Szabadkígyós, Wenckheim kastély - 2022.04.21.

Nemrég nyitották meg a felújított Wenckheim kastélyt Szabadkígyóson, a WEB lapjukon arra figyelmeztetnek, hogy a tömeges látogatások miatt várakozásra számítson az aki felkeresi.

https://epiteszforum.hu/icomos-dijas-lett-a-szabadkigyosi-wenckheim-kastely--mutatjuk-milyen-lett-a-felujitas


Videó a kastélyról (külső, park, torony, kápolna, belső)

A kastély csak vezetéssel látogatható, a vezetési időpontok a WEB oldalon láthatók, lehet egyéni látogatónak OnLine időpontos foglalni, de nekem nem sikerült (ügyetlen voltam), ugyan voltak üres időpontok, de ezekre nem lehetett klikkelni. Csoportokat külön kezelik, részükre külön, előre kell időpontot foglalni.

Most újra ránéztem a foglalási oldalt és megfejtettem hogyan lehet foglalni, az alábbi képen látható:

Azokra a napokra lehet foglalni, amiknél nem 15/15 látható (körbe-kereteztem 1-et példaként, ezek szerint max. 15-en lehetnek egy csoportban, mondanom sem kell, hogy tegnap 12:15-kor indult a csoportunk és jóval 20 felett volt, így aztán a fényképezés nagyon nehéz volt, hogy személyek nélkül tudjak képeket készíteni! A személyiség jogok miatt sok helyen ki is kellett homályosítanom a személyeket, bár ez csúnya, és nem mindenhol volt lehetséges!

Húztam a látogatási időpontot, hátha csökken az érdeklődés, hát nem csökkent, így egy hétköznapi időpontban kerestük fel (2022.04.21., csütörtök). Időben érkeztünk, így csupán 10 percet kellett várakoznunk a 12:15-kor induló csoporthoz csatlakozhattunk.

A kastély parkon kívül (kerítésen kívül) van kialakítva parkolási lehetőség (ingyenes), onnan gyalogosan kell besétálni a kastélyhoz (pénztárhoz), ez kb. 500 méter.

Figyelem, a kastély csak a földszinten van akadály-mentesítve:

"A főbejáraton keresztül tudnak bejönni a mozgássérülteknek kialakított felvonóval. A földszinten mozgássérülteknek kialakított mosdó és pelenkázó helyiség is található. A kastély földszinti helyiségei és szolgáltatásai akadálymentesen elérhetőek."
A mosdók az alagsorban van, ahová hosszú lépcsőn kell lemenni, ugyaninnen indul a toronyba felvezető csiga-lépcső is. Ugyanitt vannak megőrző szekrények is. A Pénztár a földszinten van (ami nem egészen földszint, hiszen jó néhány lépcsőn kell felmenni a főbejárathoz), a belépőjegyek és a kávézóban is lehet kártyával fizetni (bank-, és Szépkártya). A vezetéses túrák a Pénztártól indulnak, a földszinten van kialakítva (ideiglenes helyen) kávézó, ahonnan a "Nagy-ebédlőben lehet asztalokhoz leülni, vagy kimenni az épület mellett kialakított teraszra (lépcső lefelé!).

A kastély felújítása a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram I.ütemének keretében valósult meg, a nagyközönség 2022. március 14 óta látogathatja.
A felújítás I. ütemében a főépület teljes külső, és a földszinti látogatható tér került felújításra, az alagsorral együtt. A torony is látogatható (saját felelősségre), a további felújítások a II. és a III. ütemben folytatódnak.
A NÖF a korábbi belépőjegy rendszerét itt is érvényesítette, van kedvezményes "Kastélykártya" belépőjegy is, továbbá a 70 év felettiek ingyenesen látogathatják (0,-Ft jegy!), a jegy árának megfizetésével jogot kap a látogatható, hogy ingyenesen fényképeket készítsen a belső terekben is, de kereskedelmi céllal a képek nem használhatók fel.
Ide most csupán néhány képet fogok feltölteni, mivel a tárhelyen mérete korlátozott, de a Facebook oldalamon meg fogom mutatni a teljes (majdnem) mennyiséget (281 képet készítettem).
Mivel a felújítás előtt 2006-ban is készítettem képeket, így lehetőségem van előtti/utáni állapot bemutatására, bár 2006-ban még működő intézmény volt a kastélyban (Mezőgazdasági Szakiskola és Kollégium), így akkor nagyon korlátozva volt a belső terek fényképezése.

Köszönjük a szép és minőségi felújítási munkákat, a látogatók kedves fogadtatását, és a tartalmas vezetést is.

2006 - felújítás előtti állapot

2006-os Facebook album itt nézhető meg! (akiknek a Facebook formátum szimpatikusabb!)


















2022.04.21. Felújítás I. ütem utáni állapot

2022-es Facebook album itt nézhető meg (akiknek a Facebook formátum szimpatikusabb!)







































































Még készül egy videó (szerkesztés alatt)
Légy szíves nézz vissza holnap újra!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok