Rákóczi Várkastély - Borsi (Borša) - Szlovákia (2022.10.08.)

Ez csupán egy részlete az egész napi történésnek!

A teljes nap történése itt nyitható meg (Facebook)!

II. Rákóczi Ferenc szülőhelye: Borsi, Szlovákia (Rákóczi Várkastély)

Ebben a bejegyzésben csupán a Múzeum (belső) anyagát mutatom be, mert ez a BLOG formátum (Google) áttekinthetőbb, mint egy Facebook bejegyzés.

A II. Rákóczi Ferenc életútját bemutató kiállítási anyag a születésétől a haláláig tartó időszakot teljes mértékben felöleli!
 
II. Rákóczi Ferenc, legismertebb képe


Rákóczi családi címer

Körpanoráma vetítő

A 15 férőhelyes körpanoráma vetítőben a nézőket körülölelő 360 fokos vásznon vetített filmek lenyűgöző élményt nyújtanak. A 5-6 perces mozik egyszerre látványosak és informatívak, minden korosztály számára emlékezetes pillanatokat jelentenek. Szellemes animációs film mutatja be II. Rákóczi Ferenc életét, egy különleges repülő csészealjban ülve megismerkedhetünk a Kárpát-medence őshonos fafajtáival, fölé repülhetünk a nevezetes Rákóczi emlékhelyeknek. Igazi különlegesség a magyar, szlovák körtáncokat bemutató film, amelyben a táncosok körének közepén ülve gyönyörködhetünk a karikázókban.
360 fokos kör-panoráma vetítőterem


A Rákóczi kiállítás a várkastély I. emeletén van elhelyezve, az I. emeletre lifttel lehet felmenni, az épület teljesen akadálymentesített (a lift használati igényt a pénztárban, előre kell jelezni!).

A tárlat bemutatja a kastély történetét, egy 17. századi birtok működésének lényegét. Kitekintést ad a korabeli Európára, ismerteti a Rákóczi család ősfáját. Szemlélteti a korabeli betegségmegelőző és gyógyító patikaszereket. A kiállítás illusztrálja, hogyan bántak a 17. századi csecsemőkkel, áttekintést ad Rákóczi ifjú- és felnőttkoráról, megidézi szökését a bécsújhelyi börtönből. A tárlat ismerteti a szabadságharc okait, megjeleníti a tábori élet mindennapjait, vázolja a fejedelem szabadságharc utáni reményeit, bepillantást enged rodostói napjaiba.

A bemutató Rákóczi emlékezetével zárul, áttekintést kaphatunk arról, hogyan ápoljuk a fejedelem, a hadvezér emlékét filmen, festészetben, zenében, irodalmi alkotásokban vagy akár a bélyegeken, élelmiszereken.










"Élet a kastélyban" egy teljes falat beborító kép, alább részletek a képről
























II. Rákóczi Ferenc életútja születésétől - haláláig























Kiválasztható a nyelv!







A teljes nap történése itt nyitható meg (Facebook)!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok