Sáta a lombok felett - Pohorje, Szlovénia - 2022.10.14.

Már hetek óta hirdetett a Facebookon a Pohorje Lombkorona sétány. Csütörtök délután megemlítettem a feleségemnek, hogy holnap (péntek) odautazunk és megnézzük. 1 napos utazás, megnézzük és visszautazunk, végül is nincs nagyon messze, 4 óra 15 perc az út (2x), 800 km oda-vissza. Ugyan az M7 autópálya nem a kedvencem, de talán így hétközben (péntek) elviselhető, utána a Szlovéneknél is autóút, és egy rövid 50 km csak a hegyre fel és le.


1.rész, utazás az autópályákon


A Pohorje hegy tetején a síparadicsom területén lévő Lombkorona Sétány a világűrből nézve

Nem elfelejteni, hogy Szlovénia áttért az autópálya matricáról és fizető kapukról, az e-Matricára, amit On-Line WEB oldalukon lehet megvásárolni. Az e-matrica érvényessége azonnali!
A 7 napos matrica 22€, a kapott bizonylatot magunkkal kell vinni, kérésre (ellenőrzéskor meg kell tudni mutatni.
Az M7-esen az utunk eseménytelen volt, nem volt nagy forgalom, és a teherautó forgalom is mérsékelt volt. Letenyénél az M70-esen folytattuk az utunkat, majd Lendava (Lendva)-nál Szlovéniában folytattuk az utunkat, nincs külön határellenőrzés!
Lendva környékén párás-ködös időjárásra váltottunk, de azért messzire el lehetett látni. Reménykedtünk, hogy nem így kell autózni végig, igen, Murska Sobota (Muraszombat után már kép lett az ég, de Maribur-t elhagyva, a hegyre fel már nagyon felhőssé vált az égbolt és felérve a hegytetőre már határozottan borús idő lett, azért kellett izgulni, hogy ne essen, szerencsénk volt nem esett, de a lombkorona sétány tornyából messzire nem lehetett ellátni.
2.rész, Felvezető út a Rogla hegységre

A Rogla hegységre felvezető szerpentin már Őszi színekbe öltözött. Felérve a Lombkorona sétányhoz, Pot med krošnjami Pohorje parkolója szinte üres volt, alig voltak kirándulók. A belépőjegyet bankkártyával lehetett fizetni. Na a belépőjegy vásárlás érdekes történet:
Mondtam, hogy 2 belépőt kérek, a pénztáros Hölgy kinézett az ablakon és látta, hogy a feleségem segítő botokat használ. Összesen 9€-ot fizettem, de 2.db. belépőt kaptunk, az egyikre 9€, a másikra 0€ volt rányomtatva, ezeket beolvasva a beléptető kapunk, beengedett minket. A felnőt belépőjegy 11€, a nyugdíjas pedig 9€, ez a hivatalos ár, szóval, hogy miért csak 1 belépőt kellett fizetnünk, azt nem tudom.


A fogadóépületből indul a sétány, és ide is érkezik vissza, miután a sétáló megtett egy kört, kb. 1 km hosszú, a közepére van csatlakoztatva torony. Az egész sétány (beleértve a torony) akadálymentes, akár babakocsival, akár mozgássérült által is könnyen járható, szilárd (fa) burkolatú, a feleségem a botjával kényelmesen körbe tudott sétálni, a toronyba nem jött fel, de akár fel is tudott volna jönni. A toronyba csigasétány vezetett fel. A vállalkozók, lefelé akár egy csúszdában is lecsúsztattak (2€), ehhez egy filc szőnyeget használnak.

Lecsúszó "szőnyeg"

3.rész, séta a lombkorona felett és a toronyban
































Miután kisétáltuk magunkat, a Shop-on keresztül távoztunk (süni és bagoly vásárlását követően), aztán elindultunk hazafelé. Persze nem ugyanarra amerre jöttünk, így aztán mentünk tovább, míg el nem fogyott alólunk az út (az aszfaltos!), viszont az erdő szépsége csodás volt, égett minden a színektől.
4.rész - le a hegyről az ismeretlenbe

Az utunk a Radoljna patak mellett indult és végig kísérte, míg beleömlött a Drávába. Annak ellenére, hogy kövesút volt, egészen sima volt, jól lehetett rajta haladni.
Leérve a völgybe az 1.sz. főúton a Dráva folyását követve értünk be Mariborba, majd eseménymentesen az autópályán folytattuk hazáig.

Útközben Maribor előtt, láttunk egy kastélyt szörnyű romos állapotban, felismertük, itt már régen jártunk egyszer, most nem álltunk meg, előszedek néhány képet majd, NEM nem szedek elő, mert nem találtam, egy utazás során készítettem a képeket (2017 környékén), de, hogy akkor hová is utaztunk nem tudom (valószínű ahhoz a helyhez van csatolva). Így marad az Internet (ami mindent megjegyez és tárol, még, ha már az épület nem is létezik!).
Szóval meg is találtam, Selnica ob Dravi településen van, Castle, Grad Viltuš, Maribor közelében, a Dráva partjához közel, egy hatalmas park területén, bár ma már az út kettészeli a valamikori parkot, aminek állaga is romlóban, az épület (kastély) valamikor 5*-os szállodának adott helyet, de bezárt, azóta ebek harmincadjára került az épület, őrzés nélküli eredménye látható néhány képen, amit az Internetről töltöttem le:







5.rész - Az 1.sz. főúton Maribor-ig

Elértük Maribor várost és felhajtottunk a hazafelé vezető autópályákra és eseménytelenül hazaérkeztünk Budapestre.
Maribor és Lendva között több szakaszon pályafelújítás miatt terelések, dugok voltak, az M7 Nagykanizsa és a Balaton között, helyenként szörnyű állapotban van, a szélső sávban haladni nem érdemes, mert tönkre teszi a futóművet, ideje lenne teljes burkolatot cserélni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok