Reggel pocsék volt az idő idehaza és 2 fok 8 órakor - 2023.11.19. (Ausztria - Steiermark)

Reggel pocsék volt az idő idehaza és 2 fok 8 órakor.

Utolsó módosítás (2023.11.23. 8:00)

Elkészült, befejeztem!

Na gondoltam egyet: beülünk az autóba és addig menyük Nyugat felé (rothadó Nyugat). amig kisüt a nap, azaz "zöld a fű, kék az ég, süt a Nap, és nyugalom van", ja és az út minősége nem magyar!
Nem is kellett nagyon messzire autózni, csak Szombathely - Búcsú határátkelő, és máris megtaláltuk ezt a helyet Ausztriában!



Na jó lódítottam egy csöppet, elnézést a becsapásért!
Már pénteken) este megbeszéltük a feleségemmel, hogy, ha nem lesz nagyon pocsék idő vasárnap reggel, akkor felkerekedünk és kiautózunk Ausztriába. Schloss Kornberg az úti-cél, ahol már november 4 óta tart az Adventi vásár (december 23-ig), és idén itt vásároljuk meg a Karácsonyi Ajándékokat. Még szombat este meg is néztem a FerratelTV-n (élő panoráma kamerák), hogy arra felé (Steiermark, Feldbach), milyen lesz az időjárás, és 8 fokot és felhő nélküli napos időt jósoltak, a jóslat igaz lett, tényleg, ahogy átléptük a határt, megkaptuk a Napsütést és a jó időt, és a hozzá járó osztrák út-minőséget (széles, és hibátlan).
1.rész, Elindulás Budapestről, Határátlépés Bucsu-nál.
Reggel 9 órakor indultunk (most a szerkesztés közben látom, hogy az autós rögzítő órája +1 órát mutat!), este 20 órára értünk haza, megvásároltuk az ajándékokat. A tömeg hatalmas volt, alig lehetett mászkálni a kastély termeiben, a kastély teljes környezetét átalakították parkolónak, irányító személyzettel, szóval odaát tudnak szervezni és irányítani.
Ahogy hazafelé jöttünk, átlépve a határt, Körmendet elhagyva a 8.sz. főúton, hazáig esett, hol szemerkélve, hol ömlött az eső, Budapesten is esett, de odaát a szomszédban csodás volt az időnk, így a napunk is csodás volt!
2,rész, úti-videó, Steiermark - Riegersburg
Természetesen a Drón kofferemet is betettem az autóba, odafelé Riegersburg, Steiermark, Austria lábánál volt egy felszállás, sajnos a Nap szembe sütött, mögé kellett volna menni, de az már nem fért volna bele az időbe, de legközelebb már tudom hol kell majd felszállni. A Kornberg bei Riegersburg kastély parkjában az "embertömeg" miatt nem szálltam fel, de lent a domb aljában igen, VLOS-ba nem fért bele a kastély magassága, így csak 120 méter alatt kellett maradnom, az AstroControl APP erre figyelmeztetett is, hogy csak VLOS-ban (VLOS = annyira távolodhat el a Drón az irányítótól, hogy szab szemmel, mindenféle segédeszköz nélkül látható, hát bizony a DJI Mini 2SE egy ici-pici kis drón, így 80 méteren túl, zavaró háttérképpel, már nem látható, csak az RC-irányító képernyőjén) repülhetek! 100 méteren készültek a Gömb-panoráma képek, meg videókat. De legközelebb már tudom hol kell majd felszállni. Mindkét helyen az AstroCondrol APP-ja szabad repülési légteret jelzett.

3,rész, Drón-videó, Steiermark - Riegersburg


Riegersburg várának bemutatása korábbi Facebook albumokban.

Stájerország keleti részén, Rábafüzestől kb. 30 kilométerre áll a hegytetőn Riegersburg vára, egy 482 méter magas vulkanikus sziklára épült, autóval egy nagy parkolóig lehet felmenni, aztán a parkolóból siklóval a várhoz (egy útra 2 euróért, gyerekeknek féláron). Ezen a helyen már a 12. században is állt vár, ezt bővítették és építették át folyamatosan a századok során. A 15. században stájer belharcokban pusztult el az alsó vár. A riegersburgi vár mai formáját Katharina Elisabeth von Galler (született Wechsler) bárónőnek köszönheti, aki a 17. század derekán élt itt, és nagy örömét lelte otthona csinosítgatásában. A vár erődítményként is kiválóan megállta a helyét, soha senki nem tudta bevenni. Se a török, se persze még jóval korábban a magyarok.
A pénztárnál magyar nyelvű, néhány oldalas vezetőt lehet kérni. Hírnevét bevehetetlensége és csodálatos állapota mellett egy Gallerin nevű hölgynek, és egy eszméletlen méretű jégesőnek köszönheti. Vagy talán még inkább az emberi butaságnak, hiszékenységnek, és két elmeháborodott, nőgyűlölő szerencsétlennek, akik ekkor már régen nem éltek, de átkozott hagyatékuk (a Boszorkánypöröly, vagy Hexenhammer) két év alatt 95 ember kínhalálát okozta a környéken. Ki okozhatta azt az 1673-as jégesőt, ami a Riegersburg környéki vidéket sújtotta, csakis a boszorkányok. Stájerország leghírhedtebb boszorkányperében 95, különböző rendű és rangú embert kínoztak meg, ítéltek el és végeztek ki. Róluk és az 1673-1675 közötti boszorkányperről szól a vár egyik kiállítása. A két leglátványosabb terem a lovagterem, illetve az abból nyíló fehér terem. Az előbbi egy 19x8 méter alapterületű, 6 méteres belmagasságú helyiség, mennyezetén és hatalmas ajtóin faintarziákkal. A lovagterem adott helyet a lakomáknak, most is ott tivornyáznak a főúri viaszfigurák a terített asztalnál, ahogy annak idején tették az igaziak, egyszer 26 álló napon át. Kellett is a bor, még szerencse, hogy megtermett a hegyoldalban a szőlő, és megterem azóta is, melegük ugyanis biztosan nem volt. Van a teremben egy salzburgi csempékkel kirakott kályha, ebbe kb. 6 köbméter fa kellett, csakhogy egyszer átmelegedjen a terem.


Riegersburg várától tovább indulunk, a néhány kilométerré lévő eredeti úti-célunkhoz a Schloss Kornberg kastélyhoz.

4.rész, úti-videó, Steiermark, Schloss Kornberg

5.rész, Adventi vásár forgatag, Steiermark, Schloss Kornberg

6.rész, Drón-videó, Steiermark, Schloss Kornberg

A kastély történetéből, a korábbi Facebook albumokból.

A Feldbach közelében található Kornberg várkastély egy olyan kulturális csúcspont, amelyet mindig érdemes meglátogatni. A várkastély magántulajdon, a birtokos család is benne lakik (emeleti részében), Állandó rendezvényei: Húsvéti vásár, egész nyáron szőnyegvásár és az Adventi időszakban a "Karácsonyi vásár" maga a csoda, telis-tele kézműves ajándéktárgyakkal. 2017-ben (nov.4 - dec. 23) az 1.emeleten "Krippenausstellung" (kisszobor - betlehem) kiállítást is meg lehetett nézni.
Az azonos nevű (Kornberg) településtől 5 km-re Feldbach irányában a 66-os főút mellett, egy leágazással az erdőben található. A XIII. században épített várat a 17. században építették át jelenlegi formájára, várkastéllyá. Kétszintes szárnyai szabálytalan alakú, ötszögletű udvart zárnak közre. A négy nyolcszögletű saroktorony közül a legnagyobb egyben a kaputorony védőbástyája volt. A kastélyt várfal veszi körül. A 17. századból származó kastély, ma mindenekelőtt kiállítási központjáról híres. Karácsonyi- és kézműves vásárokat tartanak itt rendszeresen. De a Feldbach közelében álló kastélyban szívesen rendeznek ünnepélyes eseményeket, pl. esküvőket, és időszaki rendezvényeknek, vásároknak is helyet ad, például híres a szőnyeg,- továbbá az adventi vására, továbbá a Rittersal-ban hangversenyek vacsora esteket rendeznek. Korábban (2010-ben) még az I.emelet egy részét megmutatták (múzeumként berendezve) a nyilvánosságnak is, de ez néhány éve lezárták az I.emelet nem látogatható a család használja életvitelükhöz, bár most azt olvastam, hogy naponta két alkalommal, vezetéssel megtekinthető a kaszély belső is.
A kastélyban kiváló étterem is üzemel, ahol specialitások (tök, spárga) is kaphatók. Ajándék boltjában mindenféle tárgy és helyben készített specialitások is vásárolhatók.

7.rész (befejező), Hazavezető úton, úti-videó

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok