Szabadság, Szerelem = út az ismeretlenbe!

Szabadság, Szerelem = út az ismeretlenbe!

 Amikor átlépem a magyar-osztrák határt kifelé, mindig bizsergést érzek az egész testemben:

  • felszabadultnak, szabadnak érzem magam;

Ausztria a kedvenc országom, érdekes a Balkánra nem vágyom, így se Romániába, se Szerbiába, se Boszniába, se Albániába, de még Bulgária sem keltette fel az érdeklődésem. A tenger sem vonz, amióta a Karib tengerben fürödhettem már egyszer.

Ha igazán ki szeretném kapcsolni magam, akkor irány Ausztria. A mostani utazásnak is ez volt a célja, összekapcsolva az ismeretlennel.

Határátlépés - Szentgotthárd-nál

A határt Szentgotthárd - Mogersdorf (Nagyfalva)-nál léptük át, rögtön a főtéren meg is álltunk. Bíztunk benne, hogy nyitva találjuk a templomot, igen nyitva volt.

Egész napos utazás, nyomkövetése

Mogersdorf (Nagyfalva) - Ausztria, Burgenland tartomány

Nagyfalva (németül: Mogersdorf, szlovénül: Modinci, vendül Magdinci, vagy Moudinci) község Ausztriában, Burgenland tartományban, a Gyanafalvi járásban.
Nevének eredete: Az egyik elképzelés szerint Nagyfalva magyar neve a falu nagyságára, német neve pedig az ottani magyarságra utal. A másik viszont a német nevet a szlávból eredezteti. Eszerint a szentgotthárdi apátságnak volt egy Moch nevű szolgálója, akiről utóbb a falu a nevét kapta. Moch nyilván szláv volt (szlovén), mivel akkoriban Nagyfalván is számottevő volt a szlovén lakosság és az újkorban is éltek kisebb számban a németek és a magyarok mellett. Alátámasztja ezen feltevést, hogy a német és a szlovén, illetve vend név is nagy hasonlóságot mutat, ezért ma már inkább ezt az elképzelést tartják valószínűbbnek.
Mogersdorf (Nagyfalva) a Google térképen
Nevezetességei:
  • Szent József tiszteletére szentelt plébániatemploma 1775-ben épült barokk stílusban. Mennyezet diadalívén a szentgotthárdi csata látható. A képet 1912-ben festette Josef Rösch. A templom szószéke 18. századi. Az oltárok 1900 körül készültek.
  • A falutól 3 km-re levő Schlösselbergen 12. századi cisztercita templom és kolostor állott. A szentgotthárdi csata 300. évfordulóján e helyen egy 15 m magas szürke kőkeresztet és emlékkápolnát emeltek.
  • A falu nyugati szélén álló ún. Fehér Keresztet 1840-ben állította az ütközet emlékére Kuzmits Dániel szentgotthárdi perjel. A kőkereszt az egykori csatatéren, közvetlenül az országút mellett áll, talapzatán magyar, német, francia és latin nyelvű szöveg olvasható. Magyar feliratán a következő szöveg: "Itt nyugvók porai ama gyözt’len hösi fiaknak, Kik eme környéket vérökkel megnemesitették. A hit, fejedelem, s honért harcolván az durva törökkel. Az hont jármától megszabaditták. 1664."
  • A Szent Anna-kápolnát a csatában elesett gróf Trautmannsdorf hitvese alapította 1670-ben. Az 1664-ben készült oltárképén Szent Anna Szűz Máriát tanítja. A kápolnában később helyezték el egy török pasa síremlékét. A 19. század végétől a csata évfordulóján minden évben török delegáció érkezik Nagyfalvára, és koszorút helyeznek el a kápolnánál.
  • Temetőkápolna.
  • Az egykori vámház épülete.
Szent József tiszteletére szentelt plébániatemploma 1775-ben épült barokk stílusban
Ausztriában alig találkoztunk olyan templommal, ami napközben nincs nyitva, ez is nyitva, közvetlenül a határhoz közel.

A település tiszta, rendezett, járdával és parkolókkal ellátva. A templomba belépve, az előtérben tájékoztató anyagok, többek között képespapok a templomról (kívül, belül), magyar nyelven is, minőségi (műnyomó) lapokon (A5 méretben), szép nyomdai munka, ára (becsületkassza) 5,-€. A füzetből látható, hogy maga a település története a régmúltba visszanyúlik (török idők), amiknek történelmi helyei is vannak. Az önkormányzat épülete mögött nyilvános WC (tisztaság).



Anna kápolna
A képes bemutató a készülőben lévő Facebook KépAlbumban lesznek!

A templomot és a főteret körbe sétálva (képek/videó) tovább indultunk. A GPS APP-ban célpontot nem írtam, így az utunk az ismeretlenbe folytatódott.

Az utazást az 57.sz főúton folytattuk, miután rácsatlakoztunk Jennersdorf-nál (Gyanafalva), hamarosan elhagytuk Burgenland tartományt és Steiermark-ban autóztunk tovább.
Jennersdorf (Gyanafalva)

Miután nem szerettem volna az idevezető úton visszafelé is utazni, úgy terveztem (ami csupán elképzelés volt), hogy nem Szentgothárd-ra mennénk visszafelé, hanem Ausztriában a határ mellett utaznánk felfelé Szombathelynél lépnénk át a határt visszafelé. A GPS navigáció mivel nem rögzítettem (nem is vásároltam) osztrák matricát, így csak mellék utakat tervezhetett, ahogy a GPS tervezett útvonalát néztem, valahol Pornóapátinál jutnánk vissza Magyarországra, a GPS által tervezett útvonal csupa ismeretlen mellékút volt, még Pornóapátinál sem léptük át a határt.

A tervem az volt, hogy addig megyünk befelé (Steiermark) Ausztriában, míg 15 óra nem lesz, utána elindulunk hazafelé (visszafelé). Jó lenne egy kávé, útközben be is tértünk egy Gasthof-ba (Elfie's), a teraszon ültünk le, árnyékot adó napernyő alá. A bejárat mellet hatalmas iskolatábla, krétával ráírva a "Mai Menü", elemózsiánkat, amit magunkkal hoztunk, már elfogyasztottuk, így csupán a desszertet kértem: Tiramisu-t, mellé kávét (Latte és Cappucsinó), majd folytattuk utazásunkat, immáron a kigondolt határátkelő felé (Szombathely).
Visszafordulás (Hazafelé)

Számunkra ismeretlen mellékutakon folytattuk az utazásunkat, Fürstenfeld irányába, az L207.sz úton.
Visszafelé (Hazafelé), 4.rész

Visszafelé (Hazafelé), 5.rész

Visszafelé (Hazafelé), 6.rész

Ezzel a végére értem az utazási beszámolómnak. A határt (Pokolfalu) Höll - Pornóapáti határátkelőn léptük át (határellenőrzés nem volt, bár az osztrák Határőrök ott hűsöltek a picike esővédőben, de Őket csak az Ausztriába belépők érdeklik. Szombathelynél ráfordultunk a 86.sz. főútra, amely elkerüli Szombathelyet és felvezet az M86 gyorsforgalmi főútra, majd Győr - M1 - Budapest.
Az utolsó videó részt érdemes végignézni, ha látni szeretné az óriási különbséget az osztrék és a magyar oldal kinézete között.
Visszafelé (határátlépés), 7.rész

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok