub Egyesület" szervezésében.
2007. március 30-án, kirándulás busszal:

  • Mezőberény nevezetességei

  • Kondoroson ebéd a Csárdában, a csárda bemutatása

  • A geisztcsákói és kiscsákói kastélyok megtekintése, kiscsákói Geist-kastély és geisztcsákói Batthyány-kastélyok múltja és jelene - Széphegyi László a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális vezetője vezetésével.


Képek az előadásokról, programokról:


Munkácsy Mihály emlékház (Omaszta kúria) Múzeum

(az oldal LINK-je) - 2007

A kúriát Steiner Jakab építette, klasszicista stílusban. Udvari középtengelyében portikusz, kéttraktusos tornácos épület.
A tulajdonosok Munkácsy Mihály festőművész rokonai és nevelőszülei voltak. Steiner Jakab az Apponyi-uradalom inspektora, Munkácsy Mihály nagynénjének a férje volt.

Forrás: /Steiner-Omaszta kúria, Békéscsaba/
"... Steiner Jakab építette az 1840-es évek végén. Steiner Jakab az Apponyi-uradalom inspektora és Munkácsy Mihály nagynénjének a férje volt. A 8 szobás kis klasszicista stílusú kúria 1854-től az Omaszta családé volt. Falai között gyakran megfordult híres festőnk Munkácsy Mihály. Munkácsy édesanyjának testvére, Reök Sarolta volt Steiner Jakab felesége, sőt Munkácsy húga Gizella, is lakott itt."

A kúria 1854-től az Omaszta családé volt.
A klasszicista kúriában töltötte gyermekéveit a fiatal Munkácsy, ma emlékházként üzemel. Múzeumként hasznosítják az épületet. Munkácsy képek is elhelyezésre kerültek (fiatal évek, érett felnőtt kori képek, vázlatok)

Évente március végén itt kerül megrendezésre a Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója, Műemléksorsok nyomában bemutatásával.
Az 1830-40-es években készült klasszicista kúriában töltötte gyermekéveit a fiatal Munkácsy, ma emlékházként üzemel. Múzeumként hasznosítják az épületet. Munkácsy képek is elhelyezésre kerültek (fiatal évek, érett felnőtt kori képek, vázlatok).

Műelmléki védettség : Volt Steiner, majd Omaszta-kúria, építette Steiner Jakab, az Apponyi-uradalom inspektora, Munkácsy Mihály nagynénjének a férje az 1840-es évek végén. 1854-től az Omaszta családé volt. Klasszicista. Udvari középtengelyében portikusz. Kéttraktusos tornácos épület.

Az emlékház a Gyulai út 5.sz. alatt látogatható. Ezen a kúrián kívül nem messze van egy Munkácsy Mihály Múzeum is.

Szlovák Hotel - Dom Slovenskej Kultúry

(az oldal LINK-je) - 2007

Békéscsaba több hagyománya a szlováksághoz kötődik - ennek is köszönhető, hogy a város ad otthont a Szlovák Köztársaság főkonzulátusának.
Ugyanennek jegyében létesűlt a Szlovák Kultura Háza - Hotel és Étterem is, továbbá külön református templom is van.

A Hotel alsó szintjén került kialakításra a Kultura Háza (több kiállító teremmel) és egy étterem, a felső szinten vannak elhelyezve a vendég szobák (11 db. különböző méretűek). Mindegyik szoba öszkomfortos (WC, és zuhany). Az árak a minőséggel és a szolgáltatásokkal szinkronban vannak.
Az étteremben a magyar konyha remekein kívül szlovák ételeket is kínál étlapján, továbbá szlovák csapolt sör is kapható (Arany Fácán).
Udvarias vendégszeretet jellemzi a házat, az étterem alsó szintje egyben a hotel reggeliző része is, a galériában csoportok kiszolgálása is megoldott.

Két kifogásolni valóm van csupán:

  • A felső szinten lévő szobák (amik az étterem felett vannak elhelyezve) napközben lefekvésig (1/2 10) zajos az éttermi elszívó erős hangja miatt , napközbeni pihenésre nem alkalmas.

  • Az étterembe ugyan lehet bankkártyával fizetni (kártyák emblémája kihelyezve az ajtóra), de érdekes módon (miért?) a hotel számlája csak készpénzben egyenlíthető ki!


Nos, így talán valami megmarad a történelmi múltból, a bejegyzések 2007-ben készültek és már nem sokáig lesznek láthatóak az eredeti WEB oldalaimon!

A "Kisnemesi Otthonok Országos Találkozója rendezvényeket a Munkácsy Mihály Emlékház - Múzeum szervezi, 2023-ban tartották a 20.-dik találkozót.
"Az elmúlt 20. év során csaknem 100 szakmai előadó vett részt a konferencián, köztük Dr. Örsi Károly tájépítész, Sisa Béla építész, Sz. Kürti Katalin muzeológus, Ráday Mihály Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Bugár-Mészáros Károly építész. Megtekintettük Békés Vármegye nevezetességeit köztük Geszt, Lökösházi, Gyulavári és Geisztcsákói kastélyokat, kitekintettünk a vármegyén kívülre is, mint például Nagymágocs, Zsáka, Bakonszeg."

Hozzáteszem, hogy 2007-2010 között a Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesülete mindig csatlakozott a rendezvényekhez, és DR. Virág Zsolt a Magyar Kastélyprogram ügyvezető igazgatója (nemrég még a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram kormánybiztosa) is számtalan előadást tartott, aki az Egyesület alelnöke is egyben, valamint a Magyar Kastélylexikon szerzője is.


Mészáros Zsuzsanna az Emlékház igazgatónője nyitotta meg mindig a rendezvényeket

A programok nagyon változatosak voltak mindig, korábban a rendezvény 2 napos volt, ott alvással (Szlovák ház és a Fiume Hotel), és buszos kirándulásokkal sok-sok nevezetességet ott ismerhettünk meg. Sok felújítási tervet, elképzelést is első kézből hallhattunk.
Az első nap estéjén pedig a résztvevők az Emlékház pincéjében ismerkedhettek, ízlelhették meg a Csabai kolbász finomságait, leöblítve finom borokkal. Ezek a rendezvények is nagyon jó hangulatban teltek, a második nap pedig a buszos kirándulásoké volt a főszerep.

.
.. és természetesen nagyon sok kiránduláson, sok mindent láthattunk, ld. a Kondorosi Csárdában közös ebéd ...
Kiszomboron közös ebéd ...

... és számtalan nevezetes, ismert és ismeretlen helyeket is meglátogathattunk, többek között ezeken az utakon ismerhettük meg Óföldeákon lévő árpád kori erődtemplomot és a Kondoros közelében lévő Batthyány-Geist kastély-t is.


..... folytatom majd, ha lesz egy csöppnyi időm rá .....

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok