Almási Szalon (megnyitás)

"A vendéglátásban nemcsak az fontos, hogy jókat egyenek nálunk – ez alapfeltétel -, hanem az is, hogy otthon érezzék magukat, sok mosolyt, törődést, odafigyelést és megbecsülést kapjanak."

(https://www.almasiszalon.hu/)

Honnan tudtam róla?

Fiam küldött egy üzenetet: https://www.facebook.com/almasiszalon/

Megnyitottam az oldalt, és rögtön beleszerettem! Csodásan néz ki és a WEB oldalon ezt olvasva:

"Szalonunk az átalakítás nyomán nagypolgári, mégis letisztult, világos, otthonos miliőt sugároz.

Stressz és kapkodás nélkül élvezhetjük az ízeket, amelyeknél a remek ételek, finom italok és a nyugodt elidőzés áll az előtérben."

ezt fel kell keresni és személyesen kell megismerkednünk. 2022. február 17-én nyitotta meg a kapuit, a nyitó napra foglaltam asztalt és felkerestük.


Belépve az előtérbe, megrökönyödtünk (megijedtünk) Feleségemmel, a küszöbtől egy hatalmas üvegtábla a padló helyett, alatta csodás Őszi hangulat, megnyugtattak, nyugodtan lépjünk csak be. Udvariasan köszöntöttek, elkérték kabátunkat és bekísértek az asztalunkhoz.



Leültünk, étlapot kaptunk, italt rendeltünk.


Az étlapot már idehaza átolvastam a WEB lapon, volt elképzelésünk a választásról, a döntés helyben született meg:

  • Sütőtök krémleves körtével, gomolya gombóccal, pirított tökmaggal
  • „Szomori” Szürkemarha húsleves tokaji esszenciával, gyufa tésztával, ropogós zöldségekkel
  • Porhanyós, füstös kacsamell rétegezett burgonyával, idény zöldségekkel, rozmaringos ju-vel
  • Malac császár, mangalica karaj, fondant burgonya, zöldségek, házi mustáros pecsenyelé
Desszertet nem rendeltünk előre, jó is, mert már nem fért volna el a tele pociban, így aztán a desszertet elvitelre kértük: „Almási” almás pite, vanília szósz. Erről csak csomagolásban tudok képet mutatni, nem egy hétköznapi pite (!)

Egy régi lepusztult épületet mentettek meg, és adnak neki új élet lehetőséget, az étterem belsőben megőrizték az 1785-ből származó téglákat, az egész belső tér ünnepélyes környezetet biztosít, ízléses, azonos színvilág (zöld), kényelmes belsőt kapott. Udvarias személyzet, jó konyha, kell ennél több?
Összeismerkedtünk a tulajdonosokkal is, és készült egy szelfi is:
Különleges a falakat díszítő grafikák, melyeken ismert személyek portréit láthatjuk (néhány):


És milyen kicsi a világ, arra is fény derült, hogy a Fiam honnan tud (ismeri) erről a helyről, hát van közös múlt a tulajdonosokkal a "Vérlovagok Alapítvány" a közös kapcsolat.
("Magyarország egyetlen önkéntes sürgősségi vérszállító közösségeként küldetésük, hogy az életet jelentő vér a megfelelő időben legyen a megfelelő helyen az egész országban, az év minden napján.")

Az épület története a Szalon WEB lapjáról idézve:

"Az épület már az első katonai térképeken szerepelt. Az 1800 as évektől már közösségi tér volt, Rácalmás közösségi életének legfontosabb része, ha nem a legfontosabb része. Az utca ahol elhelyezkedik az akkori Rácalmás főutcája volt. Az utcában volt patika, trafik, a templom, az iskola és plébánia, és a közösségi ház, egy kicsivel lejjebb a Jankovich Kúria melynek szintén kalandos az élettörténete.
Az elkövetkező évszázadokban az egyház kezelésében volt, közösségi házként, itt volt a nőtlen férfiak klubja és a hajadon leányok klubja is.

A II. világháború után, az állam és az önkormányzatok kezébe került, melyben akkor közösségi térként például könyvtárként üzemelt. 1989 után visszakapta az egyház ebben az időszakban a Katolikus Karitasz működött.
2018 új élet kezdődik, a végtelenségig lerombolt és minden karbantartást nélkülöző épület új életet kezdett

Az elérendő CÉL: Egy olyan vendéglátásra alapuló, de több művészeti ágat is felvonultató intézmény létrehozása, amely nemcsak a kulináris élvezeteket, hanem a lelki táplálékot is nyújt mind a város mind a tágabb közösség részére. Ennek a sok ágnak az összefogásából jött létre az Almási Szalon."


 Köszönjük szépen az élményt és a vendéglátást!

Videó lejátszási lista


1.rész, indulás (M3 - M0 - M6)


2.rész, útközben (M6 - Ercsi)

3.rész, érkezés (Almási Szalon, Rácalmás)
4.rész, az Almási Szalon bemutatása
(Befejező rész)

5.rész, ráadás, hazafelé viharban

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok