Autós Barangolás - Vérszilvafa (2022.04.06)

Egész napos barangolás útvonala az rbike.com nyomkövetése szerint

A mai nap egyetlen célja: Gyöngyöstarján - Vérszilvafa fasor vol, a többi csupán adalék volt és menetközben változott, illetve lett kitalálva.


Tehát kiemelt látványosság került a célkeresztbe, de az útvonalon sok a látnivaló, amiket összegyűjtök és beszerkesztem a beszámolóba, illetve az úti videó-sorozatba, mik lehetnek ezek?
  • Gyöngyös - Orczy kastély, Mátra múzeum;
  • Maklár - Stühmer Kft. Márkabolt (Cukrászda és csokigyár);
  • Demjén - Egri Korona Borház és Wellness plazs
  • Egerszalók - Sódomb;
  • Kisnána - Várrom;
  • Hatvan - Grassalkovich kastély (Vadászati múzeum);
  • Aszód - Podmaninczky kastély;
  • Máriabesnyő - Zarándokhely;
  • Gödöllő - Grassalkovich kastély (Király és múzeum).
1.rész - Összefoglaló
Az eredeti terv szerint az úti-cél: Gyöngyöstarján - Vérszilva fasor volt, utána hazafelé betértünk volna a Fóti (M0/M3) Auchan-ba vásárolni, nahát ehhez képest teljesen átíródott a napi barangolás!
Az eleje stimmelt Budapest - M3 - Gyöngyös - Gyöngyöstarján, erről külön videót nem is szerkesztek, minek is unalmas autópálya, bár valahol Hatvan környékén a szembe lévő pályán hatalmas kilométeres sor, sávlezárással, na ekkor már változtattam az eredeti programban, visszafelé biztosan nem az M3-ason jövünk haza.

Gyöngyöstarján Vérszilva fasor

GPS : 47.800961, 19.871369
Utunk: Budapest - M3 - Gyöngyös - Gyöngyöstarján
2.rész - Budapest - Gyöngyöstarján

Megérkezve a fasorhoz, először végig rögzítettem az átutazást (jók voltak a fényviszonyok, mert a Nap hátulról világított, így nem vakította el az autós kamerát, így a felvétel is kiváló lett! Majd visszafordulva, meg-megállva, készítettem álló képeket és videót is.

3.rész - Gyöngyöstarján, Vérszilva fasor


















A fasor végére érve döntést kellett hozni, merre tovább?

Feleségem azt mondta, hogy menjünk tovább Maklárra, mert neki be kell vásárolni Húsvétra. Makláron van a "Csoki gyár", Stühmer Kft. Bemutató helye - Cukrászda, kávézó, fagyizó.

A döntés megszületett (nálunk mindig közös a felvetés, a döntés joga a Feleségemé), így aztán tovább indultunk Maklár felé, hogy a GPS (Waze APP) ne vigyen fel az autópályára (M3), kitiltottam az autópálya használatát. Az útvonal a régi 3.sz. főúton vezetett, maga az út minősége szörnyű állapotba került, hát persze, menjen mindenki az M3-ra, a régi 3-ast pedig már ne használja senki, persze ez is egy megoldás.

4.rész - Gyöngyös (Orczy kastély, Mátra Múzeum) - Maklár

Eljutottunk Maklárra a Stühmer Cukiba. Feleségem bevásárolt (én fizettem), süti, kávé:







5.rész - Demjén (Egri Korona Borház és Wellness), Egerszalók (Sódomb)

Egerszalók-ot elhagyva a Mátra aljában folytattuk utunkat Nyugati irányban, miért erre felé? Mert Gyöngyös felé jövet az M3-on hatvan magasságában a Budapest felé vezető pályán több kilométeres volt a dugó, így nem mentünk vissza az M3-ra, különben is az autópálya unalmas.
A Mátra lábánál Gyöngyös környéke, Verpelét, Abasár szőlős lankás, változatos tájat mutat. Ugyan az utak minősége nem európai, de a gödröket ki lehet kerülni és nem siettünk sehová, így száguldozni sem kellett.
6.rész - Kisnánai vár

Hatvan-on át vezetett az utunk, mivel hazafelé a 3.sz. főutat választottam, itt a Grassalkovich kastély mellett haladtunk el, a videóba bevágtam néhány képet a Vadászati Múzeum-ról.
7.rész - Domoszló - Gyöngyös

Tovább haladva Aszódon áthaladva, a Podmaniczky kastély mellett haladtunk el, ebből is vágtam be képeket, bár ez olyan romos állapotban van, hogy nem látogatható, viszont a www.kastelyok.com -tól kapott képekből tudok mutatni, néhány csodás belső képet. Jó hír, hogy a freskókat sikerült a további beázások rongálódásaitól, mivel vészhelyzeti gyorsasággal, felette a tetőt rendbe hozták.
8.rész - Hatvan (Grassalkovich kastély) és Aszód (Podmaniczky kastély)

A további utunkat is a 3.sz. főúton haladva tesszük meg, így útba ejtjük még Gödöllőt és előtte Máriabesnyő zarándok helyet, és tovább ia a 3.sz. főútvonalon utazunk tovább Budapestre. Ezzel a résszel be is fejezem a napot bemutató sorozatomat.
9.rész - Máriabesnyő, Gödöllő (Grassalkovich kastély, Gödöllői Királyi Kastély)

Végére értem.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok