Füzérradvány, Károlyi kastély

Füzérradvány, Kossuth Lajos u. 2., Borsod-Abaúj-Zemplén megye
GPS: N 48.486605,E 21.532860

Részletes bemutatóért
kattintson a képre
Füzérradvány (Radvány) nevét 1262-ben említették először az oklevelekben Rodowan néven.

Károlyi-kastély XVI. századi elődjét Réthey Péter építette a XVI. század végén, a kastélyról 1679-ben készült egy összeírás. A kastélyt és a hozzá tartozó birtokot I. Lipót 1686-ban Károlyi Lászlónak adományozta. Ekkor kezdődött meg a radványi kastély Károlyiak általi birtoklásának – egy rövid megszakítással – több mint két és fél évszázados története. Kaplony nemzetség.

.......... A részletes ismertető megtekintéséhez, kattints ide, vagy kattints a képre.



Felújítás utáni első látogatás: 2021.12.04. (szombat)


A GPS App (Waze), azt állította, hogy az M30-on menjünk egészen Hidasnémetiig, majd Gönc, Telkibánya - Pálháza - Füzérradvány legyen az útirány. Hát legyen, követtem az utasításokat. Az M30 új szakasza egészen a Szlovák határig tart, jó minőségben.
Mondjuk azt nem értem, ha már autópálya (130!), akkor a Miskolc mellett elhaladó szakaszon miért kell a 110 km/ó korlátozás, az okosok biztosan tudják, bár senki sem tartja és tartatja be, akkor meg minek is?
Letérve az autópályáról, bizony Pálházáig a szokásos MAGYAR út-minőség, gödrük, lyukak, max. 60-70 km/ó.

Megérkeztünk a kastélyhoz, a kapu mellett parkoló kiépítve, a szélén 1.db. mozgássérült parkolóhely, na de a mozgássérült aligha tud felmászni a lépcsősoron a kastélyig, meg is szenvedtük a lépcsőket 77 évesen!
  • A kastély bejárata hátulról, a park felől lépcsősoron. Szembe a bejárattal a pénztár, udvariasak voltak, mondták, hogy lent a pincében mosdok, megőrző szekrénykék, jobbra kávézó.
  • 70 év felett ingyenes a belépés, ezt jól megtartják, az összes felújított kastélyban (NKVP, NÖF kezelésében).
  • Azt nem mondták, hogy lift is van ami levisz a pincébe (-1), megáll a park szinten (0), és a pénztár szinten (1), rátaláltunk és használtuk is, lefelé a pincébe hosszú lépcsőn nem tudtunk volna le és feljönni. A szekrények különböző méretűek kulccsal zárhatók (táska, kiskabát, nagykabát, stb.). Bizony ez Magyarországon van, a fogasok már igencsak hiányosak a kabát felakasztásához.
  • Kávézó, kávé, tea, üdítő, sütemények, ez a választék, bankkártyával fizethető. Véleményem szerint bőven beleférne, hogy meleg szendvicset is áruljanak, de nem csak édesség, amikor cukrosok vagyunk, így maradt a kávé. Megkávéztunk majd végig-néztük a kiállítást.
  • A földszintet végig járva, lépcsőn kellett volna felmenni az I. emeletre, ez már nem működik, a teremőrt megkérdeztem, hogy lift-el felmehetünk-e, udvariasan a lifthez vezetett, meghívta a liftet, és felmentünk a felső szintre, köszönjük szépen.
  • A kiállításról: túl sok a szöveges tábla, némelyik annyira apró betűvel (3 nyelvű!), hogy bizony szemüveggel sem egyszerű végigolvasni.
  • Ötletes a "diaráma" (én így neveztem el), 3D-s képnézegetők, minden szobában van, ahol az eredeti berendezést lehet megnézni térhatású képen. Egy bökkenő van vele, egy oszlopon 2 van felhelyezve, az egyik alul (gyerekek), a másik felül (pont az én méretemhez, 167 cm), bizony párom nem tudta egyiket sem megnézni, az alsó túl alacsony, a felsőt pedig nem érte fel. Javaslatom, talán egy sámli méretű emelvény (fellépő) segítene.
  • Vírus veszélyhelyzet van, az interaktív eszközök nem igazán jó megoldások fertőtlenítés nélkül! (képernyők, hallgatók).
  • A kastély bejárónál jó lenne jelezni (a lépcsőnél), hogy van lift (balra).
  • A parkolóból a kastély bejáratik, meredek aszfaltos járda, teletűzdelve lépcsőkkel, ez nem éppen akadálymentesített megoldás! Visszafelé a parkolóba láttam, hogy a kastély mögött van egy parkoló teli autóval, gondolom, az ott dolgozóké, de ott jó lenne egy-két mozgássérült parkoló, lent a kapunál pedig egy tábla, hogy fent van mozgássérült parkoló, a felső parkolótól vízszintes murva borítású sétaút vezet a bejárathoz, ahol lift is van, innen már akadály mentesítve van az épület!

A látogatásról készült videóm:

Füzérradvány megközelítése az M30-af autópálya felől:
 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Németország, Königsee

Magyar Állami Földtani Intézet

Nemzeti Kastély Program I.Ütem lezárása (2023.12.17.) állapotok, tapasztalatok